روزنامه کائنات
4

جامعه

1399 دوشنبه 18 اسفند - شماره 3861

زمانی برای نیکوکاری

 مرضیه ابوالحسنی- فعال مدنی- یکی از مفاهیم مهم که در قالب یکی از قواعد مورد توجه کلیه شریعت‌ها و رسوم به‌خصوص اسلام در طول تاریخ بوده و در آموزه‌های دین اسلام نیز بسیار به آن توجه و سفارش می‌کنند احسان و نیکوکاری در جامعه است.
باید گفت نیکوکاری به معنای انجام کار صالح و نیک و بخشیدن نعمت به سایر افراد بدون توقع پاداش متقابل و جبران کار خوب است. در صورتی که فردی دانش نیکویی را فراگیرد یا کار نیکی را انجام دهد، از گروه نیکوکاران به شمار می‌آید.
همان‌طور که می دانید نیکوکاری در زمینه‌های شخصی، اجتماعی، فرهنگی، معنوی و غیره بسیار کارآمد است که باعث شده نیکوکاران حقیقی را به طرف خود جذب کند و آثار ارزشمندی را به ثمر آورد.
احسان برگرفته از ریشه حُسن است که در دو معنای نعمت بخشیدن به دیگری و احسان در کار و عمل، کاربرد دارد و کسی که علم نیکویی را بیاموزد یا عمل نیکی را انجام دهد، از جمله نیکوکاران به حساب می‌آید.
احسان، یعنی نفع و نیکی رساندن به دیگران، بدون انتظار پاداش متقابل و جبران نیکی، به طوری‌که در نیکی، بهتر عمل کرده و به بدی در مرتبه‌ای پایین‌تر پاسخ دهیم، یا اینکه به دیگران خدمت کنیم بدون ‌آنکه در انتظار پاداش باشیم.
آنچه از آیات قرآن به دست می‌آید که احسان، نوعی گذشت از حق شخصی و ایثار است و به همین دلیل مولای متقیان، علی علیه‌السلام می‌فرماید: «مهم‌ترین جزء ایمان، احسان به مردم است».
بخش قابل ملاحظه ای از جرم و جنایت، ناشی از فقر و تنگدستی است؛ چرا که فقر و تنگ دستی، به دین و ایمان انسان لطمه می زند، عقل را از کار انداخته، قوت و قدرت تشخیص درست را از او می گیرد و باعث کدورت و دشمنی می شود. امام علی علیه السلام خطاب به فرزندش می فرماید: «ای فرزندم! من از تهی دستی بر تو هراسانم. از فقر به خدا پناه ببر؛ چرا که فقر، دین انسان را ناقص و عقل را سرگردان می کند و عامل دشمنی است.» احسان و نیکوکاری، اگر به صورت یک فرهنگ، جلوه نموده و در بین اقشار مختلف جامعه، توسعه و گسترش پیدا کند، به طور قطع، بخش عمده ای از مشکلات جامعه را که زایده فقر و محرومیت است، از بین برده و ریشه کن می سازد.
آنچه از آموزه های دینی استفاده می شود، این است که بین احسان و نیکوکاری و نجات جامعه از فقر و فلاکت، رابطه تنگاتنگی وجود دارد؛ لذا در قرآن کریم می خوانیم: «و انفقوا فی سبیل الله و لاتلقوا بایدیکم الی التهلکه و احسنوا ان الله یحب المحسنین؛ و در راه خدا، انفاق کنید و (با ترک انفاق) خود را به دست خود، به هلاکت نیندازید و نیکی کنید که خداوند نیکوکاران را دوست می دارد.» انفاق به طور کلی سبب نجات از مفاسد کشنده اجتماعی می شود. اگر انفاق به فراموشی سپرده شود و ثروت ها در دست گروهی معدود جمع گردد و در برابر آنان، اکثریتی محروم و بینوا وجود داشته باشد، دیری نخواهد گذشت که انفجار عظیمی در جامعه به وجود آمده، اموال و دارایی ثروتمندان نیز در آتش آن خواهد سوخت. بنابراین، انفاق، قبل از آن که به حال محرومان، مفید باشد، به نفع ثروتمندان خواهد بود؛ زیرا تعدیل ثروت حافظ ثروت است. پیامبر اکرم صلوات الله علیه و آله در جمله کوتاهی به این حقیقت اشاره نموده، می فرماید: اموال خویش را با دادن زکات حفظ کنید.» و به تعبیر بعضی از مفسران، خودداری از انفاق فی سبیل الله، هم سبب مرگ روح انسانی به خاطر بخل خواهد شد و هم باعث مرگ جامعه به خاطر عجز و ناتوانی، مخصوصا در نظامی همچون نظام اسلام که بر نیکوکاری بنا شده است. در ایران کار نیک وقف، در زمینه نیکوکاری بسیار رایج است که هم از لحاظ عبادی و نزدیک شدن به پروردگار و هم از نظر اقتصادی، بسیار حائز اهمیت است در حدی که می‌توان بیان کرد در طول تاریخ یکی از ابزارها عمومی شدن ملک‌های شخصی، پخش عادلانه پول و وسایل گرانبها و مراقبت از میراث فرهنگی و … بوده است. این کار آنقدر در ذات انسان ریشه کرده است که امروزه در کل جهان اشخاص نیکوکار به شکل مستقل یا در قالب سازمان های NGO های کوچک و بزرگ مشغول شده‌اند. برای این اشخاص ملیت، قبیله و نژاد معنایی ندارد. در ذکر کمال و اهمیت کار نیک از لحاظ اجتماعی همین کافی است که بدانید پایه‌های محکم زندگی‌ها به عنوان استوارترین بستر اجتماعی روی آن ساخته شده و جامعه نیز برای استقرار و استحکام خود به نیکوکاری مردم نیاز دارد.

انتقال مصدومان با مترو در بحران‌ها
 سخنگوی سازمان اورژانس کشور از بررسی طرح پایلوت استفاده از مترو برای انتقال مصدومان و بیماران حین بحران ها خبر داد.
مجتبی خالدی در باره بررسی شرایط انتقال مصدومان و بیماران با مترو در شرایط خاص و بحرانی اظهارکرد: یکی از نگرانی‌ها که در شهرهای بزرگ با آن رو به رو هستیم این است که در زمان بروز حوادث و بلایا احتمال این وجود دارد که مسیرهای تردد شهری دچار مشکل شود.
وی ادامه داد: بر همین اساس درخواست ما این بود که به عنوان پایلوت در طرح اول برای دسترسی مسیرهای مترو به بیمارستان‌های پایتخت و تروما سنترها زیرساختی در شرکت مترو تهران ایجاد شود که خوشبتانه این هماهنگی انجام شد.
سخنگوی سازمان اورژانس کشور گفت: چند رمپ برای چند بیمارستان در نظر گرفته شد و طرح به صورت پایلوت نیز بررسی شده است، اما امیدواریم که هر چه سریعتر این رمپ ها به صورت کارشناسی برای بیمارستان هایی که به مترو دسترسی دارند انجام شود تا در زمان بروز حادثه بتوانیم در کمترین زمان ممکن بیماران را جا به جا کنیم.  وی افزود: در حال حاضر این انتقال در دو بیمارستان میلاد و امام خمینی تهران صورت گرفته اما زیرساخت های لازم برای شش بیمارستان دیگر نیز وجود دارد و امیدواریم که به آن ها نیز رسیدگی شود و اقدامات لازم صورت گیرد. در این شرایط حتی اگر حادثه ای در یک بیمارستان رخ دهد که نیاز به جا به جایی افراد باشد می توانیم از مترو استفاده کنیم.

گلایه فرمانده یگان حفاظت محیط‌ زیست از فرآیند طولانی ثبتِ نام شهید برای محیط‌بانان
 فرمانده یگان حفاظت محیط زیست کشور گفت: ما و خانواده‌های این شهدا به‌شدت گله‌مند هستیم و نمی‌دانیم چرا فرایند ثبتِ نام شهید برای محیط بانان اینقدر طولانی است؟
سرهنگ جمشید محبت‌خانی در نشست خبری یگان حفاظت سازمان محیط زیست که در سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شدضمن گله از طولانی بودن فرایند ثبتِ نام شهید برای محیط‌بانان در بنیاد شهید اظهار کرد: طی سه سال و نیم اخیر پنج محیط بان شهید داشتیم که متاسفانه پرونده این محیط بانان همچنان در بنیاد شهید مفتوح است و نام شهید را هنوز نگرفته‌اند.
وی ادامه داد: متاسفانه حقوق برخی از این خانواده‌های شهدا درحالی‌که سرپرست خانوار را از دست داده‌اند نیز قطع شده است. ما و خانواده‌های این شهدا به‌شدت گله‌مند هستیم و نمی‌دانیم چرا فرایند ثبتِ نام شهید برای محیط بانان اینقدر طولانی است.
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست کشور در ادامه با اشاره به اینکه ما پیگیر هستیم که روز ولادت امام رضا (ع) به‌عنوان روز محیط بان در تقویم رسمی کشور ثبت شود، تصریح کرد: دستور رییس جمهوری درخصوص ثبت روز ملی محیط بان را گرفته‌ایم و این موضوع درحال‌ حاضر در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درحال بررسی است. امیدواریم هرچه زودتر روز ملی محیط بان را در تقویم رسمی کشور داشته باشیم.
محبت‌خانی با بیان اینکه اخیرا آیین‌نامه اجرایی قانون حمایت از محیط‌ بانان نیز به‌تصویب رسیده است، گفت: یکی از بندهای خوب این آیین‌نامه حمایت از همیاران طبیعت است . وی در ادامه درباره اینکه همیاران طبیعت در چه شرایطی می‌توانند از حمایت‌های بیمه‌ای سازمان حفاظت محیط زیست استفاده کنند، تصریح کرد: اول آنکه تمامی همیاران طبیعت باید در سامانه‌ای که برای این منظور درنظر گرفته شده است، ثبت نام و کارت همیار طبیعت دریافت کنند. پس از آن کلیه داوطلبان برای اطفای آتش و... باید تحت نظارت محیط زیست وارد منطقه شوند یعنی نباید خودسرانه برای برخورد با متخلفان یا اطفای حریق وارد میدان شوند. محبت‌خانی افزود: اگر چنین اتفاقی رخ دهد و داوطلبان بدون هماهنگی با محیط زیست اقدام کنند، تحت پوشش بیمه‌ای سازمان نخواهند بود. فرمانده یگان حفاظت محیط زیست کشور با بیان اینکه طی سال آینده حقوق محیط‌ بانان افزایش خواهد داشت، اظهار کرد: یکی از مطالبات ما تامین هزینه‌های جیره غذایی محیط بانان بود. امسال بودجه‌ای حدود ۲ میلیارد تومان برای این منظور درنظر گرفته شده که البته تنها برای چند ماه کافی بود. این مشکل برای سال آینده حل شده و ماهانه ۴۵۰ هزار تومان برای جیره غذایی محیط بانان در نظر گرفته شده است همچنین مبالغ مربوط به اضافه‌کاری، ماموریت‌ها و... نیز طی سال آینده پرداخت می‌شود. وی در ادامه اظهار کرد: ما محیط‌ بانان را فردی مسلح برای حفظ طبیعت نمی‌بینیم بلکه محیط بانان معلمان فرهنگ برای حفظ محیط زیست هستند و به گفته مقام معظم رهبری نیز محیط زیست موضوعی تجملاتی نیست. محبت‌خانی با اشاره به تجهیزات کم و فرسوده محیط بانان در حوزه خودرو و موتورسیکلت گفت: این موضوع بحران در حوزه محیط بانی است و تجهیزات خودرویی محیط‌ بانان فرسوده و برای مسیرهای صعب‌العبور محیط‌بانی نامناسب است.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه