روزنامه کائنات
1

صفحه اول

1404 سه‌شنبه 10 تير - شماره 4862

در مصاحبه با شبکه تلویزیونی ای.بی.سی استرالیا مطرح شد؛

موسویان: استمرار حضور ایران در NPT به رفتار آمریکا بستگی دارد

 سیدحسین موسویان» مذاکره‌کننده هسته‌ای و دیپلمات پیشین کشورمان در مصاحبه با شبکه تلویزیونی ای.بی.سی استرالیا، به سوالاتی در خصوص حملات اسرائیل و ایالات متحده به آمریکا پاسخ داد:
پس از حملات آخر هفته آمریکا، چه چیزی از برنامه هسته‌ای ایران باقی مانده است؟
تردیدی نیست که تأسیسات هسته‌ای ایران هدف حمله قرار گرفته، بمباران شده و آسیب دیده‌اند. ساختمان‌ها، زیرساخت‌ها، تاسیسات و شاید حتی برخی سانتریفیوژها تا حدی تخریب شده، اما نه کاملاً. با این حال، اگر هدف آمریکا و اسرائیل نابود کردن برنامه هسته‌ای ایران بوده، مطمئن هستم که شکست خورده‌اند. حتی اگر یک حمله دیگر انجام دهند، یا صد حمله دیگر، باز هم شکست خواهند خورد؛ چون شما نمی‌توانید فناوری و دانش را نابود کنید. می‌شود ساختمان‌ها را خراب کرد، اما در نهایت این کار نتیجه معکوس دارد.
ایرانی‌ها دانش و فناوری را دارند و می‌توانند همه چیز را بازسازی کنند، چه یک ماه طول بکشد، چه پنج ماه یا شش ماه. بنابراین باید دید هدف نهایی آمریکا و اسرائیل چیست؟ آن‌ها نمی‌توانند توانمندی هسته‌ای ایران را از بین ببرند، چون این دانش در ایران نهادینه شده است. هدف ایران این است که دوباره برنامه‌اش را احیا کند و به جایگاه قبلی بازگردد. واقعیت این است که از زمان انقلاب تاکنون، برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز بوده است. ایران عضو پیمان عدم اشاعه است و در طول تاریخ، بیشترین دسترسی را به بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی داده است.......
اجازه بدهید اینجا مداخله کنم چون آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفته ایران از تعهدات خود تخطی کرده و ۴۰۰ کیلوگرم اورانیوم با غنای ۶۰ درصد دارد. این چطور می‌تواند بخشی از یک برنامه صلح‌آمیز باشد؟
آنچه شما گفتید دقیقاً همان روایت ساختگی و جعلی است که همیشه در رسانه‌های غربی شنیده می‌شود.
اما این گفته رسانه‌های غربی نیست؛ این گزارش رسمی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است—سازمانی که خودتان به آن استناد کردید.
بله، آژانس گفته ایران برخی از تعهداتش را نقض کرده و ۴۰۰ کیلوگرم اورانیوم با غنای ۶۰ درصد دارد. اما این فقط نیمی از حرف آژانس است. رسانه‌های غربی معمولاً فقط نیمی از حقیقت را بیان می‌کنند، اما نیمه دیگر را نمی‌گویند....
پس واقعیت کامل درباره ۴۰۰ کیلوگرم اورانیوم ۶۰ درصدی چیست؟
از سال ۲۰۰۳ تاکنون، آژانس در بیش از ۱۰۰ گزارش و بیانیه طی ۲۰ سال گذشته، به طور مداوم تأیید کرده که هیچ مدرکی دال بر انحراف برنامه هسته‌ای ایران به سمت سلاح وجود ندارد. این واقعیت اول است. واقعیت دوم اینکه حتی اگر شواهدی وجود داشته باشد، تصمیم‌گیری درباره آن برعهده شورای امنیت سازمان ملل است، نه یک کشور خاص. ایالات متحده قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت و توافق‌های پادمان آژانس را نقض کرد. در پاسخ به تخلفات آمریکا، ایران همکاری خود را با آژانس کاهش داد. افزایش تحریم‌ها و فشارهای آمریکا، ایران را وادار کرد تا برنامه هسته‌ای خود را گسترش دهد—نه برای ساخت بمب، بلکه به‌عنوان ابزار چانه‌زنی. غنی‌سازی تا ۶۰ درصد برای فشار دیپلماتیک بر آمریکا و بازگرداندن آن به مذاکرات هسته‌ای بوده و هست.
پس انبارکردن ۴۰۰ کیلوگرمی اورانیوم، همان‌طور که گفتید، ابزار چانه‌زنی است. آیا می‌دانید این ذخیره قبل از حملات آمریکا منتقل شده بود یا نه؟
همه می‌دانند که رئیس‌جمهور ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری خود، توافق هسته‌ای ایران را از بین برد و بحران کنونی را پایه‌گذاری کرد. بعد، در دوره دوم خود، ایران را به مذاکرات دیپلماتیک دعوت کرد. ایران هم پذیرفت. استیو ویتکوف نماینده آمریکا بود و عباس عراقچی نماینده ایران دو سه دور مذاکره در عمان و رم برگزار کردند و درباره اصول کلی یک توافق جدید هسته‌ای به توافق رسیدند. منابع ایرانی به من گفتند که آن‌ها بر سر چهار اصل اصلی توافق کردند....

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه