روزنامه کائنات
1

صفحه اول

1404 سه‌شنبه 10 تير - شماره 4862

چرا مردم دیگر فریب جنگ‌طلبی را نمی‌خورند؟

شکست ترامپ در پروژه مهندسی رضایت عمومی

  شکست تلاش‌ها برای جلب رضایت عمومی جهت ورود آمریکا به جنگ با ایران، نشانه تحولی عمیق در آگاهی جمعی جامعه آمریکاست. مردم آمریکا هنوز خاطره اشغال افغانستان و عراق را به یاد دارند؛ جنگ‌هایی که صدها هزار کشته برجای گذاشت و خاورمیانه را به آتش کشید. تجربه تلخ فریبکاری درباره «سلاح‌های کشتار جمعی» و «صدور دموکراسی» و پیامدهای ویرانگر آن هنوز از یادها نرفته است: هزاران سرباز آمریکایی جان خود را از دست دادند و ده‌ها هزار نفر معلول شدند. عقب‌نشینی تحقیرآمیز از افغانستان و جنگ بی‌پایان و خونبار عراق هنوز در حافظه جمعی آمریکایی‌ها زنده است.
به گزارش الجزیره، در همین حال، شهروندان آمریکا روزانه با این تناقض روبه‌رو هستند که دولت به آن‌ها می‌گوید پول کافی برای مسکن، بهداشت و آموزش وجود ندارد، اما هزینه برای بمب، اشغالگری و ماشین جنگی همواره تأمین می‌شود. آمارها گویای همین واقعیت تلخ است: بیش از ۷۰۰ هزار آمریکایی بی‌خانمان‌اند، بالای ۴۰ میلیون نفر زیر خط رسمی فقر زندگی می‌کنند و بیش از ۲۷ میلیون نفر از بیمه درمانی محروم‌اند. با این وجود، بودجه نظامی آمریکا همچنان بزرگ‌ترین رقم در جهان باقی مانده است.
آمریکایی‌ها امروز، در میانه مشکلات داخلی و ناامنی فزاینده، بیش از هر زمان دیگری آثار زیان‌بار ماجراجویی‌های امپریالیستی کشورشان را در سراسر جهان احساس می‌کنند. بیست ماه است که نسل‌کشی مورد حمایت آمریکا را به صورت زنده تماشا می‌کنند؛ تصاویر دلخراش کودکان فلسطینی خون‌آلود و گرفتار زیر آوار بارها و بارها در تلفن‌های همراه آن‌ها ظاهر شده است؛ در حالی که رسانه‌های اصلی همچنان بر روایت «دفاع از خود» اسرائیل پافشاری می‌کنند.
کیمیاگری دیرپای «غیرانسانی جلوه‌دادن قربانیان برای توجیه کشتار» دیگر اثربخشی گذشته را ندارد. عصر دیجیتال، انحصار روایت را در هم شکسته و اکنون دیگر هیچ جنگ دوردستی را نمی‌توان به‌عنوان رخدادی انتزاعی و اجتناب‌ناپذیر به افکار عمومی فروخت. امروز شهروندان آمریکا بیش از همیشه، بی‌اعتنایی و تردید خود را نسبت به هیاهوی جنگ علنی می‌کنند.
شکاف روزافزون در رضایت عمومی از سیاست‌های جنگ‌طلبانه از چشم واشنگتن دور نمانده است. دونالد ترامپ، طبق معمول فرصت‌طلبانه عمل می‌کند و به‌خوبی دریافته که اکثریت آمریکایی‌ها دیگر میلی به جنگ ندارند. به همین دلیل، روز ۲۴ ژوئن در شبکه‌های اجتماعی اعلام کرد: «آتش‌بس برقرار است» و خطاب به اسرائیل نوشت: «بمب‌ها را رها نکنید»؛ در حالی که جنگنده‌های اسرائیلی همچنان ایران را هدف قرار می‌دادند. دونالد ترامپ مانند بسیاری از نخبگان سیاسی در آمریکا و اسرائیل، دوست دارد خود را صلح‌طلب جلوه دهد، در حالی که در عمل، به تشدید تنش‌ها دامن می‌زند. برای رهبرانی از این دست، «صلح» معنایی وارونه پیدا کرده: آزادی بی‌حد و مرز برای نسل‌کشی و ارتکاب جنایت، بی‌آن‌که جامعه جهانی واکنشی نشان دهد. اما آن‌ها در پروژه مهندسی رضایت عمومی شکست خوردند. مردم می‌دانند معنای واقعی صلح چیست؛ صلح با بمباران یا در هیاهوی جنگ به دست نمی‌آید و از آسمان نمی‌بارد؛ صلح در جایی شکل می‌گیرد که آزادی و عدالت برقرار باشد. مهم نیست چند بار حمله و تجاوز رخ دهد؛ مردم این سرزمین‌ها از فلسطین تا ایران همچنان پایدار خواهند ماند: تسلیم‌ناپذیر و سرافراز در برابر ترور و ارعاب.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه