تولید جهانی گاز کاهش یافت
تولید جهانی گاز طبیعی در ماه مه نسبت به آوریل، کاهش یافت که تحت تاثیر تولید کمتر در روسیه، آمریکا و نروژ بود. به گزارش کائنات، جدیدترین دادههای سازمان ابتکار دادههای مشترک (JODI)، نشان داد که تولید گاز طبیعی در ۵۸ کشوری که آمار تولیدشان را بهروزرسانی کردهاند، در ماه مه به میزان ۴.۸ میلیارد متر مکعب در مقایسه با آوریل، کاهش یافته است.
این کاهش ماهانه ناشی از کاهش ۳.۲ میلیارد متر مکعبی تولید روسیه، کاهش ۱.۶ میلیارد متر مکعبی تولید آمریکا و کاهش ۱.۳ میلیارد متر مکعبی تولید نروژ بود که جای روسیه را به عنوان بزرگترین تامینکننده گاز طبیعی اروپا گرفته است.
با این حال، تولید جهانی گاز در مقایسه با ماه مه سال ۲۰۲۴، به میزان ۰.۷ میلیارد متر مکعب افزایش یافت که تحت تاثیر رشد تولید در چین، قطر، نیجریه و رشد ملایم سالانه در آمریکا بود.
در همین حال، تقاضا برای گاز طبیعی در کشورهای گزارشدهنده به JODI، در ماه مه نسبت به ماه قبل آن، ۱۲ میلیارد متر مکعب و نسبت به ماه مه سال گذشته، ۲.۷ میلیارد متر مکعب کاهش یافت.
کشورهای اصلی مصرفکننده گاز برای تولید برق در بحبوحه دمای معتدل بهاری پس از پایان زمستان، در کاهش ماهانه تقاضا، نقش داشتند. تقاضا در آمریکا، کره جنوبی، ژاپن، ترکیه و انگلیس کاهش یافت. تقاضا برای گاز طبیعی در اتحادیه اروپا و انگلیس، ۲.۱ میلیارد متر مکعب بر مبنای ماهانه کاهش یافت، اما نسبت به ماه مه سال گذشته، ۲.۸ میلیارد متر مکعب افزایش داشت.
کل ذخایر گاز جهان در ماه مه، ۹.۹ میلیارد متر مکعب بر مبنای ماهانه افزایش یافت. با این حال، میزان ذخایر نسبت به ماه مه سال گذشته، ۲۷.۶ میلیارد متر مکعب کمتر بود. ذخایر اتحادیه اروپا و انگلیس در ماه مه نسبت به آوریل، ۷.۲ میلیارد متر مکعب افزایش یافت، اما نسبت به ماه مه سال گذشته، ۲۵.۱ میلیارد متر مکعب کمتر بود. کاهش سالانه ذخایر گاز نشان میدهد که کشورهای این منطقه باید گاز بیشتری برای پر کردن ذخایر قبل از فرا رسیدن زمستان بعدی خریداری کنند.
بر اساس گزارش اویل پرایس، اتحادیه اروپا برای جلوگیری از افزایش ناگهانی قیمتها، قوانین و اهداف مربوط به پر کردن مجدد مخازن گاز طبیعی را تسهیل کرده است، اما اوج گرمای تابستان در شمال شرقی آسیا باعث افزایش تقاضا برای گاز طبیعی مایع (الانجی) شده و جریان واردات گاز به اروپا را کندتر کرده است.
در ماه مه سال ۲۰۲۵؛
فروش نفت عربستان
به بالاترین سطح ۳ ماه اخیر رسید
دادههای رسمی نشان میدهد صادرات نفت خام عربستان در ماه مه ۲۰۲۵ با افزایش جزئی نسبت به ماه پیش از آن، به بالاترین سطح خود در سه ماه گذشته رسیده است.
به گزارش کائنات و به نقل از شانا، دادههای منتشرشده از سوی مؤسسه ابتکار دادههای سازمانهای مشترک (جودی)، صادرات نفت خام عربستان سعودی در ماه مه امسال به بالاترین حد خود در سه ماه گذشته رسید.
بر اساس این گزارش، صادرات نفت خام بزرگترین صادرکننده نفت جهان از رقم روزانه ۶ میلیون و ۱۶۶ هزار بشکه در ماه آوریل به روزانه ۶ میلیون و ۱۹۱ هزار بشکه در ماه مه امسال رسیده است. تولید نفت خام عربستان سعودی در ماه مه به ۹ میلیون و ۱۸۴ هزار بشکه در روز رسید که نسبت به رقم روزانه ۹ میلیون و ۵ بشکه در روز در ماه آوریل افزایش نشان میدهد.
دادهها نشان میدهد که توان عملیاتی پالایشگاههای نفت خام عربستان در ماه مه ۲ میلیون و ۷۲۱ هزار بشکه در روز بوده که نسبت به روزانه ۲ میلیون و ۷۰۴ هزار بشکه در ماه آوریل، ۱۷ هزار بشکه در روز افزایش یافته است، در همین حال مصرف مستقیم نفت خام برای تولید برق با افزایش ۱۱۲ هزار بشکه در روز به ۴۸۹ هزار بشکه در روز رسیده است. عربستان و دیگر اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) آمار صادرات ماهانه خود را به مؤسسه جودی ارائه میدهند که این دادهها در پایگاه اطلاعرسانی رسمی این نهاد منتشر میشود.
هشت کشور ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپکپلاس) در ماه ژوئیه موافقت کرد بخش دیگری (روزانه ۵۴۸ هزار بشکه) از کاهش عرضه داوطلبانه اضافه روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکهای خود را برای ماه اوت به بازارهای جهانی بازگرداند؛ تصمیمی که در نخستین نشست ویژه هشت کشور پس از نوسانهای شدید قیمت نفت و درگیری نظامی ایران و رژیم صهیونیستی گرفته شد. پنج منبع مطلع از مذاکرات اعلام کردند که هشت کشور اوپکپلاس احتمالاً در نشست آینده لغو بخش دیگری از کاهش عرضه داوطلبانه اضافه برای ماه سپتامبر را تصویب خواهد کرد. اوپکپلاس از ماه آوریل با افزایش ۱۳۸ هزار بشکه در روز، روند کاهش تولید ۲ میلیون و ۱۷۰ هزار بشکه در روز را آغاز کرد و با وجود افت قیمتها، در ماههای مه، ژوئن و ژوئیه نیز افزایشهای بیشتری را اجرا کرده است.
در همین حال وزارت انرژی عربستان سعودی اعلام کرد که این کشور بهطور کامل به هدف تولید داوطلبانه خود در چارچوب توافق اوپکپلاس پایبند و عرضه نفت خام این کشور در ماه ژوئن ۹ میلیون و ۳۵۲ هزار بشکه در روز بوده؛ رقمی که مطابق با سهمیه توافقشده ارزیابی شده است.