روزنامه کائنات
1

صفحه اول

۱۴۰۱ شنبه ۵ آذر - شماره 4257

 نحوه هزینه‌کرد برای یوز جوان ؛

آیا «توران» برای پیروز بهتر است

 معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه اولویت هزینه‌کرد در محیط زیست برای یوزپلنگ‌هایی است که در طبیعت زندگی می‌کنند، اظهار کرد: ولی این اولویت‌بندی به این معنا نیست که ما برای پیروز کم هزینه خواهیم کرد. هر هزینه‌ای که لازم باشد تا یوز زنده بماند، زندگی کند و شرایط خوبی را طی کند ما فراهم می‌کنیم.
چندی پیش مصاحبه‌ای درباره آخرین وضعیت «پیروز» و زمان انتقال آن به «توران» منتشر شد. در این خبر معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست ضمن تشریح آخرین وضعیت «پیروز» و احتمال انتقال او در فروردین ماه سال آینده به مرکز تکثیر در اسارت توران گفته بود ما «پیروز» را حتما به توران انتقال خواهیم داد اما برنامه‌ای برای رهاسازی او در طبیعت نداریم. ضمن اینکه ما نمی‌خواهیم اعتبار، انرژی و هزینه‌ سازمان را بیش از این برای «پیروز» و حتی شرایط تکثیر صرف کنیم.
این بخش از صحبت‌های اکبری با انتقاداتی از سوی همراه شد.
حسن اکبری در گفت و گو با ایسنا نسبت به انتقادات وارد شده نسبت به صحبت‌های وی درباره نحوه هزینه‌کرد برای «پیروز» اظهارکرد: همیشه مطرح کرده‌ایم که اولویت هزینه‌کرد برای یوزپلنگ‌هایی است که در طبیعت زندگی می‌کنند چراکه ظرفیت اعتباری ما نامحدود نیست بنابراین اولویت را به یوزپلنگ‌های ساکن در طبیعت می‌دهیم. وی تاکید کرد: ولی این اولویت‌بندی به این معنا نیست که ما برای پیروز کم هزینه خواهیم کرد. هر هزینه‌ای که لازم باشد تا یوز زنده بماند، زندگی و شرایط خوبی را طی کند ما فراهم می‌کنیم.  معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه شرایط آب و هوایی و زندگی در «توران» برای این گونه بهتر است، گفت: علت اصرار ما برای انتقال «پیروز» به مرکز تکثیر در اسارت در توران، شرایط مناسب زندگی در آن‌جاست چرا که تکامل بدنی آن‌ برای زندگی در چنین محیطی است ولی ما الان او را در تهران و هوای آلوده نگهداری می‌کنیم. وی افزود: در توران سایت تکثیر داریم که مجهز به نگهبان، دوربین مداربسته و تحت کنترل است و در صورت انتقال «پیروز» به آن‌جا شرایط بهتری فراهم خواهد شد. اکبری در پایان تاکید کرد: هدف این است که انرژی، زمان و هزینه‌ای که در تهران صرف می‌کنیم، صرف نگهداری از یوزپلنگ در زیستگاه شود ولی تا هر زمانی که کارشناسان صلاح بدانند، چه در تهران و چه در توران برای نگهداری پیروز اقدامات و هزینه‌های لازم انجام خواهد شد.
«بازوحشی‌سازی» «پیروز» امکان‌پذیر است؟
پیشتر معاون محیط زیست طبیعی سازمان محیط زیست در واکنش به اعتقاد برخی کارشناسان و مسئولان جهت لزوم «بازوحشی‌سازی» و «رهاسازی پیروز» اظهار کرده بود: از ابتدا گفته بودیم که حیوانات در شرایط اسارت تقریبا قابل برگرداندن به طبیعت نیستند. ما «پیروز» را حتما به توران انتقال خواهیم داد اما برنامه‌ای برای رهاسازی او در طبیعت نداریم. ضمن اینکه ما نمی‌خواهیم اعتبار، انرژی و هزینه‌ سازمان را بیش از این برای «پیروز» و حتی شرایط تکثیر صرف کنیم. وی تاکید کرد: ما در طبیعت یوزهایی داریم که بسیار برای ما ارزشمندتر هستند. ترجیح ما این است که عمده اعتبار، هزینه، انرژی و وقت خود را بر یوزهای موجود در طبیعت صرف کنیم. اگر اقداماتی را در جهت تکثیر نیز انجام می‌دهیم، به این دلیل است که ظرفیتی به شکل ناخواسته و ناخودآگاه در اختیار ما قرار گرفت. یوز چندماهه‌ای به نام «ایران» از طبیعت جدا شده بود، در اسارت نگهداری شده و قابل برگرداندن به طبیعت نبود، در نتیجه تبدیل به ظرفیتی شد که باید از آن استفاده می‌کردیم. بدین جهت از او در قالب یک کار پایلوت برای شرایط تکثیر در اسارت استفاده شد. تکثیر در اسارت باتوجه به وضعیت بحرانی یوزپلنگ آسیایی در دنیا و به عنوان روشی برای حفظ ژنوم گونه، ارزشمند است اما عمده صرف انرژی، هزینه و اعتبار سازمان فعلا به سمت یوزهای موجود در طبیعت باید باشد. اکبری در پایان درباره لزوم برخورداری «پیروز» از خوی وحشی‌گری گفت: امکان اینکه «پیروز» خوی وحشی گری پیدا کند تقریبا ناممکن است البته یوزهایی که در شرایط تکثیر در اسارت هستند امکان یادگیری شکار و زندگی در شرایط نیمه اسارت را نیز دارند. در آفریقا نیز همین اقدام انجام شده است و کم‌کم پس از فاصله دادن حیوان از انسان به او شکار را آموزش می‌دهند تا بتوانند در یک فضای نیمه اسارت که تعارضات در آن نیز کم و طعمه فراهم است، زندگی کنند.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه