روزنامه کائنات
2

سیاست

1402 سه‌شنبه 7 آذر - شماره 4494

معاون حقوقی رئیس جمهور:

هفت لایحه در زمینه پیگیری اموال بلوکه شده ایران تقدیم‌ مجلس شد


 معاون حقوقی رئیس جمهور درباره پیگیری‌های انجام شده در آزادسازی اموال بلوکه شده کشور گفت: هفت لایحه در این زمینه تقدیم مجلس شورای اسلامی شده است.
محمد دهقان گفت: «دادگاه‌های جدید و کنوانسیون‌های جدیدی برای محاکمه سران این جنایت نیاز است تا در بزنگاه‌ها وظیفه خود را در جلوگیری از جنایت علیه بشریت انجام بدهد.»
محمد دهقان در نشست خبری دیروز که با موضوع «دومین همایش ملی مسئولیت اجرای قانون اساسی» برگزار شد، طی سخنانی، با اشاره به جنایات اسرائیل در فلسطین، گفت: «رژیم صهیونیستی با بمباران منازل مردم بی‌دفاع غزه، اسناد بین‌المللی و کنوانسیون‌های پیشگیری از جنگ و دفاع از حقوق کودکان و زنان و همچنین اسناد چهارگانه ژنو، اساسنامه مربوط به مقابله با جنایت جنگی و مقابله با جنایت علیه بشریت را نابود کرد. این اقدامات با پشتیبانی آمریکا و برخی کشورهای غربی رخ داد و اسناد بین‌المللی را دچار ناکارآمدی کرد و اثبات شد این اسناد در زمان لازم، کارآمدی لازم را ندارد. همچنین محکمه مهم دیوان بین‌المللی دادگستری که وظیفه مقابله با نسل‌کشی را دارد، صدایی بلند نکرد و دیوان بین‌المللی کیفری که برای مقابله با جنایت علیه بشریت شکل گرفته، اقدامی انجام نداد. این وقایع دردناک، حقیقت دردناکی را به جهان اثبات کرد که این سازمان‌ها وظیفه‌های خود را انجام نمی‌دهند. سران رژیم صهیونیستی باید محاکمه شوند و بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، که طبق کنوانسیون مقابله با نسل‌کشی جنایت کرد و از نسل‌کشی حمایت کرد و بمب‌هایی که علیه مردم غزه به‌کار گرفته شد، توسط او به این رژیم داده شد، باید محاکمه شود.»
وی در ادامه سخنان خود درباره این همایش گفت: «فهفته آینده، 12 آذر، در روز قانون اساسی، همایش ملی مسئولیت اجرای قانون اساسی را با سخنرانی رئیس‌جمهور، حضور 2000 تن از استادان حقوق، سفرای کشورها و مسئولین حقوقی جمهوری اسلامی ایران برگزار خواهیم کرد.»
برای اجرای تجمعات برنامه‌ریزی کردیم تا به نتیجه برسد
معاون حقوقی رئیس‌جمهور درخصوص آخرین وضعیت لایحه بررسی تجمعات گفت: «این لایحه به تصویب دولت رسید و به مجلس رفته و در کمیسیون تخصصی مجلس قرار دارد. البته طرحی از سوی مجلس با هماهنگی دولت تهیه شده بود. اراده کمیسیون مجلس این بوده که طرح و لایحه با هم ادغام شود و امیدواریم در این دوره مجلس، نهایی شود. نگاه ما این بوده که تجمعات را به‌صورت تشریفاتی نبینیم، بلکه تجمعات یک فرصت است و وقتی مسئولان از نگاه‌های مردم مطلع باشند، بهتر می‌توانند در خدمت‌رسانی ایفای نقش کنند. برای انواع تجمعات قواعد خاص گذاشتیم تا زودتر به نتیجه برسد. سلسله اقداماتی انجام گرفته تا تجمعاتی که مورد نیاز و فوری است، در روند اجرای آن تسریع شود و در سایر تجمعات نیز مسئولیت‌پذیری در آن نقش داشته باشد. برای اجرای تجمعات برنامه‌ریزی کردیم تا بتواند به نتیجه واقعی برسد و در این موضوع از آخرین مدل‌ها و روش‌ها بهره برده‌ایم.»
ما حق‌مان را کامل نگرفتیم
وی درباره آخرین روند آزادسازی منابع بلوکه‌شده ایران در برخی کشورها، گفت: «ما 7 لایحه درباره منابع بلوکه‌شده ایران به مجلس تقدیم کرده‌ایم. در گذشته این‌طور نبود که از مجلس مصوبه خواسته شود، ولی ما معتقدیم که برای حضور در این دعاوی، باید مصوبه مجلس وجود داشته باشد. 5 لایحه در کمیسیون مربوطه تصویب شده و در نوبت است. درباره منابع در کره، اقدام اولیه را انجام دادیم و اصل مبالغ برگشت، اما واقعیت این است که ما حق‌مان را کامل نگرفتیم، چون کره جنوبی باعث شد ارزش پول ما کم شود و در این زمینه یک میلیارد دلار ضرر کردیم. در این زمینه کار اولیه را انجام دادیم و منتظر مجوز مجلس در این زمینه هستیم. همچنین کانادا، سوئد، انگلیس و اوکراین علیه ما درباره ماجرای هواپیمای اوکراینی اقامه دعوا کردند و از نظر ما مسئله محکمی نیست. ما خودمان محاکمه را انجام داده‌ایم و رأی هم صادر شده؛ وقتی یک مرجع داخل کشور محاکمه انجام داده، معنا ندارد که مسئله در محکمه بین‌المللی دنبال شود؛ کانادا، سوئد و انگلیس در این زمینه صلاحیت ندارند.»
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به شکایت ایران از آمریکا، ادامه داد: «شکایت ایران درخصوص برخی از اموال بانک مرکزی منجر به نتیجه شد و حکم آن در بیشتر بندها به نفع ما صادر شده، اما برای وجهی که باید آمریکا به ما بپردازد، فرصت زمانی دوساله داده شده تا دو دولت به جمع‌بندی برسند. این یک کار حقوقی است که باید دو کشور در این‌زمینه به تفاهم برسند. همچنین شکایت دیگر ما درباره تحریم‌هاست که 1000 صفحه اسناد درباره خساراتی که از ناحیه تحریم آمریکا علیه ما اعمال شده، آماده شده و طی 10 جلد به دیوان بین‌المللی دادگستری تحویل داده‌ایم. احتمالا این رأی در سال آینده صادر خواهد شد و توقع داریم دیوان بین‌المللی دادگستری به‌عنوان یک‌ محکمه جهانی، رأی را به نفع ایران صادر کند، چون تمامی اسناد به نفع کشور است.»

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه