روزنامه کائنات
5

گزارش

1401 يکشنبه 4 دي - شماره 4278

گزارش کائنات در مورد آخرین تحولات برنامه هسته‌ای ایران

چه کسی دروغ می‌گوید؟

 امرالله فدوی- دیروزمشاور رسانه‌ای تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان با اشاره به اینکه ایران به دنبال سلاح هسته‌ای نیست، تاکید کرد که غرب درباره برنامه هسته‌ای ایران دروغ می‌گوید.
محمد مرندی کارشناس و مشاور رسانه‌ای تیم مذاکره کننده هسته‌ای ایران در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: اگر ایران به دنبال سلاح هسته‌ای بود، یک سال پیش ساخته بود.
وی‌ ادامه داد: در جریان مذاکرات هسته‌ای وین، رژیم‌های غربی مدام ادعا می‌کردند که برنامه هسته‌ای ایران «به نقطه‌ای بدون بازگشت می‌رسد». ماه ها از مذاکرات گذشته و غرب ساکت است. چرا؟ دروغ می‌گفتند.
درحالیکه مذاکرات رفع تحریم‌های ایران و بازگشت آمریکا به برجام چند ماه است به دلیل زیاده‌خواهی‌ و رویکرد غیرواقع‌بینانه طرف آمریکایی و کارشکنی‌های اروپایی‌ها متوقف شده است، مقامات ایران بارها اعلام کرده‌اند که تهران آماده از سرگیری رایزنی‌ها و به نتیجه رساندن آن است.
حسین امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز در توییتی با اشاره به دیدار چند روز پیش خود با «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در اردن در حاشیه نشست بغداد ۲ نوشت : در دیدار با آقای بورل در مورد برداشتن گام‌های نهایی توافق، موافق بودیم. پنجره توافق از سوی ایران باز است اما نه برای همیشه.
موانع توافق نهایی در مذاکرات احیای برجام
یک پژوهشگر مسائل استراتژیک با بیان اینکه ادعاها و اظهارات آمریکایی‌ها درباره برجام ناشی از فشار افکار عمومی غرب و آمریکا است تا بایدن وارد مذاکره با ایران نشود، گفت: آمریکایی‌ها بدشان نمی‌آید ایران وضعیت نا بسامان داشته باشد.
دیاکو حسینی در تحلیلی نسبت به دیدار حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان با جوزپ بورل، مسول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در حاشیه نشست بغداد-2 اظهار داشت: این دیدار و نشست نشان داد که طرفین همچنان این اراده را برای به نتیجه رساندن برجام دارند و همچنان برجام را بهترین انتخاب پیش روی خود به رسمیت می‌شناسند.
وی تصریح کرد: علی رغم این اشتیاق و میل برای رسیدن به نتیجه در ارتباط با برجام، چند مانع وجود دارد از جمله؛ اختلافات پادمانی میان ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی، آنچه آمریکایی ها مطالبات فرابرجامی می نامند از موارد مهمی است که موجب شده اختلافات بسیار عمیقی شکل گیرد.
این پژوهشگر ارشد مسائل استراتژیک همچنین بیان کرد: یکی از مواردی که به وضوح در جلسه شورای امنیت سازمان ملل روشن بود مربوط به صدور تسلیحات از ایران به روسیه، طرح این ادعا در خلال جنگ اوکراین فضای سنگینی را در جلسه حاکم کرد که طبق گزارش دبیرخانه شورای امنیت این موضوع نقض قطعنامه 2231 تلقی شده هم از جانب ایران و هم روسیه لذا این مساله فضای سنگینی را ایجاد کرد.
حسینی ادامه داد: تحولات داخلی ایران و فشار افکار عمومی هم در داخل ایران و هم آمریکا، عملا طرفین را به سمت رفتارهایی سوق داد که حسن نیت در مذاکرات را زیر سوال برد و این مساله هم یکی دیگر از موانع موجود برای رسیدن به نتیجه نهایی در برجام است.
وی افزود: علی رغم اشتیاق طرفین برای رسیدن به نتیجه نهایی برجام، اما این مساله هم واضح است که جایگزین های برجام قطعا زیان بار هستند، در واقع با وجود این موانع چشم انداز روشنی در آینده نزدیک ندارد و تا جایی که می شنویم نه مطالبات ایران تغییر کرده و نه اختلافات ایران و آمریکا حل شده و یکسری عوامل دیگر مانند مسائل داخلی هم بر موضوع تاثیر گذار شده است.
این پژوهشگر ارشد مسائل استراتژیک با اشاره به اتهامی که به ایران در مورد ارسال سلاح و پهپاد به روسیه وارد کرده اند، گفت: بخشی از شدت و سوء ظنی که در این مورد وجود دارد به فضای سیاسی و روابط بد بین ایران و غرب بر می گردد، ضمن این که اشتیاق نشان داده شده در گرایش ایران به  روسیه و چین این استنباط و سوء ظن را تقویت کرده است، در غیر این صورت تبادل نظامی میان کشورها مساله‌ای عادی است.
حسینی خاطرنشان کرد: بنابراین ایران تا جایی که می‌تواند باید از چنین استنباط‌هایی جلوگیری کند، درست است که روابط ایران و روسیه قوی است اما نباید به این معنا تلقی شود که ایران در محور چین و روسیه به ویژه این که روسیه در شرایط فعلی مقابل غرب قرار گرفته، وجود دارد.
وی ادامه داد: به هر حال تصویری که ایجاد شده یکی از دلایل اصلی است که بدبینی به ایران را افزایش داده و منجر به این سوء تعبیر در ارسال پهپاد به روسیه شده است.
این کارشناس مسائل بین‌الملل در ادامه درباره اظهارات اخیری که از سوی بایدن در خصوص برجام مطرح شده مبنی بر این که برجام مرده اما زمان آن را نمی توانیم اعلام کنیم، گفت: این حرفی که آمریکایی ها در جلسه شورای امنیت مطرح کردند که توپ در زمین ایران است بیشتر ناشی از فشار افکار عمومی در غرب و آمریکا است که بایدن وارد مذاکره با ایران نشود.
حسینی اظهار داشت: در نتیجه بایدن برای اقناع افکار عمومی نیاز دارد به نوعی توجیه کند.  در حالی که بایدن بارها صحبت از مذاکرات را مطرح کرده اما اکنون می گویند ایران در مذاکرات جدی نیست لذا بیان این اظهارات و ادعاها برای این است که فعلا وارد مذاکرات با ایران نشوند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: از طرفی  فشار افکار عمومی برای بایدن بالاست، لذا با تحریم هایی که علیه ایران اعمال می‌کنند قصد دارند تا نارضایتی مردم ایران را افزایش دهند، بدشان نمی آید که ایران وضعیت نا بسامان داشته باشد تا با دست پایین تر وارد مذاکره شود. بنابراین این گونه اظهار نظرها از سوی رابرت مالی و بایدن بخشی از تکنیک ها به منظور امتناع برای از سرگیری مذاکرات است.
فشارهای حداکثری غرب جواب نداد
یک تحلیلگر سیاست خارجی و مسائل بین‌المللی گفت: اهمیت این دیدار مقامات ایران و اروپا در امان از آن جهت است که اصلی‌ترین موضوع مذاکرات سیاست خارجی ایران که همان مذاکرات وین است، قطع نشده است. این موضوع پیام مشخص و روشنی را به بسیاری در داخل و در خارج از کشور می‌دهد که فشار حداکثری جواب نداده است.
امیرعلی ابوالفتح درباره دیدار وزیر امور خارجه کشورمان با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در اردن گفت: دیدار امیرعبداللهیان با جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و انریکه مورا هماهنگ کننده مذاکرات وین در این مقطع زمانی بسیار حائز اهمیت است. اهمیت این دیدار به این دلیل است بعد از فوت مهسا امینی اتفاقاتی که در ایران افتاد، اعتراضات و اغتشاشاتی که بود کشورهای غربی به ویژه اروپا که شاید حتی موضع تندتری نسبت به آمریکا گرفته بودند و در بیانیه‌هایی که صادر کردند، محکومیتی‌ که انجام می‌دادند، نشست و تجمعات وسیعی که در برخی شهرهای خودشان برگزار کردند و سلبریتی‌های آنها و هر کسی احساس تکلیف می‌کرد که در این موضوع سخنی بگوید به میدان آمدند لذا در چنین فضایی، بالاترین مقام دستگاه دیپلماسی اتحادیه اروپا با وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی دیدار می‌کند.
ابوالفتح بیان کرد: فارغ از اینکه در این دیدارها چه صحبت‌هایی میان امیرعبداللهیان و مورا و بورل رد و بدل شد، با توجه به روایت امیرعبداللهیان و توییت بورل، حتی اگر در گفت‌وگوهایشان تندی، گله‌ و یا انتقاد هم کرده باشند و مذاکرات هم تلخ برگزار شده باشد، صرف چنین دیداری حائز اهمیت است.
وی ادامه داد: ما حدود ۱۰۰ روزی است که اغتشاشاتی را پشت سر گذاشتیم، روابط ایران و اروپا بسیار متشنج و خصمانه بود و موضوع اعتراضات در ایران به موضوع پهپادها و ادعای اینکه ایران به روسیه کمک می‌کند و روسیه به اوکراین حمله می‌کند، کشیده شده بود لذا جنگ اوکراین امنیت انرژی اروپا را به خطر انداخته است و همین موضوعات انتقادات شدیدی را در اروپا علیه ایران راه انداخت، پیوند خورد.
ابوالفتح افزود: این دیدار و مذاکرات پیامی بود برای آن دسته از افراد از جمله سیاستمداران و دولتمردان غربی و یا معاندین، معترضین، ضدانقلاب و براندازان ایرانی در خارج از کشور که در این شرایط باید مذاکرات را قطع کرد و برجام را کنار گذاشت، و نباید گفت‌وگویی با ایران صورت بگیرد و به قول آمریکایی‌ها تمام تمرکز ما روی حمایت از معترضین و اصطلاحا انقلابی که خودشان از آن یاد می‌کنند باشد لذا هیچ مذاکره‌ای نباید وجود داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: اما در حال حاضر حداقل ایران و اروپا بر نکته تاکید کرده‌اند که کانال ارتباطی مذاکرات وین باید حفظ شود. فارغ از اینکه این مذاکرات به نتیجه برسد یا نرسد همین اندازه که اروپا پذیرفته است که این کانال به قوت خود باقی بماند اروپا یک قدم از آن فضای تند، رادیکال و احساسی که در اروپا وجود داشت، عقب‌نشینی کرد و از این جهت یک دیدار حائز اهمیت و ویژه‌ای بوده است.
این تحلیلگر مسائل آمریکا اظهار کرد: امیرعبداللهیان و بورل، بارها با هم دیدار و پیام‌های زیادی رد و بدل کرده بودند، اما اتفاقی که در امان پایتخت اردن افتاد به دلیل موقعیت زمانی و مکانی پیامی برای خیلی‌ها داشت و آن اینکه اروپا، دیگر اروپایی که در بیانیه‌ها و فضای احساسی‌شان، تجمعات چند هزار نفره در برلین، اخراج کردن سفرا، قطع مذاکرات و اینکه عنوان می‌کردند با جمهوری اسلامی مذاکره نمی‌کنیم، نیست. بنابراین همانطور که عنوان کردم حتی اگر این دیدارها نتیجه ملموسی هم نداشته باشد اما صرف دیدار کردن بسیار مهم است.
وی گفت: اهمیت این دیدار از آن جهت است که اصلی‌ترین موضوع مذاکرات سیاست خارجی ایران که همان مذاکرات وین است، قطع نشده است. این موضوع پیام مشخص و روشنی را به بسیاری در داخل و در خارج از کشور، سیاستمداران غربی، معترضین و اغتشاشگران و معاندین و براندازها می‌دهد که اگر دلبسته‌اند که اروپایی‌ها قصد دارند که جمهوری اسلامی را کنار بگذارد و منزوی کنند اینگونه نیست و کاملا در اشتباه هستند و فشار حداکثری جواب نداده است.
غرب به‌دنبال منافع سیاسی در حمایت از حقوق بشر است
همچنین کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: بحث‌های حقوق بشری و زنان به ابزاری برای تحت فشار قرار دادن غرب و آمریکا علیه ایران تبدیل شده است و غرب در حمایت از حقوق بشر به‌دنبال منافع سیاسی است.
رضا عابدی گناباد گفت: مسئله حقوق بشر و بحث زنان موضوع کاملا مشخصی است و حتی کسانی که سر در سیاست و بحث‌های رسانه‌ای نداشته باشند با یک رصد خیلی ساده و بررسی چند خبر متوجه می‌شوند که نگاه به بحث حقوق بشر و حقوق زنان موضوعی سیاسی است.
کارشناس مسائل بین‌الملل افزود: بحث‌ این است که متاسفانه کشورهای غربی به‌دنبال منافع و مصالح خودشان هستند و به مقوله حقوق بشر و حقوق زنان نگاه ابزاری دارند.
عابدی‌گناباد بیان کرد: اگر نوع نگاه غرب به رژیم‌های دیکتاتوری در منطقه غرب آسیا و رفتارهایی که این رژیم‌ها و متحدین‌شان با مردم دارند از عربستان سعودی گرفته تا برخی کشورهای منطقه به ویژه در حوزه حقوق بشر و اعدام‌های گسترده‌ای که انجام می‌دهند را با نوع نگاه و رفتار آنها با مخالفین‌شان از جمله ایران، ونزوئلا و روسیه و کشورهایی که در قامت مخالف غرب هستند را مقایسه کنیم متوجه نگاه ابزاری و سیاسی آنها می‌شویم.
ادعای غرب درباره حمایت از حقوق بشر و حقوق زنان واقعیت ندارد
وی گفت: به نظر می‌رسد ادعای کشورهای غربی درباره حمایت از حقوق بشر و حقوق زنان واقعیت ندارد و بیشتر به‌دنبال منافع سیاسی خودشان هستند و هرجا که مصلحت و منافع سیاسی آنها بچربد به‌دنبال این بحث‌ها می‌روند و جاهایی هم که منافع و مصلحت در میان نباشد به دنبال اینگونه بحث‌ها نمی‌روند و به این مقولات و مباحث نگاه ماکیاولیستی دارند.
این مدرس دانشگاه اظهار کرد: بسیاری از این کشورها از جمله انگلستان سابقه استعماری در کشور ما دارند و البته ایالات متحده آمریکا هم بعد از سال ۳۲ و نفوذ گسترده‌ای که در کشور داشت، سابقه استعماری در کشور پیدا کرد و در واقع این کشورها به‌دنبال این هستند که دوباره همان وضعیت را در مورد جمهوری اسلامی احیا کنند و ایران به کشوری مطیع، برده و تسلیم آنها تبدیل شود.
عابدی‌گناباد عنوان کرد: عربستان، امارات و اردن و بسیاری از کشورهای اطراف ما شدیدترین برخوردهای ضدحقوق بشری و اقدامات سرکوب کننده را علیه آزادی‌ها دارند اما هیچ‌گونه اظهارنظر، برخورد و جوسازی و یا بحثی در رسانه‌های غربی در مورد آنها انجام نمی‌شود.
کارشناس مسائل بین‌الملل افزود: نکته جالب درخصوص کشور آلمان است. وضعیت انگلستان و آمریکا و تا حدودی فرانسه به‌دلیل سابقه استعماری در کشور ما مشخص است اما تعجب من از آلمان است. هرچند آلمان هم بعد از انقلاب وضعیت خوبی نداشته است و الان همه دست به اقداماتی که میزند که بیشتر جنبه سیاسی دارد.
وی ادامه داد: تعجب این است که اکنون حکومت آلمان هم منافع خود را با منافع آمریکا، انگلیس، رژیم صهیونیستی، عربستان سعودی و فرانسه قرار داده است به ویژه رفتارهایی که آلمان در حمایت‌هایی که از گروه‌های تروریستی انجام می‌دهد و یا نقشی که در تحریک جریان‌های سلطنت‌طلب و کومله که در این کشور حضور دارند و راهپیمایی‌ها که در این کشور راه انداختند.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه