روزنامه کائنات
4

صفحه آخر

1402 پنج‌شنبه 15 تير - شماره 4396

فلسفه و ماجرای عید غدیر خم چیست؟


 غدیر خم یکی از بزرگترین و مبارک ترین وقایع تاریخی برای شیعیان جهان است و مسلمانان در سراسر جهان هرسال آن را به عنوان عید غدیر خم پاس می دارند. در شرایطی که روایت های مختلفی از این واقعه تاریخی می شود بر هر مسلمان شیعه ای واجب است تا ماجرا و فلسفه این واقعه بزرگ را به شکلی صحیح و درست بداند.
در دهمین سال هجری روز 18 ذی الحجه بود که ناگهان آیه تبلیغ بر پیامبر اعظم اسلام نازل شد.
وحی آیه تبلیغ بر پیامبر
در این آیه با صراحت کامل بر محمد فرمان داده شد که در صورت ابلاغ نکردن این آیه به امت مسلمان، رسالت او به پایان نخواهد رسید. محمد (ص) فرمان به توقف کاروان دادند و فرمودند کسانی که جلو رفتند هم بازگردند تا پیام مهمی را به شما بگویم. در آیه تبلیغ جبرئیل به پیامبر امر کرد که علی را به عنوان وصی و جانشین خود معرفی کند.
ایراد خطبه مشهور غدیر
حضرت محمد (ص) پس از اقامه نماز ظهر خطبه مشهور غدیر را بر امت مسلمان ایراد کردند. در زیر به مطالعه این خطبه تاریخی و ارزشمند می‌پردازیم:
«حمد و ستایش مخصوص خداوند است و از او یاری می‌خواهیم و به او ایمان داریم و از شر نفس‌هایمان و زشتی‌های کردارمان، به او پناه می‌بریم... خداوند لطیف و خبیر مرا خبر داد که من به زودی (به سوی او) فرا خوانده می‌شوم و (دعوت او را) اجابت خواهم نمود... من پیش از شما در کنار حوض (حوض کوثر) حاضر می‌گردم و شما در کنار آن بر من وارد می‌گردید، پس بنگرید که پس از من چگونه درباره ثقلین رفتار می‌کنید؛ ثقل اکبر کتاب خداست... و ثقل دیگر، عترت من است...»
سپس رسول خدا(ص)، دست علی(ع) را بلند نمود تا مردم او را ببینند و فرمود:
«ای مردم، آیا من از خود شما، به ولایت [سرپرستی] شما سزاوار‌تر نیستم؟ مردم پاسخ دادند: آری،‌ ای رسول خدا. حضرت فرمود: خداوند ولی من است و من ولی مؤمنین‌ام و من به خود شما، به ولایت [سرپرستی] شما سزاوار ترم. پس هر کس که من مولای اویم، علی مولای اوست.» رسول خدا(ص) سه بار این جمله را تکرار کرد و فرمود: «خداوندا، دوست بدار و سرپرستی کن هر کسی را که علی را دوست دارد و او را مولای خود بداند و دشمن بدار هر کسی را که او را دشمن می‌دارد و یاری نما هر کسی را که او را یاری مینماید و به حال خود رها کن هر کس را که او را وا می‌گذارد.» سپس خطاب به مردم فرمود: «حاضران این پیام را به غایبان برسانند.»
 وحی آیه اکمال بر پیامبر
بار دیگر جبرئیل بر پیامبر نازل شد و آیه دیگری را بر او وحی کرد. این آیه همان آیه مشهور سوره مائده است به آیه اکمال معروف است. در بخشی از این آیه با هم می‌خوانیم « الْیوْمَ أَکمَلْتُ لَکمْ دینَکمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَیکمْ نِعْمَتی وَ رَضیتُ لَکمُ الْإِسْلامَ دیناً؛ امروز دین شما را کامل نمودم و نعمت خود را بر شما تمام کردم و دین اسلام را برای شما پسندیدم. »
تبریک به حضرت علی (ع)
بعد از نزول آیه اکمال بر پیامبر بلندمرتبه اسلام، مردم به حضرت علی (ع) تبریک گفتند. پس از آن پیامبر به مردم دستور دادند تا دسته دسته خدمت علی (ع) برسند و به عنوان امیر مومنان به او سلام دهند. حتی همسران پیامبر هم دستور پیامبر را اجابت کردند. جالب‌ترین نکته درباره تبریک به امام علی (ع)، تبریک عمر و ابوبکر و بیعت آنها با او به عنوان مولای خودشان است.

 

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه