اخلاق و سبک زندگی
محمود رسام - موضوع «سبک زندگی» در گذشته به عنوان یک بحث نظری مستقل مطرح نبوده، بلکه بخشی از محتوای آن، در ضمن مسائل دیگر مانند آئین و آداب زندگی عنوان شده است. سبک زندگی اخلاقی در زمان حاضر مهمترین تاثیر پایه های محیطی، تربیت اخلاقی است. خانواده نیز یکی از مهمترین ارکان پایه های محیط در تحولات اخلاقی است و تاثیر روزنامه ها و وسایل ارتباط جمعی نیز از عوامل تاثیرگذار بر سبک زندگی در جامعه اسلامی معاصر است. آنقدر ضروری است که حتی اگر به معنویت و رستگاری معنوی اعتقادی هم نداشته باشیم، برای زندگی راحت، زندگی برخوردار از امنیت روانی و اخلاقی، توجه به سبک زندگی مهم است و یکی از خصوصیات سبک زندگی اخلاقی این است که به روابط با دیگران توجه داشته باشیم و راه دستیابی اخلاقی جامعه اسلامی معاصر به آرامش حقیقی، سلوک عملی در مسیر زندگی اسلامی عامل پیشرفت است.
به گفته مرحوم مصباح یزدی در زمینه اخلاق دست کم چهار نوع پژوهش و رویکرد وجود دارد:
اخلاق توصیفی: که به توصیف و تبیین اخلاق افراد یا جوامع می پردازد. شیوه تحقیق در اخلاق توصیفی، نقلی و تجربی است. اخلاق توصیفی غایت خویش را آشنایی با اخلاق فرد یا جامعه و توصیف آنها قرار می دهد و در این زمینه هیچ گونه توصیه و تشویقی انجام نمی دهد. بررسی اخلاق قبایل بدوی یا اخلاق اسکیموها از جمله اخلاق توصیفی است.
اخلاق هنجاری: مطالعه هنجارها، معیارها و روش های اخلاقی در اخلاق هنجاری یا دستوری صورت می پذیرد. پژوهش های اخلاق هنجاری به بررسی افعال ارادی انسان از حیث خوبی یا بدی پرداخته، موضوع خویش را رفتار اختیاری قرار می دهد. روش پژوهش در اخلاق دستوری، استدلالی و عقلی است.
فرا اخلاق: فرا اخلاق یا اخلاق نظری یا معرفت شناسی اخلاق یا اخلاق فلسفی به عنوان اخلاق درجه دوم به تجزیه و تحلیل گزاره های اخلاقی می پردازد. مسائلی نظیر نسبیت، گزاره های انشائی، ماهیت مفهوم خوب و بد و کیفیت استنتاجِ باید از هست ازجمله مباحث اصلی فرا اخلاق است. از نظر استاد مصباح یزدی فلسفه اخلاق عنوان دیگری برای فرا اخلاق است و شامل اخلاق توصیفی و هنجاری نمی شود.
اخلاق کاربردی: نوعی از اخلاق هنجاری است که در حوزه های خاصی در زندگی فردی و اجتماعی کاربرد دارد. هرگاه اخلاق در زمینه های مختلف مسائل اخلاق کاربرد پیدا کند به آن اخلاق کاربردی اطلاق می شود. اخلاق محیط زیست، اخلاق جنسی، اخلاق معیشت، اخلاق سیاست و اخلاق همسرداری از حوزه های متنوع اخلاق کاربردی است. اخلاق کاربردی دربرگیرنده اخلاق حرفه ای نیز می باشد. اگر اخلاق ناظر به حرفه ها و مشاغل مختلف مطرح شود، اخلاق حرفه ای شکل می گیرد.
شاید نزدیک ترین علم به دانش سبک زندگی، اخلاق باشد. در این میان اخلاق کاربردی جایگاه ویژه ای دارد. ناگفته نماند که موضوع اخلاق کاربردی یا حرفه ای، محدوده های مختلف اخلاق یا مشاغل است، درحالی که موضوع سبک زندگی، الگوهای رفتاری و از جهتی رفتار سبک مند و ارادی انسان ها است؛ لذا دو دانشِ پیش گفته علی رغم مشابهت ها و اشتراک های گسترده و متنوع از حیث موضوع و نیز غایت متفاوت اند. مطالعه حوزه های مختلف اخلاق کاربردی می تواند در استخراج الگوهای زندگی و شیوه های جریان دادن الگوها در متن زندگی مؤثر باشد.
رئیس کمیسیون شهرسازی شورای شهر:
جابجایی درختان تنها تا ۱۵ اسفند قابلیت اجرا دارد
رئیس کمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران در مورد صدور اجازه جابجایی درختان در تهران توضیحاتی ارائه کرد.
مهدی عباسی در صحن علنی دیروز شورای شهر تهران با بیان اینکه در شورای شهر دغدغه حفظ درختان وجود دارد، گفت: دقت داشته باشید که اگر مجوز جابجایی درخت در کمیسیون ماده هفت صادر می شود تا ۱۵ اسفند قابلیت اجرا دارد وگرنه بعد از این تاریخ ممکن است جابجایی درختان، منجر به آسیب به درختان شود.
وی با بیان اینکه ما در مورد جابجایی درخت حساس هستیم و وقتی تقاضایی برای جابجایی درخت مطرح می شود، چند موضوع را در نظر میگیریم که آیا میتوان بدون جابجایی و یا کمترین جابجایی، پروژه را اجرایی کرد یا خیر؟ گفت: در صدور مجوز جابجایی درخت، به محیط بن درختان و ارزش پروژه توجه میشود و اگر در تضاد با هم باشند، قطعاً اجازه اجرای آن را نمیدهیم.
عباسی با تأکید بر اینکه تدابیری اندیشیده خواهد شد تا به احتمال زیاد در اجازه جابجاییها، کمترین خطا را داشته باشیم، افزود: ما از مدیرعامل سازمان بوستان ها درخواست میکنیم که تیمی را موظف کنند تا نظارت کافی را داشته باشند؛ البته این نظارت وجود دارد. نظارت بر جابجایی درختان وجود دارد؛ اما نیازمند تغییر نگرش هستیم چرا که ما براساس نگرش، رفتارمان درست می شود و رفتار ما تابعی از نگرش ما است و اگر درخت را موجودی ضایع در شهر بدانیم، رفتاری مبتنی بر آن خواهیم داشت و اگر یک سرمایه و میراث طبیعی و الزام و تکلیف شرعی و قانونی می بینیم، حفظ آن تکلیف حقوقی به شمار می رود.