روزنامه کائنات
6

انرژی

1402 چهارشنبه 21 تير - شماره 4401

خریدار مرموز نفت روسیه ناپدید شد

 یک شرکت مرموز هندی که به خاطر نقش خود در تجارت نفت روسیه، در کانون توجه قرار گرفته بود، به طور ناگهانی ناپدید شده است.
شرکت Gatik Ship Management که در بمبئی مستقر بود و توانست ۶۰ کشتی را برای حمل نفت روسیه دست و پا کند، در پی تفحص روزافزون از شرکت‌هایی که به تجارت کالاهای روسیه کمک می‌کنند، ناوگان خود را به تنها چهار کشتی کاهش داده است.
اندیشکده مستقل فنلاندی»مرکز تحقیقات انرژی و هوای پاک»(CREA) در ماه مه گزارشی با عنوان «چگونه سقف قیمت ائتلاف، نفت روسیه را در کشورهای ثالث سفید می‌کند»، منتشر کرد که بر اساس آن، کشورهای غربی به ارزش ۴۲ میلیارد دلار نفت روسیه را در قالب فرآورده‌های نفتی مختلف از کشورهایی که در سال ۲۰۲۲ با روسیه دوست بوده اند، خریداری کرده‌اند.
هند بزرگترین خریدار نفت روسیه و صادرکننده فرآورده‌های نفتی تولید شده با استفاده از نفت این کشور بوده است. به عنوان مثال، صادرات دیزل هند در مارس امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته، سه برابر شد و به ۱.۶ میلیون بشکه در روز رسید و دیزل را به یکی از بزرگترین کالاهای تجارت میان هند و اتحادیه اروپا تبدیل کرد.
بلومبرگ در مارس گزارش کرده بود که شش شرکت تقریبا گمنام که در هنگ کنگ و دبی مستقر هستند، بر تجارت نفت روسیه تسلط دارند و بازرگانان نفت قدیمی مانند ویتول، گلنکور و گانوور سوئیس، همچنین ترافیگورای سنگاپور دیگر در این بخش حضور ندارند.
طبق گزارش بلومبرگ، داده‌های گمرک روسیه نشان می‌دهد شرکت‌های نورد اکسیس، تجاری نفت اف زد کو، کیو آر تردینگ دی ام سی سی، کانتسپت اویل سرویس، بلاتریکس انرژی و کورال انرژی دی ام سی سی، در مجموع حدود ۱.۴ میلیون بشکه در روز نفت روسیه را جابجا کردند. این میزان، بیشتر از نفتی است که شرکت‌های بزرگ بازرگانی کالا معمولا قبل از جنگ اوکراین، مبادله می‌کردند و برای رفع کل نیاز کشورهایی مانند انگلیس و ایتالیا کافی است.
بر اساس گزارش اویل پرایس، جالب است که نورد اکسیس، تنها یک سال پیش بود که در هنگ کنگ، به عنوان شرکت ثبت شد و با انتقال ۵۲۱ هزار بشکه در روز نفت روسیه، به عنوان بزرگترین خریدار ظاهر شد. «نورد اکسیس» پیش از آن که سهم شرکت ترافیگورا در پروژه نفتی «وستوک اویل» را در ژوییه خریداری کند، به هیچ وجه شناخته شده نبود. شرکت «تجاری نفت اف زد کو» که در دوبی مستقر است، با خرید ۲۴۴ هزار بشکه در روز نفت از «روس‌نفت»، دومین خریدار بزرگ بود و «کیو آر تردینگ دی ام سی سی» که در دوبی مستقر است، با خرید ۱۹۹ هزار بشکه در روز از شرکت «سورگوت نفت گاز»، سومین خریدار بزرگ بود.

روند کاهشی قیمت نفت معکوس شد
 قیمت نفت در معاملات تحت تاثیر دورنمای کاهش عرضه از سوی بزرگترین صادرکنندگان جهان، افزایش یافت و بخشی از ضرر را جبران کرد.
بهای معاملات نفت برنت با ۲۳ سنت معادل ۰.۳ درصد افزایش، به ۷۷ دلار و ۹۲ سنت در هر بشکه رسید. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ۳۲ سنت معادل ۰.۴ درصد کاهش، به ۷۳ دلار و ۳۱ سنت در هر بشکه رسید.
هر دو شاخص تحت تاثیر انتظارات برای افزایش بیشتر نرخ‌های بهره توسط بانک مرکزی آمریکا که باعث شد سرمایه‌گذاران به سودگیری از رشد هفته گذشته قیمت‌ها بپردازند، یک درصد کاهش پیدا کرده بود.
کاهش عرضه از سوی عربستان سعودی و روسیه که بزرگترین صادرکنندگان نفت جهان هستند، از قیمت نفت پشتیبانی کرده است. همچنین، افت ارزش دلار آمریکا هم به پشتیبانی از قیمت نفت کمک کرد. دلار ضعیف‌تر، معاملات نفت را برای دارندگان ارزهای دیگر، ارزان‌تر کرده و تقاضا برای نفت را تقویت می‌کند.
ادوارد مویا، تحلیلگر شرکت OANDA در این باره گفت: نفت، یک کف قیمت پیدا کرده و تنها عاملی که می‌تواند باعث شکسته شدن این کف قیمت شود، رشد نرخ تورم آمریکا است که فدرال رزرو را مجبور خواهد کرد به انقباض سیاست پولی ادامه دهد.
در حالی که مقامات بانک مرکزی گفته‌اند احتمالا فدرال رزرو، باید نرخ‌های بهره را به میزان بیشتری افزایش دهد تا تورم را کنترل کند، اما بازارها از شاخص‌هایی که نشان می‌دهد مقامات تصور می‌کنند سیکل تحکیم سیاست پولی اخیر به پایان خود نزدیک شده است، آسودگی خاطر پیدا کردند.
معامله‌گران انرژی همچنین انتظار دارند که چین، اقدامات بیشتری برای حمایت از احیای اقتصادی خود انجام دهد. با این حال، هر گونه پیش بینی  اقتصادی ضعیف از سوی بانک‌های آمریکایی، ممکن است قیمت نفت را تحت فشار کاهشی قرار دهد.
عربستان سعودی هفته گذشته اعلام کرد که کاهش تولید یک میلیون بشکه در روز را که برای ژوییه اعلام کرده بود، در اوت هم ادامه خواهد داد. همزمان، روسیه اعلام کرد صادرات نفت خود را به میزان ۵۰۰ هزار بشکه در روز در ماه میلادی آینده کاهش می‌دهد.
معامله‌گران منتظر انتشار آمار ذخایر نفت و فرآورده‌های نفتی آمریکا برای ارزیابی وضعیت تقاضا هستند. این آمار از سوی موسسه امریکن پترولیوم و از سوی اداره اطلاعات انرژی آمریکا منتشر خواهد شد. تحلیلگران پیش بینی کرده‌اند که ذخایر نفت هفته گذشته، به میزان ۲۰۰ هزار بشکه رشد خواهد کرد.
بر اساس گزارش رویترز، سرمایه گذاران منتظر انتشار شاخص قیمت مصرف کننده آمریکا در اواخر هفته جاری و همچنین گزارش‌های اقتصادی چین به منظور ارزیابی دورنمای تقاضا برای سوخت هستند.

بار رشد تقاضا برای نفت روی دوش چین افتاد
 مدیر آژانس بین‌المللی انرژی (IEA) پیش بینی کرد با وجود کندی اقتصاد جهانی، تقاضا از سوی چین و کشورهای در حال توسعه به همراه محدودیت عرضه تولیدکنندگان اوپک پلاس، عرضه بازار نفت را در نیمه دوم سال میلادی جاری، محدود نگه خواهد داشت.
فاتح بیرول، رئیس اجرایی آژانس بین‌المللی انرژی به رویترز گفت: حتی در رشد اقتصادی ضعیف، تقاضای چین و سایر کشورهای در حال توسعه، قوی است. با در نظر گرفتن کاهش تولید از سوی کشورهای تولیدکننده بزرگ، همچنان بر این باوریم که ممکن است در نیمه دوم سال میلادی جاری، محدودیت عرضه در بازار نفت را مشاهده کنیم.
آژانس بین‌المللی انرژی ماه گذشته اعلام کرده بود که بهبود تقاضای چین برای نفت پس از حل محدودیت‌های کرونایی در این کشور، قوی بوده است و کشورهای خارج از سازمان توسعه و همکاری اقتصادی (OECD)، سهم ۹۰ درصدی در رشد تقاضا برای نفت در سال میلادی جاری خواهند داشت.
با این حال، چین که دومین اقتصاد بزرگ جهان است، در هفته‌های اخیر آمارهای اقتصادی ضعیفی را به ثبت رسانده است. طبق آمار جدیدی که منتشر شد، قیمت در کارخانه در ژوئن با سریع‌ترین روند در بیش از هفت سال گذشته کاهش پیدا کرد.
در این بین، عربستان سعودی هفته گذشته اعلام کرد کاهش تولید یک میلیون بشکه در روز را که برای ژوییه اعلام کرده بود، در اوت هم ادامه خواهد داد. همزمان، روسیه اعلام کرد صادرات نفت خود را به میزان ۵۰۰ هزار بشکه در روز در ماه میلادی آینده کاهش می‌دهد.
دیپلمات‌های ارشد روسیه و کشورهای عربی منطقه خلیج فارس در بیانیه مشترکی، از تلاش‌های موفقیت آمیز کشورهای گروه اوپک پلاس تمجید و اعلام کردند که این اقدامات به ثبات بازار نفت جهانی کمک کرده است. دو طرف همچنین موافقت کردند روی توسعه زنجیره تامین منابع انرژی همکاری کنند.
بر اساس گزارش رویترز، وزیران خارجه کشورهای عربی منطقه خلیج فارس و روسیه برای «ششمین نشست مشترک وزیران گفتگوی استراتژیک» میان شورای همکاری خلیج فارس و روسیه، در مسکو دیدار کردند. این وزیران بر اهمیت ادامه تلاش‌های اوپک پلاس و ضرورت پایبندی همه کشورهای مشارکت کننده به توافق اوپک پلاس، تاکید کردند. آنها همچنین بر اهمیت دسترسی بدون مانع به بازارهای جهانی مواد غذایی و کود تاکید کردند.

 

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه