روزنامه کائنات
8

صفحه آخر

1404 دوشنبه 22 ارديبهشت - شماره 4827

گروس عبدالملکیان جایزه بین‌المللی شعر چپو را دریافت کرد

 گروس عبدالملکیان برنده شصت‌ونهمین دوره جایزه ادبی چپو شد.
 مراسم اختتامییه شصت و نهمین دوره جایزه ادبی چپو، دیروز در سالن اصلی استانداری شهر فلورانس در ایتالیا برگزار شد و گروس عبدالملکیان را به عنوان برنده‌ امسال این جایزه معرفی کرد. این جایزه‌ ارزشمند بین‌المللی هرساله در دو بخش شعر و داستان برگزار می‌شود و شاعران و نویسندگان برجسته‌ای چون ماریو بارگاس یوسا، محمد بنیس، آنتونیو کارواخال و... از برندگان دوره‌های پیشین این جایزه بوده‌اند.
در متن بیانیه‌ امسال هیات داوران آمده است:
«شصت و نهمین جایزه جهانی شعر چپو به شاعر معاصر ایرانی گروس عبدالملکیان تعلق می‌گیرد. شعر گروس عبدالملکیان آمیزه‌ای از صداقت، صمیمیت عاطفی و کیفیت بلاغی‌ است. اشعاری که از منظری درونی و شخصی آغاز می‌شوند تا روایتی ویژه را از شرایط امروز ایران و خاورمیانه عمومیت ببخشند. شعری با دغدغه‌هایی انسانی و اجتماعی که با نیرویی زیباشناسانه به کلامی عمیق و تکان‌دهنده تبدیل می‌شود. صدای تازه‌ او در فضای شعر امروز جهان، ادامه‌ای بدیع از سنت بزرگ و دیرینه‌ شعر فارسی‌ است که در شعر معاصر تبلور یافته است و از رویدادهای جاری فراتر می‌رود تا با حساسیتی ظریف در کنار مضامین اجتماعی، مفاهیم عمیق هستی‌شناسانه را نیز مطرح کند. برای وی که از تکیه‌گاه شعری آگاه بهره می‌گیرد، غایت شعر جز شناخت چیز دیگری نیست. شناختی که چون امکان و نوری متفاوت بر این جهان می‌تابد. شعر او می‌تواند با تخیل بیاندیشد و با خلق فضاهایی زنده و تصاویری سینمایی، ایده‌ها و دغدغه‌های متنوعش را عینیت بخشیده و ملموس کند.»
آکادمی ادبی چپو طی سه روز و در چندین مکان مختلف، جلسات متنوعی را به سخنرانی، شعرخوانی و گفتگو با این شاعر ایرانی اختصاص داد. هیات داوران این جایزه متشکل از ۳۵ شاعر و نویسنده ایتالیایی‌ است که هر ساله به اتفاق آرا یک شاعر یا نویسنده‌ بین‌المللی را که آثارش به ایتالیایی ترجمه و منتشر شده است، برای این جایزه انتخاب می‌کنند. متن سخنرانی عبدالملکیان با عنوان «شعر، سرپناه انسان معاصر» در کتاب مجموعه مقالاتی درباره‌ شعر و شاعری، منتشر و همزمان در حاشیه‌ برگزاری این جایزه رونمایی شد. طی سال‌های گذشته آثار مختلفی از گروس عبدالملکیان، توسط فائزه مردانی و فرانچسکو اوکتو به ایتالیایی ترجمه و منتشر شده است.

هم‌صدایی علی پهلوان و کریس دی‌برگ
 علی پهلوان؛ خواننده و آهنگساز نام‌آشنا و از بنیان‌گذاران گروه موسیقی آریان، شامگاه هشتم می ۲۰۲۵ به‌عنوان خواننده مهمان در کنسرت کریس دی‌برگ، هنرمند بین‌المللی اهل ایرلند، در تالار باشکوه اپرا هاوس سیدنی به روی صحنه رفت.
در این برنامه ویژه، علی پهلوان و کریس دی‌برگ برای نخستین‌بار قطعه مشترک خود با عنوان «نوری تا ابدیت» (The Words “I Love You”) را به‌صورت زنده اجرا کردند؛ اثری که در آلبوم چهارم گروه آریان منتشر شده بود اما پیش‌تر مجال اجرای صحنه‌ای آن فراهم نشده بود. این اجرا با استقبال پرشور حاضران، اعم از مخاطبان ایرانی و غیرایرانی، همراه شد. از زمان ضبط این قطعه و ویدیوی آن، که در شهر لندن تهیه شده بود، شانزده سال می‌گذرد. علی پهلوان در بخشی از این اجرا، ضمن اشاره به تاثیر آثار کریس دی‌برگ در زندگی شخصی‌اش، اظهار داشت: «ترانه‌های شما موسیقی متن زندگی من بوده‌اند» و از نیم‌قرن فعالیت هنری این هنرمند تجلیل به‌عمل آورد. وی همچنین در یادداشتی در صفحه اینستاگرام خود، با یاد کردن از دوستان و اعضای گروه آریان، جای خالی آنان را در این تجربه هنری یادآور شد و با هواداران خود ابراز همدلی کرد. بر پایه گزارش حاضران در سالن، در این شب به‌یادماندنی، بیش از ۴۰ درصد از مخاطبان اپرا هاوس سیدنی را ایرانیان تشکیل می‌دادند.

اثر ۱۴ میلیارد تومانی حسین زنده‌رودی
گران‌ترین آثار حراج بیست و سوم تهران
  بیست و سومین دوره «حراج تهران» ویژه هنر مدرن و معاصر ایران خردادماه برگزار می‌شود و اثر «اندام» حسین زنده‌رودی با برآورد قیمت ۱۲ تا ۱۴ میلیارد تومان گران‌ترین اثر این حراج است. بیست و سومین دوره «حراج تهران» ویژه هنر مدرن و معاصر ایران با ارایه یکصد اثر نقاشی، نقاشیخط، حجم و عکس خردادماه امسال برگزار می‌شود. نمایشگاه این رویداد هنری سه‌شنبه (۳۰ اردیبهشت) ساعت ۱۷ تا ۲۱ در هتل پارسیان آزادی تهران افتتاح می‌شود و تا چهارشنبه (۳۱ اردیبهشت) ساعت ۱۱ تا ۲۱ برپاست. مزایده بیست و سومین دوره حراج تهران، پنجشنبه (یکم خرداد) ساعت ۱۸ در هتل پارسیان آزادی تهران برگزار می‌شود. در این رویداد آثار هنرمندان بنامی همچون علیرضا آستانه، آیدین آغداشلو، محمد احصایی، شیرین اتحادیه، فرح ابوالقاسم، نصرالله افجه‌ای، ناصر اویسی، صادق تبریزی، پرویز تناولی، آنه‌محمد تاتاری، کاظم چلیپا، کامبیز درم‌بخش، حسن روح‌الامین، حسین زنده‌رودی، محمود زنده‌رودی، گیزلاوارگا سینایی، جلال شباهنگی، مسعود عربشاهی، منیر فرمانفرماییان، منصور قندریز، پرویز کلانتری، رضا کیانیان، سیراک ملکونیان، منوچهر نیازی، منوچهر یکتایی و آرمان یعقوب‌پور ارائه شده است.
تابلو «اندام» اکریلیک روی بوم اثر حسین زنده‌رودی با کمینه ۱۲ میلیارد و بیشینه ۱۴ میلیارد تومان گران‌ترین اثر بیست و سومین دوره حراج تهران است، این اثر در اندازه ۹۷×۱۳۰ سانتیمتر به سال ۱۳۵۱ تعلق دارد که سال ۱۴۰۲ در هفدهمین حراج تهران و در مارچ ۲۰۱۹ در حراج کریستیز دوبی ارایه شده است.
حسین زنده‌رودی متولد ۱۳۱۶ از بنیانگذاران مکتب سقاخانه، پیشگامان شیوه نقاشیخط و یکی از هنرمندان تأثیرگذار در شکل‌گیری مدرنیسم ایرانی است که با استفاده از نمادهای هنر سنتی ایران و خوشنویسی، روشی تازه را در هنرهای تجسمی ایران به وجود آورد. او در نقاشی‌هایش تلاش کرده ظرفیت‌های فراموش ‌شده بصری و زیبایی‌شناسی خط فارسی را از چشم‌اندازی نوین احیا کند. آنچه در «اندام» بیش از همه نمایان است بازگشت هوشمندانه هنرمند به اشکال بصری حروف ثلث و نستعلیق (ملهم از سنت هنرهای ایرانی اسلامی) و ترکیب آن با مبانی ارتباط تصویری هنر مدرن است. زنده‌رودی در «اندام» به دنبال نوعی شمایل‌شکنی در کار نقاشی با خط است و این گرایش هنرمند در مسیر تماس موتیف‌ها با احساسات و افکارش، ذات خط را دگرگون می‌کند. استفاده از رنگ سرخ بر زمینه مشکی، در کار خط‌نگاری ارجاعی مستقیم به بازنگری در سنت‌های تصویری و نمادهای شیعی در تزیینات پرچم‌ها و علم‌های تکایا و فرهنگ بصری عاشورایی است اما آنچه در این اثر مورد توجه است، درخشش رنگی و سایه‌روشن‌های به ‌وجود آمده در نقاط تلاقی نقش‌مایه‌هاست که با تغییر اندازه قطع قلم (با ایجاد ریتم و ضرباهنگی مدام) نوعی پویایی درونی را به کلیت فرم القا می‌کند.
اثر حجمی «سمت پنهان» سهند حسامیان مجسمه‌ساز با برآورد قیمت ۹ تا ۱۰ میلیارد تومان دیگر اثر گران قیمت‌ بیست و سومین حراج تهران است. این اثر حجمی، فولاد ضدزنگ، چسب پلی‌اورتان و رنگ در اندازه ۹۴×۹۴×۲۰۸ سانتیمتر متعلق به سال ۱۳۹۸ است.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه