روزنامه کائنات
4

جامعه

1404 چهارشنبه 15 مرداد - شماره 4886

در ستایش یک آئین جهانی

 مونا خضر- هدف زیارت اربعین برگزار می‌شود. این پیاده‌روی از نقاط مختلف عراق و برخی شهرهای ایران انجام می‌شود. بیشتر زائران ایرانی و زائران کشورهایی مانند پاکستان، از مسیر نجف به کربلا (حدود ۸۰ کیلومتر) پیاده‌روی می‌کنند. در طول مسیرهای راهپیمایی، جایگاه‌هایی برای پذیرایی از زائران وجود دارد که موکب خوانده می‌شود.
ر زمان حکومت صدام حسین، محدودیت‌هایی در اجرای این مراسم اعمال شد؛ ولی با سقوط حزب بعث عراق در سال ۲۰۰۳م/۱۳۸۲ش، این مراسم احیا شد و هرساله علاوه بر شیعیان عراق، شیعیان کشورهای دیگر به‌ویژه ایران نیز به راهپیمایی اربعین می‌پیوندند. بنابر گزارش‌ها، علاوه بر شیعیان، گروه‌هایی از اهل‌سنت، مسیحیان، ایزدیان و دیگر مذاهب نیز در پیاده‌روی اربعین حضور می‌یابند.
در سال‌های اخیر، میلیون‌ها نفر در این راهپیمایی شرکت می‌کنند؛ به‌نحوی که این رویداد را بزرگترین گردهمایی سالانهٔ مذهبی در جهان دانسته‌اند. درباره تعداد حاضران در این راهپیمایی‌، آمارهایی بین دوازده میلیون تا بیش از بیست میلیون نفر بیان شده است. به گزارش عتبه عباسیه آمار زائران سال ۱۴۰۲ش بیش از ۲۲ میلیون نفر و تعداد زائران سال ۱۴۰۳ش بیش از ۲۱ میلیون نفر بود.
به گفته برخی پژوهشگران، راهپیمایی در روز اربعین از زمان امامان شیعه در بین شیعیان رایج بوده‌است.  سید محمدعلی قاضی طباطبایی، راهپیمایی اربعین را سنت و رفتار مداومِ شیعیان از زمان ائمه دانسته که در زمان بنی‌امیه و بنی‌عباس نیز به این حرکت پایبند بوده‌اند. گفته شده‌است این سنت فراموش شده را محدث نوری احیا کرد. نویسنده کتاب ادب الطف در گزارشی از مراسم اربعین در کربلا، اجتماع در این مراسم را به اجتماع مسلمانان در مکه تشبیه و به حضور هیئت‌های عزاداری در آن اشاره کرده که برخی به ترکی، عربی، فارسی و اردو مرثیه می‌خوانده‌اند. ادب الطف در سال ۱۳۸۸ق/۱۹۶۷م منتشر شده و نویسنده آن، جمعیت راهپیمایان اربعین را بیش از یک میلیون نفر تخمین زده‌است.
با وارد شدن اولین نوع از اتومبیل‌ها به منطقه، سفر‌های کاروانی تعطیل شده و مسافرت‌ها به گونه جدید شکل گرفت. آنگاه پس از مدتی و با مطرح شدن سید محمود حسینی شاهرودی به عنوان یکی از استادان و مدرسان با نفوذ معنوی و قابل توجه حوزه نجف به علت التزام و اصرار وی در پیاده رفتن به کربلا، مجدداً مسئله پیاده رفتن به کربلا به عنوان یک سفر مقدس در بین طلاب نجف رایج شد، ضمن اینکه بعضی از ایرانیان نیز در سفر عتبات احیاناً آنان را همراهی می‌نمودند. همه ساله در مسیر راهپیمایی مکان‌هایی معمولاً به صورت چادر‌هایی بزرگ با نام موکب (هیئت عزاداری) یا «مضیف» به صورت مردمی و خودجوش برپا می‌شود. در این موکب‌ها خدمات و امکانات بهداشتی و رفاهی به صورت رایگان به زائران ارائه می‌شود.اجتماعات مذهبی عراق، موکب‌های بسیاری جهت استراحت زائرین برپا می‌کنند و رایگان به زائران خدمات می‌هند. مدیریت موکب‌ها به‌شکل مردمی و مستقل از دولت انجام می‌شود. تعداد این موکب‌های در سال ۱۳۹۴ شمسی ۷۰۰۰ عدد اعلام شده‌است.
علاوه بر عراق، راهپیمایی اربعین سالانه در کشور‌های دیگری مانند آمریکا، انگلیس و نیجریه برگزار می‌شود. پیاده‌روی اربعین با مراسم حج مسلمان مقایسه می‌شود، اما این رویداد سالانه حدود دو میلیون تن را کنار هم جمع می‌کند، همچنین کومبه میلا رویداد دیگر قابل مقایسه با اربعین است که با آنکه احتمالاً جمعیت بیشتری در آن حضور می‌یابند، اما هر ۳ سال یک بار برگزار می شود.

 

 

هشدار سازمان غذا و دارو درباره غذای ناسالم و غیراستاندارد
 مدیرکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو، با تأکید بر اینکه سلامت مردم خط قرمز این سازمان است، نسبت به خطرات ناشی از مصرف مواد غذایی غیراستاندارد هشدار داد و بر لزوم تقویت نظارت بر ایمنی غذا تأکید کرد.
دکتر عبدالعظیم بهفر گفت: غذا، اگرچه اصلی‌ترین نیاز برای بقاست، اما در صورتی که فاقد ایمنی و کیفیت لازم باشد، می‌تواند منجر به بیماری‌های جدی شود. سالانه بیش از ۶۰۰ میلیون نفر در سراسر جهان به بیماری‌هایی مبتلا می‌شوند که منشأ آنها مصرف مواد غذایی آلوده یا نامطمئن است.
بهفر با اشاره به تهدیدات ناشی از باقی‌مانده سموم، آفت‌کش‌ها و سایر ترکیبات مضر در مواد غذایی، خاطرنشان کرد: اگر ایمنی غذا را نادیده بگیریم، ناگزیر خواهیم بود هزینه‌های زیادی صرف درمان کنیم. در حالی که نظارت مؤثر بر زنجیره تأمین غذا می‌تواند از بروز بسیاری از این بیماری‌ها پیشگیری کند. وی با بیان اینکه ایمنی غذا یک اقدام پیشگیرانه و مؤثر در نظام سلامت است، گفت: نظارت دقیق بر کیفیت مواد غذایی، نقش مهمی در کاهش هزینه‌های درمانی و افزایش بهره‌وری سلامت عمومی دارد. مدیرکل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو همچنین تأکید کرد: ایمنی مواد غذایی صرفاً یک وظیفه سازمانی نیست، بلکه مسئولیتی است که همه نهادهای دخیل در حوزه تولید، واردات، توزیع و عرضه غذا باید نسبت به آن پاسخگو باشند. بنابر اعلام سازمان غذا و دارو، وی در پایان گفت: هدف نهایی ما داشتن جامعه‌ای سالم و پویاست و این هدف بدون توجه جدی به کیفیت و ایمنی مواد غذایی محقق نخواهد شد.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه