روزنامه کائنات
1

صفحه اول

۱۴۰۰ شنبه ۲ مرداد - شماره 3944

ازدواج ۷۳۱۷ دختر ۱۰ تا ۱۴ساله در ایران فقط در ۳ ماه

چرا در ایران روند کودک همسری متوقف نمی شود؟

 مطابق با جدیدترین گزارش مرکز آمار ایران، طی پاییز سال گذشته (۹۹)، ۷۳۱۷ ازدواج دختر بچه ۱۰ تا ۱۴ ساله و پنج ازدواج پسر بچه کمتر از ۱۵ سال به ثبت رسیده است. مطابق با این گزارش در پاییز ۹۹ آمار ازدواج دختران کمتر از ۱۰ سال صفر است. همچنین در همین بازه زمانی ۳۶۹۵۲ دختر ۱۵ تا ۱۹ ساله و ۵۱۳۹ پسر ۱۵ تا ۱۹ ساله ازدواج کرده اند.
آمار طلاق در میان این دختران و پسران نیز قابل توجه است. خوشبختانه در این بازه زمانی تعداد طلاق ثبت شده دختران زیر ۱۰ سال و پسران زیر ۱۵ سال صفر است اما ۱۹۲ طلاق دختر بچه ۱۰ تا ۱۴ ساله در پاییز ۹۹ ثبت شده است. همچنین ۳۵۹۰ طلاق برای دختران ۱۵ تا ۱۹ سال و  ۱۷۶ طلاق برای پسران ۱۵ تا ۱۹ سال نیز در همین بازه زمانی به ثبت رسیده است.
آمارها درحالی خبر از به دنیا آمدن ۳۶۴ نوزاد در پاییز ۹۹ می دهند که مادران این نوزادان کمتر از ۱۵ سال داشته اند. در همین بازه زمانی و سنی تنها یک ولادت برای پدران کمتر از ۱۵ سال به ثبت رسیده است.
همچنین ۱۶۸۷۰ ولادت برای مادران و ۷۳۱ ولادت برای پدران ۱۵ تا ۱۹ ساله در پاییز ۹۹ به ثبت رسیده است.
اما در این میان اگر نگاهی به آمار ارائه شده در گزارشهای فصل بهار و تابستان ۹۹ مرکز آمار بیاندازیم و آن را با آمار کنونی این مرکز مقایسه کنیم؛ در می یابیم که آمار ازدواج و طلاق فصل های بهار و تابستان ۹۹ در گزارش جدید مرکز آمار افزایش یافته است که بنا بر اعلام مرکز آمار علت این تفاوت آماری از سوی ثبت احوال اینطور بیان شده است که «طبق مصوبه کمیته بخشی جمعیت کمیسیون تخصصی شورای عالی آمار، سازمان ثبت احوال کشور تا زمان کاهش فاصله رخداد تا ثبت رویدادهای ازدواج و طلاق وفق بند ۲۶۱ اصول و توصیه هایی برای نظام آمار حیاتی (سازمان ملل متحد، ۲۰۱۳) اقدام به بازبینی (revise) شمار رویدادها می کند.»
بنابراین، مطابق با جدیدترین گزارش ارائه شده توسط مرکز آمار، مجموعا در ۹ ماهه نخست سال ۹۹، تعداد ۲۳ هزار و ۷۹۷ ازدواج برای دختران ۱۰ تا ۱۴ سال، یک ازدواج دختربچه کمتر از ۱۰ سال و ۱۴ ازدواج برای پسران کمتر از ۱۵ سال به ثبت رسیده است. همچنین در همین بازه زمانی ۵۲۲ مورد ازدواج دختران ۱۰ تا ۱۴ سال نیز به طلاق ختم شده است.
در مورد تعداد ولادت های ثبت شده در بازه زمانی ۹ ماهه نخست سال ۹۹ نیز، دو ولادت برای پدران کمتر از ۱۵ سال و ۱۰۷۴ ولادت برای مادران کمتر از ۱۵ سال ثبت شده است.
به طور کلی آنچه از آمارها بر می آید آن است که علیرغم اطلاع رسانی رسانه ها و سخنان کارشناسان و صاحب نظران در خصوص تبعاتی که ازدواج کودکان برایشان در پی خواهد داشت، همچنان شاهد روند کودک همسری هستیم و تا زمانی که همتی عالی برای اصلاح قوانین و فرهنگ و شرایط وجود نداشته باشد، این روند ادامه خواهد داشت. مدافعان حقوق زن و کودک در ایران سال‌هاست برای جلوگیری از کودک همسری و افزایش سن ازدواج تلاش می‌کنند. این تلاش‌ها در سطح دولت و مجلس نیز پیگیری شده است. اواخر بهار امسال وزیر ورزش و جوانان درخواستی برای اصلاح ضوابط سنی برای اعطای وام ازدواج داد که بر اساس آن این وام نباید به افراد زیر ۱۸ سال و بالای ۴۰ سال پرداخت شود. در خرداد ماه امسال حسن روحانی، رئيس جمهوری ایران با این درخواست موافقت کرد و دستور رسیدگی به آن را داد.
در ایران هنوز باید برای جلوگیری از ازدواج در سنین زیر ۱۳ برای دختران و ۱۵ برای پسران مبارزه کرد، در حالی که در بسیاری از کشورها فرد ۱۳ ساله کودک و ۱۵ ساله نوجوان به شمار می‌رود و نه در عرف جامعه و نه قوانین آماده ازدواج به شمار نمی‌آید. فعالان حقوق کودک و زن در ایران نیز به آسیب‌هایی اشاره می‌کنند که ازدواج زودرس به دختربچه‌ها می‌زند. علاوه بر خطراتی که بارداری‌ زیر ۱۸ سال برای آنها دارد، به جسم و روح آنان آسیب‌هایی جبرانناپذیر وارد می‌کند. امکان تحصیل، اشتغال و بلوغ فکری واقعی را از آنان می‌گیرد و جامعه را در فقر فرهنگی و اقتصادی بیشتری فرو می‌برد.

 

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه