روزنامه کائنات
3

خبرنامه

1402 پنج‌شنبه 15 تير - شماره 4396

پنجاه نام براي روز غدير


  نام‌ها به سهولت در اذهان‌ جاى مى‏گيرند و به راحتى معانى بلند را منتقل مى‏كنند به همين دليل و دلايل ديگر، نامگذارى روزها و يا هفته‏ها يكى از شيوه‏هاى تبليغاتى مثبت و منفى شده است و مطرح شدن و رواج پيدا كردن ارزش‌ها يا ضد ارزش‌ها را در پى دارد.
اسلام علاوه بر اين كه براى برخى از روزها اسم‌هاى خاصى مانند عيد قربان، عيد فطر، روز عرفه و ... برگزيده بر همه اين روزها نام ايام الله نهاده است تا عظمت و قداست اين روزها هر چه بيشتر در ذهن و دل مؤمنان، نقش بسته و موجب تذكر و تنبه آنان گردد.
يكى از روزهايى كه در اسلام براى تعظيم آن، از شيوه نامگذارى بهره گرفته شده غدير است ويژگى غدير اين است كه نام‌هاى گوناگونى براى آن قرار داده شده و اين خود عظمت اين روز را نسبت به روزهاى ديگر نشان مى‏دهد.
نام‌هاى روز غدير، از اسرار و ابعاد اين روز پرده برمى‏دارند هر نامى از اين نام‌ها درى تازه از قلعه بلند غدير بر ما مى‏گشايد چه آن كه اسلام بر برگزيدن نامى براى زمان يا مكان و يا هر چيز ديگر، خصوصيات مسمى را در نظر داشته و به جنبه‏ها و زواياى آن توجه كرده است. از اين روى شناختن و شناساندن نام‌هاى روز غدير يك ضرورت است. با اين كار تصويرى روشن از اين روز در ذهن و دل نقش بسته و بيش از پيش اين روز بزرگ را مى‏شناساند.
شايسته است نام‌هاى غدير را با بهترين شكل و زيباترين خط بنويسيم و محافل جشن و سرور عيد غدير را با آن، معنى و روحى تازه ببخشيم.
آنچه در زير مى‏آيد پنجاه نام و يا صفت براى روز غدير است كه از روايات برگرفته‏ايم:
1ـ بزرگترين عيد خدا؛ (عيدالله الاكبر) (1)
2ـ روز گشايش؛ (يوم وقوع الفرج) (2)
3ـ روز خشنودى پروردگار؛ (يوم مرضاة الرحمن) (3)
4 ـ روز زبونى شيطان؛ (يوم مرغمة الشيطان) (4)
5ـ روز مشعل فروزان دين؛ (يوم منار الدين) (5)
6 ـ روز بپا خاستن؛ (يوم القيام) (6)
7 ـ روز شادمانى؛ (يوم السرور) (7)
8 ـ روز لبخند؛ (يوم التبسم) (8)
9ـ روز راهنمايى؛ (يوم الارشاد) (9)
10ـ روز بلندى گرفتن منزلت شايستگان؛ (يوم رفع الدرج) (10)
11ـ روز روشن شدن دلايل خدا؛ (يوم وضوح الحجج) (11)
12ـ روز آزمايش بندگان؛ (يوم محنة العباد) (12)
13ـ روز راندن شيطان؛ (يوم دحر الشيطان) (13)
14ـ روز آشكار كردن حقيقت؛ (يوم الايضاح) (14)
15ـ روز بيان كردن حقايق ايمان؛ (يوم البيان عن حقايق الايمان) (15)
16ـ روز ولايت؛ (يوم الولاية) (16)
17ـ روز كرامت؛ (يوم الكرامة) (17)
18ـ روز كمال دين؛ (يوم كمال الدين) (18)
19ـ روز جداسازى حق از باطل؛ (يوم الفصل) (19)
20 ـ روز برهان؛ (يوم البرهان) (20)
21ـ روز منصوب شدن اميرمؤمنان؛ (يوم نصب اميرالمؤمنين(عليه السلام) (21)
22ـ روز گواهى و گواهان؛ (يوم الشاهد و المشهود) (22)
23ـ روز پيمان؛ (يوم العهد المعهود) (23)
24ـ روز ميثاق؛ (يوم الميثاق المأخوذ) (24)
25ـ روز آراستن؛ (يوم الزينة) (25)
26ـ روز قبولى اعمال شيعيان؛ (يوم قبول اعمال الشيعة) (26)
27ـ روز رهنمونى به رهنمايان؛ (يوم الدليل على الرواد) (27)
28ـ روز امن و امان؛ (يوم الامن المأمون) (28)
29ـ روز آشكار كردن امور پنهان؛ (يوم ابلاء السرائر) (29)
30ـ عيد اهل بيت(عليهم السلام)؛ (عيد اهل البيت(عليهم السلام) (30)
31ـ عيد شيعيان؛ (عيد الشيعة) (31)
32ـ روز عبادت؛ (يوم العبادة) (32)
33ـ روز اتمام نعمت؛ (يوم تمام النعمة) (33)
34ـ روز اظهار گوهر مصون؛ (يوم اظهار المصون من المكنون) (34)
35ـ روز بر ملا كردن مقاصد پوشيده؛ (يوم ابلاء خفايا الصدور) (35)
36ـ روز تصريح به برگزيدگان؛ (يوم النصوص على اهل الخصوص) (36)
37ـ روز محمد و آل محمد(صلي الله عليه و آله)؛ (يوم محمد(ص) و آل محمد(ص)) (37)
38ـ روز نماز؛ (يوم الصلاة) (38)
39ـ روز شكرگزارى؛ (يوم الشكر) (39)
40ـ روز دوح (درختان پر شاخ و برگ)؛ (يوم الدوح) (40)
41ـ روز غدير؛ (يوم الغدير) (41)
42ـ روز روزه‏دارى؛ (يوم الصيام) (42)
43 ـ روز اطعام؛ (يوم اطعام الطعام) (43)
44 ـ روز جشن؛ (يوم العيد) (44)
45ـ روز عالم بالا؛ (يوم الملأ الاعلى) (45)
46ـ روز كامل كردن دين؛ (يوم اكمال الدين) (46)
47ـ روز شادابى؛ (يوم الفرح) (47)
48ـ روز به صراحت سخن گشودن از مقام ناب؛ (يوم الافصاح عن المقام الصراح) (48)
49ـ روز افشاى پيوند ميان كفر و نفاق؛ (يوم تبيان العقود عن النفاق و الجحود.) (49)
50 ـ روز گردهمايى و تعهد حاضران؛ (يوم الجمع المسؤول) (50)

غدیر شناسی با هنر و رسانه محقق می شود
 برپایی «مهمونی ۱۰ کیلومتری»در پایتخت و ضیافت یک کیلومتری اطعام در شهرهای مختلف کشور تنها بخش کوچکی از فرهنگ غدیریه است و باید در راستای غدیرشناسی از هنر و رسانه بهره گرفت.
با تورقی کوتاه و گذرا به پیشینه و سبقه حیات بشری می‌توان دریافت که «خانواده» و «قبیله» جزو نخستین گروه‌های اجتماعی هستند که در آن نوعی «ریاست»، «قانون» و «حکومت» جریان دارد. رفته رفته که زمان پیش می‌رود، دولت‌ها و نظام حکومتی در سرزمین‌های گسترده، برای جمعیتی معین، با نظام‌های اداری و سازمان‌های سیاسی حکمرانی می‌کنند.
اما وقتی از حکمرانی اسلامی و الهی صحبت می‌کنیم به ناگاه یاد «غدیر» در ذهن و فکر ما متبادر می‌شود. «غدیر»؛ فرهنگ و گوهری کم نظیر در دریای معرفت اسلامی و الهی است که زمینه ساز سعادت و خوشبختی بشر است.
«غدیر» جلوه تابناک و درخشانی از خورشید عالم گیر است که دل‌ها و ذهن‌ها به احترامش ضیافت شادی و سرور برپا می‌کنند. ماجرای «غدیر» را نباید فقط یک روایت تاریخی با درون مایه انتخاب دانست و تلقی کرد، بلکه ابعاد «غدیر» گسترده‌تر از داستان (من کنت مولاه فهذا علی مولا) است، روایت «غدیر» در زمان و مکان خاص خلاصه نمی‌شود و گستردگی معانی همراه با محتوای غنی و پندآموز دارد.
«غدیر» جدا از جنبه شادی آفرینی، سرور و نشاط اجتماعی در جامعه، درس‌های مهم و نهفته زیادی از جمله تحکیم بخشی اجتماعی، آرامش و دین مداری در خود دارد.
«غدیر» و ماجرای ولایت در امتداد نبوت قرار دارد
«حجت الاسلام امیر چهری» مسئول دفتر نمایندگی ولی فقیه در هلال احمر گیلان با گرامیداشت عید سعید غدیر خم، اطهار کرد: فلسفه «غدیر» ریشه در حکمت انبیا و اولیای الهی دارد و فقط نمی‌توان به ولایت پذیری امیرالمؤمنین خلاصه کرد.
وی با بیان اینکه «غدیر» و ماجرای ولایت در امتداد نبوت قرار دارد، افزود: رسالت و امامت با پشتوانه «غدیر» معنا و مفهوم پیدا می‌کند.
این کارشناس مسائل دینی با اشاره به اهمیت و جایگاه غدیر و انعقاد عهد و پیمان و بیعت مردم در این واقعه افزود: «غدیر» از جمله داستان‌ها و وقایع تاریخی است که در تبیین آن فعل «متواتر» از سوی مردم رقم خورده است. حجت‌الاسلام چهری با اشاره به اتحاد کم نظیر شیعه و سنی بر روی ماجرای «غدیر» بیان کرد: فرق مختلف در جامعه اسلامی روی «غدیر» اتفاق نظر دارند و فقط روی ترجمان، ساختار لغوی و معنایی ولایت اختلافات جزئی وجود دارد.
وی با بیان اینکه «غدیر» دایره المعارفی از حقایق و پندها است، افزود: واکاوی پندها، درس‌ها و حقایق «غدیر» نیاز ضروری و مبرم جامعه امروز است.
«غدیر» جایگاه ویژه ای در بین اهل سنت گیلان دارد
این کارشناس مسائل دینی و اعتقادی با اشاره به وجود ارزشمند اهل سنت در گیلان، بیان کرد: «غدیر» جایگاه ویژه ای در بین اهل سنت گیلان دارد و هر ساله در روز عید غدیر اهل سنت، بعضاً جلوتر از شیعیان، اقدام به برپایی موکب و جشن و سرور می‌کنند.
چهری با تاکید بر لزوم بکارگیری از شیوه‌های نوین در انتقال مفاهیم غدیر اضافه کرد: هنر و رسانه دو بال پرواز مفاهیم «غدیر» و غدیر شناسی در جامعه امروز است.
وی با تاکید بر اینکه غدیر شناسی با هنر و رسانه اتفاق می‌افتد، افزود: از موضوع هنر و رسانه بویژه فضای مجازی در ترویج فرهنگ غدیر نباید غافل شد به تعبیر آیت الله جوادی آملی؛ معجزه پیامبر و امام در عصر حاضر باید هنر باشد.
مسئول دفتر نمایندگی ولی فقیه در هلال احمر گیلان با اشاره به اثربخشی هنر و رسانه در ابعاد مختلف بیان کرد: وقتی سرود (سلام فرمانده) توانست محبوب دل‌ها شود و قلب مردم دنیا را به تسخیر در بیاورد پس می‌توان به معجزه هنر و رسانه در ترویج فرهنگ اسلامی و الهی ایمان داشت و امیدوار بود. حجت الاسلام چهری با بیان اینکه خدمت رسانی به مردم بزرگ‌ترین پیام «غدیر» است، گفت: دست گیری، ابراز لطف و محبت و خدمت صادقانه به یکدیگر مهم‌ترین و رساترین پیام «غدیر» است.
وی با اشاره به ضیافت‌های اطعام غدیریه در نقاط مختلف کشور و گیلان افزود: مردم با پذیرایی از یکدیگر به ضیافت غدیر می‌روند.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه