روزنامه کائنات
6

انرژی

۱۴۰۳ دوشنبه ۲۷ فروردين - شماره 4576

افزایش تولید نفت ایران در خلیج فارس


 معاون مدیر منطقه بهرگان شرکت نفت فلات قاره ایران گفت: با انجام موفقیت‌آمیز پروژه فرازآوری چاه هندیجان ۹ که با استفاده از گاز حاصل از چاه هندیجان ۱۴ انجام شد، از اواخر اسفند سال ۱۴۰۲ حدود یک هزار بشکه به تولید نفت این منطقه در خلیج فارس افزوده شد.
به گزارش کائنات مسعود بیرانوند با بیان اینکه چاه هندیجان ۹ یکی از چاه‌های افقی حفاری‌شده در میدان هندیجان منطقه نفتی بهرگان است، اظهار کرد: این چاه از ابتدای راه‌اندازی در سال ۱۳۹۰ و با وجود انجام عملیات اسیدکاری و فرازآوری با نیتروژن، تولید پایداری نداشته است و به‌دلیل افت فشار جریانی، چند بار چاه غیرعملیاتی می‌شد.
وی ادامه داد: با انجام آزمایش‌های درون‌چاهی مختلف مشخص شد علت تولید ناپایدار، پایین بودن شاخص بهره‌دهی چاه ناشی از پایین‌ بودن نفوذپذیری سنگ مخزن است. با بررسی سناریوهای مختلف احیای چاه و شبیه‌سازی آن در نرم‌افزارهای تخصصی نفتی از سوی واحد مهندسی بهره‌برداری منطقه بهرگان، سرانجام احیای چاه با روش فرازآوری با گاز پیشنهاد شد.
معاون مدیر منطقه نفتی بهرگان تأکید کرد: در این روش گاز مورد نیاز برای تزریق به فضای حلقوی هندیجان ۹ از طریق چاه هندیجان ۱۴ تأمین می‌شود. با پیشنهاد این روش پس از موفقیت‌آمیز بودن اجرای آزمایشی پروژه با نصب موقت لوله‌های «چکسون»، سرانجام نصب خط لوله ۲ اینج از Kill Line چاه هندیجان ۱۴ به فضای حلقوی چاه هندیجان ۹ انجام شد و با نصب ادوات روسطحی لازم روی این خط از جمله شیر یک‌طرفه، شیر دروازه‌ای، چوک و فشارسنج، چاه هندیجان ۹ از اواخر اسفند ۱۴۰۲ با دبی تقریبی یک هزار بشکه در روز عملیاتی شد. بیرانوند تصریح کرد: روش فرازآوری با گاز در مقایسه با سایر روش‌های فرازآوری مصنوعی از جمله پمپ الکتریکی درون‌چاهی و سرچاهی مقرون‌به‌صرفه است، همچنین وجود منبع پرفشار گاز از چاه هندیجان ۱۴ در فاصله کمتر از پنج متر از چاه هندیجان ۹ در سکوی نفتی WHP-07 و نبود نیاز به ساخت واحد تقویت فشار، از دیگر مزایای استفاده از این روش به ‌شمار می‌رود. گفتنی است در برخی چاه‌ها با گذشت مدت زمانی از شروع تولید، به‌دلیل افت فشار مخزن و کاهش شاخص بهره‌دهی و در نتیجه کاهش توان تولید، انتقال نفت به سطح با دبی مطلوب به‌صورت طبیعی میسر نیست. در این شرایط، برای احیای چاه یا افزایش توان تولید، از روش‌های فرازآوری مصنوعی استفاده می‌شود. فرازآوری با گاز (Gas Lift) از روش‌های فرازآوری مصنوعی است که با هدف احیا و افزایش دبی بهینه در چاه‌های نفتی استفاده می‌شود. در این روش با تزریق گاز به نقاط مشخصی از ستون نفتی چاه، چگالی متوسط سیال کاهش می‌یابد و با کاهش فشار جریانی، چاه دوباره فعال می‌شود.

اقدام‌های عملیاتی نفت و گاز مارون
با هدف پایداری تولید در ۱۴۰۲
  سرپرست مدیریت عملیات شرکت بهره‌برداری نفت و گاز مارون در گزارشی مهم‌ترین اقدام‌های عملیاتی این شرکت را به‌منظور افزایش و پایداری تولید در سال ۱۴۰۲ تشریح کرد.
به گزارش کائنات و به نقل از شانا، باقر قاسمی عملکرد حوزه عملیات این شرکت در سال گذشته را اثربخش توصیف کرد و گفت: با توجه به نیازهای فنی و لزوم راهبری مستمر و ایمن تولید افزون بر رعایت استانداردهای زیست محیطی، مجموعه مدیریت عملیات در بخش‌های فرآیندی، نگهداری و تعمیرات، خدمات عملیات و تعمیرات خطوط لوله همه اهداف شرکت را محقق کردند.
وی افزود: تعمیرات اساسی کوره‌های پیش‌گرم‌کن نفت در مجتمع‌های صنعتی شماره ۳ و ۴، تعمیرات اساسی نمک‌گیرهای ثقلی مجتمع‌های صنعتی شماره ۱ و ۴، دو ردیفه‌ کردن ایستگاه تقویت فشار شماره ۶ و جمع‌آوری حدود ۲۰ میلیون فوت‌مکعب در روز گازهای مشعل پس از تعمیرات اساسی توربوکمپرسورها، تعمیرات اساسی کارخانه گاز و گاز مایع ۴۰۰ الف و جابه‌جایی الکتروموتور ۱۱ کیلوولت سیستم تبرید کارخانه گاز و گاز مایع ۴۰۰ را می‌توان از مهم‌ترین اقدام‌های انجامشده در بخش تعمیرات اساسی برشمرد.
سرپرست مدیریت عملیات شرکت نفت و گاز مارون خطوط لوله تحت راهبری شرکت را حائز اهمیت حیاتی در فرآیند تولید دانست و اظهار کرد: ارزیابی ریسک همه خطوط لوله شرکت به طول ۳ هزار و ۸۰۰ کیلومتر (۵۱۱ رشته خط)، احداث ۳۶ کیلومتر خط ۱۰ اینچ (۲۶ کیلومتر از کلاستر شادگان به مارون ۳ و ۱۰ کیلومتر از مارون ۳ به مارون ۴) با هدف افزایش تولید به‌ مقدار ۲۰ هزار بشکه در روز، ایمن‌سازی بیش از ۱۱ کیلومتر از خط لوله ۱۶ اینچ هدر تزریق گاز مارون، ایمن‌سازی و تعمیر هفت حلقه چاه تزریق گاز مارون، تعویض و مرمت  ۲۳ کیلومتر از خطوط لوله جریانی چاه‌ها، انجام بیش از ۶۰ مورد اصلاحیه مهندسی فرآورش، انجام ۳۰ مورد اتصال دوباره خط لوله ۵۰ متری به چاه‌های جریانی با رویکرد افزایش راندمان تولید و احداث ۴۲ کیلومتر خطوط لوله پلی‌اتیلن برای انتقال آب صنعتی نیز در سال ۱۴۰۲ با هدف ارتقای سطح ایمنی همجواران، صیانت از زیست بوم پیرامونی و استمرار تولید به انجام رسید.
قاسمی طراحی و ساخت یک تله آسفالت، طراحی و ساخت یک دستگاه فرآورش سیار نفت (MOS) با ظرفیت فرآورش روزانه ۵ هزار بشکه و ساخت یک دستگاه نمک‌گیر ۱۰ هزار بشکه‌ای افزون بر استقرار پمپ‌های تازه انتقال نفت و پساب را دستاوردهایی دانست که به‌صورت انحصاری از سوی کارکنان شرکت بهره‌برداری نفت و گاز مارون تحقق یافته‌اند.

مدیرکنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی خبر داد؛
عزم جدی دولت سیزدهم
 در کاهش ظرفیت خالی پتروشیمی‌ها
  مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه ظرفیت خالی پتروشیمی‌ها از ۲۷ درصد در سال ۱۴۰۰ به ۲۱ درصد در سال ۱۴۰۲ کاهش یافته است، گفت: با جدیت در حال برطرف کردن موانع تولید با همکاری یکپارچه همه هلدینگ‌ها و شرکت‌های پتروشیمی و شرکت‌های ملی نفت، گاز و پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی هستیم.
به گزارش کائنات و به نقل از شانا، بیژن چگنی با تأکید بر عزم صنعت پتروشیمی ایران برای جهش تولید و رشد صادرات محصولات مختلف پلیمری و شیمیایی در سال ۱۴۰۳ اظهار کرد: اقدام‌ها و راهبردهای مختلفی برای تحقق این موضوع از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی اجرایی خواهد شد.
وی با بیان اینکه شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای تحقق شعار سال ۱۴۰۳ با عنوان «جهش تولید با مشارکت مردم»، تشکیل کارگروه‌های جهش تولید در سه سطح صنعت پتروشیمی، هلدینگ‌ها و شرکت‌های پتروشیمی را برنامه‌ریزی کرده است، افزود: به این منظور باید از همه ظرفیت‌های موجود برای رشد تولید در صنعت پتروشیمی استفاده کنیم.
مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۲ با افزایش هفت درصدی تولید در تحقق رشد تولید کشور نقش بسزایی ایفا کرد. پتروشیمی‌های مهر، آریاساسول و کاویان در منطقه عسلویه، پتروشیمی‌های غدیر، مارون و فن‌آوران در منطقه ماهشهر و پتروشیمی‌های اصفهان، کربن ایران و میاندوآب در دیگر مناطق پیشتاز تولید بودند. چگنی با اشاره به اینکه ظرفیت خالی پتروشیمی‌ها در سال ۱۴۰۰، ۲۷ درصد، در سال ۱۴۰۱ حدود ۲۴ درصد و پارسال ۲۱ درصد بوده است، تصریح کرد: با جدیت در حال برطرف کردن موانع تولید با همکاری یکپارچه همه هلدینگ‌ها و شرکت‌های پتروشیمی،‌ همچنین شرکت‌های ملی نفت، گاز و پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی هستیم.
وی تأکید کرد: یکی از عواملی که سبب تسهیل در حمل‌ونقل و صادرات پایدار خواهد شد، تشکیل کنسرسیوم‌های حمل‌ونقل است که پتروشیمی‌های زاگرس و کاوه در این زمینه تجربه‌های موفقی داشته‌اند.

۴۰ درصد مخازن سدهای کشور خالی است
بر اساس آخرین آمار از وضعیت بارش‌ها در کشور، در استانهای ایلام، گلستان، همدان، آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی میزان بارش‌ها نسبت به سال گذشته افزایشی بود.
بر اساس آمار اعلام شده از ابتدای سال آبی تا ۲۵ فروردین‌ماه ارتفاع کل ریزش‌های جوی کشور معادل ۱۷۰.۲  میلیمتر است. این مقدار بارندگی نسبت به میانگین دوره‌های مشابه درازمدت (۲۰۳.۱ میلیمتر) ۱۶ درصد کاهش و نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته (۱۷۸.۱ میلیمتر) ۴ درصد کاهش را نشان می‌دهد.
در این بین استان ایلام با ثبت ۴۲۸. ۹ میلیمتر ، استان گلستان ۳۷۵.۶ میلیمتر، استان همدان ۳۱۴.۱ میلیمتر، استان آذربایجان شرقی و استان آذربایجان غربی به ترتیب با ۲۲۰.۶ و ۳۲۱.۲ میلیمتر نسبت به سال قبل افزایش بارش داشته اند. همچنین بر اساس این آمار میزان ورودی مخازن کل کشور معادل ۲۲.۸۹  میلیارد متر مکعب بوده که در قیاس با سال گذشته که عددی معادل ۲۵.۵۷ میلیارد مترمکعب بوده ۱۰ درصد کاهش داشته است. همچنین میزان کل خروجی سدهای کشور نیز نسبت به سال قبل تفاوتی نداشته است.
حجم آب موجود مخازن ۳۰.۰۸ میلیارد متر مکعب ثبت شده که این عدد نسبت به سال قبل که عددی معادل ۳۰.۵ میلیارد متر مکعب بوده نیز تفاوت چندانی نداشته و همچنین حجم پرشدگی سدهای کشور نیز تا این تاریخ ۶۰ درصد ثبت شده است.
وضعیت برخی از سدهای مهم کشور بیانگر این است که سد ارس آذربایجان شرقی، سد شهید قنبری استان آذربایجان غربی، سد کوثر کهگیلویه و بویراحمد، سد رودبار استان لرستان، سد ایلام و سد قشلاق استان کردستان ۱۰۰ درصد پر هستند، همچنین ۸ سد دوستی و طرق استان خراسان رضوی، سد پانزده خرداد حوضه قمرود، سد نهرین خراسان جنوبی، سد رودبال داراب استان فارس، چاه نیمه‌های استان سیستان و بلوچستان، سد تنگوییه سیرجان استان کرمان و سد ساوه استان مرکزی کمتر از ۲۰ درصد آب دارند.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه