روزنامه کائنات
6

انرژی

1400 شنبه 11 ارديبهشت - شماره 3888

حجت میان‌آبادی، پژوهشگر سیاست‌گذاری آب:

توهم توسعه کشور را خشک کرد

 حجت میان‌آبادی، کارشناس سیاست‌گذاری آب گفت: سیاست‌گذاری‌های مبتنی بر توسعه که به معنی توهم توسعه است باید تغییر کند و باورها را باید عوض کنیم. در غیر این صورت تمام تجهیزها و راهکارها برای حل معضل آب مشابه تبلیغات ماهواره برای حل مشکل چاقی و ترک اعتیاد است.
حجت میان‌آبادی درباره مهمترین راهکار برای عبور از کم‌آبی در کشور، اظهار داشت: مهمترین راهکار اینکه باید ریشه‌ای فکر کنیم، ما اکنون در هر مسئله‌ای که در کشور پیش می‌آید مقطعی عمل می‌کنیم. در رسیدن مشکل کم‌آبی تا به این مرحله سه گروه اصلی یعنی مسئولین، دانشگاه‌ها و رسانه‌ها قصور دارند و به تکالیف خود عمل نمی‌کنند.
وی افزود: خشکسالی و سیل دو روی یک سکه‌اند و هیچ‌یک را نمی‌توان به صورت مقطعی مدیریت کرد. از سال 96 مکرر گفته شد که در کنار جلسات، خشکسالی جلسات سیل هم برگذار شود اما هیچوقت اینگونه نبوده، به محض اینکه کشور دچار سیلاب شد همه مسئولین کاسه چه کنم دست گرفتند و در یک سال در حالی 40 هزار میلیارد تومان خسارت به کشور وارد شد که کل بودجه عمرانی حدود 60 هزار میلیارد تومان بود، آن زمان جلسات خشکسالی تمام شد همه یکباره دنبال مدیریت سیلاب افتادند.
این استاد دانشگاه تربیت مدرس تصریح کرد: مدیریت خشکسالی و مدیریت سیل مسئله آنی نیست تا وقتی که به وقوع پیوست بدانیم چه باید کنیم، هر سه گروه یادشده نه تنها دید بلندمدت بلکه دید میان‌مدت هم ندارند و مقطعی عمل می‌کنند. آیا باید خشکسالی اثر خود را بگذارد و بعد اقدامی صورت گیرد؟ قطعا در این صورت نمی‌توان کاری کرد.
وی با بیان اینکه این وضعیت؛ مطلوب عده‌ای خاص است، افزود: در وضعیت دائم‌البحران نباید فکر کنیم، چون فرصت نداریم، بنابراین جلسات فوق‌العاده برگذار و بودجه‌های بحرانی صرف می‌کنیم و این چرخه چندین دهه است که تکرار می‌شود.
پژوهشگر سیاست‌گذاری آب در ادامه گفت: اولین راهکار بلندمدت برای عبور از وضعیت کم‌آبی اینکه باید شیوه مواجهه با موضوع خشکسالی عوض شود. خشکسالی و سیل دو پدیده طبیعی هستند تا زمانی که سیاست‌های ما مبتنی بر این باشد که باید مقابله کنیم، نمی‌توانیم کاری کنیم. بهار، زمستان، گرمای تابستان پدیده‌های طبیعی‌اند؛ مثلا آیا می‌توانیم ستاد مقابله با شب بزنیم؟ اینها نظم طبیعت است و نمی‌توانیم جلوی آنها را بگیریم. راهکار اصلی سازگاری با این‌ها است، زمستان را نمی‌توان کاری کرد، اما می‌توانیم با پوشش مناسب خودمان را با سرما سازگار کنیم به همین ترتیب با خشکسالی و سیلاب هم باید سازگار شویم.
وی بیان داشت: کشورهای موفق در رویکردهای نوین بحث سازگاری را مطرح می‌کنند، ستاد مقابله با خشکسالی ناشی از تفکرات جنگ جهانی دوم در غرب است که انسان را مالک بر طبیعت می‌دانست و تصور می‌کرد که می‌تواند با هر پدیده‌ای مقابله کرده و خود را بر طبیعت غالب کند. این رویکرد در دنیا شکست خورده است، باید بحث سازگاری را پیش ببریم؛ ما در اقلیمی واقع شده‌ایم که هم خشکسالی و هم سیل می‌تواند حاد باشد، باید با اقلیم خودمان سازگار شویم، اتحادیه اروپا یک اقلیم پرآب است و خشکسالی در آن قاره به شدت ایران نیست، بنابراین مباحث متفاوت است. این دانش‌آموخته دانشگاه دلفت هلند با بیان اینکه رویکرد مواجهه و مدیریت شهری باید سازگار با اقلیم باشد، گفت: قطعا تابستان امسال دوباره موضوع مدیریت آبیاری چمن‌ها مطرح می‌شود، در حالی که زمان پرآبی فراموش می‌شود، بنابراین اولین راهکار اینکه نوع نگاه‌مان را عوض کنیم و باور کنیم مسئله مدیریت سیل و خشکسالی فرایند است نه پروژه. همانگونه که مواجهه با آلودگی هوا در کلانشهرها یک فرایند است. در این صورت است که مشکل قابل حل است. اگر توانستیم این موضوعات را در ذهن سیاست‌گذار و باور دانشگاهی و رسانه‌ها جا بیندازیم بزرگترین قدم را برداشته‌ایم. وی یادآور شد: تا موضوع چگونگی مواجهه با خشکسالی را به درستی باور نکنیم و دنبال راهکار کوتاه‌مدت و حل مقطعی هستیم تا دوباره به عرضه دچار شویم، در موضوع آب همانند کسی هستیم که به چاقی مفرط مبتلاست و هرچه می‌خواهد می‌خورد و به بنا دارد خود را با دارو هرچند با عوارض بیشتر درمان کند. وقتی ما دچار کم‌آبی مفرط هستیم، نمی‌توانیم هرچه می‌خواهیم آب مصرف کنیم و در نهایت از مسکن استفاده کنیم، باید باور کنیم که در اقلیم خشک و نیمه خشک قرار داریم، نمی‌توانیم ‌مصرف و چشم‌انداز آب را به مثابه یک کشور پرآب تعریف کنیم.
میان‌آبادی تاکید کرد: سیاست‌گذاری‌های مبتنی بر توسعه که به معنی توهم توسعه است باید تغییر کند و باورها را باید عوض کنیم. در غیر این صورت تمام تجهیزها و راهکارها برای حل معضل آب مشابه تبلیغات ماهواره برای حل مشکل چاقی و ترک اعتیاد است.

سخنگوی صنعت برق کشور مطرح کرد؛
بازار خاموشی روشی برای فروش برق به خانوارها
 مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق کشور در خصوص پیشنهاد جدید مجلس شورای اسلامی برای فروش برق توضیحاتی را ارائه داد.
سخنگوی صنعت برق کشور با اشاره به طرح جدید مجلس شورای اسلامی که براساس آن افرادی که نیاز به برق ندارند و می‌توانند برق خود را به کسانی که برق ندارند بفروشند، گفت: در واقع این مکانیزم بدین منظور است که کسانی که به برق بیشتری در زمان پیک نیاز دارند، اقدام به خرید برق از مصرف‌کننده حقیقی و حقوقیِ تجاری و صنعتی می‌کنند.
او ادامه داد: در حال حاضر این موضوع هنوز جایی مطرح نشده و باید به طور معمول بررسی شود و قطعا پس از تصویب به مرحله اجرا در خواهد آمد.
سخنگوی صنعت برق کشور اضافه کرد: هنوز این موضوع به وزارت نیرو ابلاغ نشده است و به طور کل اگر نظرات خوب و مطلوبی در زمینه‌های مختلف باشد، قطع یقین ما از آن استقبال می‌کنیم.  رجبی مشهدی در ادامه با اشاره به اینکه ۱۰ هزار مگاوات از ظرفیت تولید نیروگاه‌های کشور مربوط به نیروگاه‌های برق آبی است که در پیک و اوج مصرف بار به تولید برق کمک می‌کنند، تصریح کرد: این بخش امسال با این کم بارشی به حدود ۶ هزار مگاوات تخمین زده شده است. ۴ هزار مگاوات کسری خواهیم داشت و برای جبران آن برنامه‌ریزی‌هایی صورت گرفته است، برای هر استان سقفی را پیش بینی کرده‌ایم که باید رعایت شود.
او با اشاره به اینکه همکاری همه مشترکان و کاهش مصارف غیر ضروری به خصوص در دستگاه‌های اجرایی و ادارات باید اتفاق بیفتد تا سال بدون خاموشی را داشته باشیم، افزود: اما این کار بسیار سخت است و نیاز است تا همه دستگاه‌های اجرایی و استانداران کمک کنند تا این دوره گرم را با تأمین برق پایدار بتوانیم پشت سر بگذاریم.
سخنگوی صنعت برق با اشاره به اینکه تابستان امسال کمبود تولید برق خواهیم داشت، گفت: در صورت همکاری خاموشی برنامه ریزی نشده در تابستان نخواهیم داشت.
او با اشاره به اینکه همکاری همه مشترکان و کاهش مصارف غیر ضروری به خصوص در دستگاه‌های اجرایی و ادارات باید اتفاق بیفتد تا سال بدون خاموشی را داشته باشیم، گفت: ولی این کار بسیار سخت است و نیاز است تا همه دستگاه‌های اجرایی و استانداران کمک کنند تا این دوره گرم را با تأمین برق پایدار بتوانیم پشت سر بگذاریم.
سخنگوی صنعت برق با اشاره به اینکه تابستان امسال کمبود تولید برق خواهیم داشت، افزود: در صورت همکاری، خاموشی برنامه ریزی نشده در تابستان نخواهیم داشت.
گفتنی است، چندی پیش مالک شریعتی‌نیاسر سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس از راهکار جدید برای فروش برق خبر داد و گفت: بازار خاموشی روشی است که می‌توان برای عبور از زمان پیک تابستان به کار بست. بازار خاموشی زیرساخت‌هایی نیاز دارد از جمله اینکه کنتور‌ها هوشمند شوند و زیرساخت بازار فراهم شود، وزارت نیرو هم از این پیشنهاد مجلس استقبال کرده و ما منتظریم که نتیجه را ببینیم تا بتوانیم از این روش جهت صفر شدن خاموشی استفاده کنیم.

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا:
اولویت امسال وزارت نیرو تأمین آب شرب است
 معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا گفت: اولویت اصلی وزارت نیرو در سال آبی پیش رو با توجه به کاهش بارندگی و کاهش ذخایر موجود سدها در مناطق مختلف کشور‌، تامین آب شرب روستاها و شهرها است.
قاسم تقی‌زاده‌خامسی، معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا، تدابیر دو سال گذشته وزارت نیرو برای مدیریت سدها را در تامین آب شرب موفق ارزیابی و اظهار کرد: با وجود کاهش 20 درصدی مخازن سدها، می‌توانیم آب شرب شهرها و روستاها را تا حدود زیادی تامین کنیم و نگرانی خاصی در این خصوص وجود ندارد. مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران با اشاره به تامین آب مورد نیاز بخش کشاورزی خاطرنشان کرد: با توجه به وضعیت مناسبی که طی دوسال گذشته از نظر بارندگی داشتیم، آب مورد نیاز بخش کشاورزی تا حدود زیادی تامین شد ولی امسال با توجه به کاهش بارندگی و اولویت تامین آب شرب نمی‌توانیم ریسک کنیم، بخاطر همین انتظار این است که استان‌ها و مقامات محلی با توجه به شرایط خاص هر منطقه، در این خصوص بهترین تصمیم را بگیرند.  وی اظهار داشت: تا پایان دولت دوازدهم 10 میلیون نفر از ساکنان روستاهای کشور به آب شرب پایدار دسترسی خواهند داشت. تقی‌زاده‌خامسی با بیان اینکه احداث مجتمع‌های آبرسانی روستایی باعث تسریع در ارائه خدمات و کاهش تنش آبی در مناطق روستایی شده، اضافه کرد: تا چند سال پیش تنها یک میلیون نفر از روستائیان کشور به آب شرب پایدار دسترسی داشتند. به گفته معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا، در برخی مناطق روستایی که امکان بهره‌مندی از مجتمع‌های آبرسانی روستایی وجود ندارد، تامین آب شرب پایدار روستایی بالاجبار از طریق آبرسانی سیار یا تانکر انجام می‌شود. مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران گفت: میزان بارندگی نسبت به سال گذشته حدود 54 درصد و نسبت به متوسط بلندمدت (52 ساله) حدود 40 درصد کاهش پیدا کرده است و برای اردیبهشت‌ماه هم بارش‌های مناسبی پیش‌بینی شده که امیدواریم محقق شود. وی با بیان اینکه روند بارش در طول 52 سال گذشته نشان دهنده آن است که طی 22 سال بارش‌ها از حد متوسط بالاتر و 30 سال از حد متوسط کمتر بوده است، خاطرنشان کرد: بیشترین مقدار بارش در این دوره در سال 1398 ثبت شده و بیشتر سال‌ها هم شرایط خشکسالی داشته‌ایم.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه