روزنامه کائنات
5

گزارش

۱۴۰۰ دوشنبه ۳۱ خرداد - شماره 3922

تأییدیه سازمان جهانی بهداشت فقط برای صادرات واکسن کرونا کاربرد دارد

 استاد ویروس‌شناسی دانشگاه علوم پزشکی ایران با بیان اینکه در تأیید واکسن «کوو ایران برکت» در سازمان غذا و دارو دقت و حساسیت زیادی به‌کار برده شده است، گفت: در صورتی که بخواهیم واکسن را صادر کنیم؛ نیاز به اخذ گواهی سازمان جهانی بهداشت خواهیم داشت.
دکتر حسین کیوانی در پاسخ به سؤالی درباره روند تأیید واکسن کرونا توسط سازمان جهانی بهداشت اظهار کرد: در زمان پاندمی و شرایط بحرانی، سازمان جهانی بهداشت الزاماتی که برای تأیید برخی داروها گذاشته است را برمی‌دارد، برای مثال برای واکسن کرونا، الزام داشتن برخی گواهی‌ها توسط سازمان جهانی بهداشت برداشته شده است یعنی واکسن‌هایی که در شرایط عادی به‌صورت عمومی استفاده و یا صادر می‌شوند باید pre qualification (پیش صلاحیت) داشته باشند و از این جهت از نظر سازمان جهانی بهداشت مورد تأیید باشند اما در مواقع اضطراری سازمان جهانی بهداشت این شرایط را برداشته است.
وی افزود: پیش از بحران کرونا نیز زمانی که آنفلوآنزای H1N1 در جهان شیوع یافت و خطر پاندمیک شدن آن مطرح شد، این الزامات و استانداردها توسط سازمان جهانی بهداشت برداشته شد تا جلوی پاندمی گرفته شود؛ برای مثال تا قبل از شیوع این آنفلوآنزا، برای ساخت واکسن این بیماری، ویروس آنفلوانزا باید در انواعی از تخم مرغ به نام SPF (عاری از جِرم) کشت داده می‌شد؛ به دلیل آنکه در زمان شیوع بیماری آنفلوانزا، تعداد این تخم مرغ‌ها در جهان محدود بود، سازمان جهانی بهداشت پذیرفت که این ویروس به جای تخم مرغ عاری از جِرم در تخم‌مرغ‌های تمیز، کشت داده شود و بنابراین استاندارد خود را پایین‌تر آورد؛ در نتیجه سازمان جهانی بهداشت، قواعد خود را متناسب با شرایط تغییر می‌دهد.
این استاد ویروس‌شناسی دانشگاه علوم پزشکی ایران تصریح کرد: اگر در شرایط عادی و غیربحرانی بودیم برای تولید یک واکسن کرونا، شرکت‌های واکسن‌سازی حداقل به 10 سال وقت نیاز داشتند تا همه تأییدیه‌های بین‌المللی را اخذ کنند اما به دلیل همه‌گیری کرونا، سازمان جهانی بهداشت و سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) مجوزهای مصرف اورژانسی را صادر می‌کنند تا واکسن‌ها به سرعت تولید شوند و در واقع بسیاری از فاکتورهایی که اهمیت زیادی در این شرایط نداشتند را حذف کردند تا جهان هرچه زودتر به واکسن کرونا دسترسی یابد و مردم از ابتلا به کرونا مصون بمانند.
این ویروس‌شناس در پاسخ به این سؤال که « آیا برای تزریق عمومی واکسن ایرانی کرونا نیاز به تأییدیه سازمان جهانی بهداشت داریم؟» گفت: خیر؛ تأییدیه بهداشت جهانی صرفاً برای صادرات واکسن کرونا کاربرد دارد و در حال حاضر، تأمین واکسن مورد نیاز برای داخل کشور در اولویت است و در صورتی که بخواهیم واکسن را صادر کنیم، نیاز به اخذ گواهی این سازمان خواهیم داشت. کیوانی با بیان این‌که در تأیید واکسن «کوو ایران برکت» در سازمان غذا و دارو دقت و حساسیت زیادی به‌کار برده شده است، تأکید کرد: هیچ مقامی در وزارت بهداشت نمی‌تواند در تسریع صدور مجوز دخالت کند بلکه نتایج مطالعه به یک گروه علمی بی‌طرف واگذار شده است و این تیم، نتایج مطالعه را حتی بالاتر از استانداردها نیز بررسی کرده‌اند. برای مثال آمریکا، روسیه و چین برخی فازهای مطالعات بالینی را تلفیق کردند اما ایران این کار را نکرد همچنین اصطلاحاً چلنج (چالش) حیوان واکسینه شده با ویروس زنده بیماری‌زا و گرفتن عکس و سی‌تی‌اسکن از حیوان جزو الزامات نیست اما تیم تحقیقاتی واکسن ایرانی همه این کارها را اضافه بر الزامات انجام داد.
  نخستین محموله واکسن کوو برکت به خوزستان رسید
رییس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: نخستین محموله واکسن کوو برکت در اختیار خوزستان قرار گرفته و از روزهای آینده کار واکسیناسیون افراد هدف در این استان را شروع می‌کنیم.
دکتر فرهاد ابول‌نژادیان بیان کرد:کار واکسیناسیون افراد هدف در مقابل کرونا در خوزستان به خوبی در حال انجام بود اما از سه هفته پیش به دلیل مشکلاتی که در واردات واکسن کرونا به وجود آمد، کار واکسیناسیون متوقف شد.
وی با بیان اینکه فاصله بین دوز اول و دوم واکسن برخی از هم استانی ها از چهار هفته گذشته و از این بابت جای نگرانی وجود ندارد افزود: اگر فاصله بین ۲ نوبت واکسن، تا هشت هفته هم طول بکشد مشکلی وجود ندارد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با بیان اینکه روز چهارشنبه هفته گذشته محموله جدید واکسن به دست ما رسید که تعدادی از آنها واکسن اسپونتیک روسیه بود گفت: با ورود محموله جدید یک میلیونی از چین در روزهای آینده روند واکسیناسیون در خوزستان با سرعت بیشتری انجام می‌شود.
وی با بیان اینکه روز چهارشنبه هفته گذشته ۱۰ هزار دوز واکسن برای عوامل اجرایی انتخابات در اختیار ما قرار گرفت افزود:تزریق واکسن برای این افراد در روز پنجشنبه به صلاح نبود زیرا احتمال داشت برخی افراد به دلیل عوارض واکسن نتوانند پای صندوق‌ها حضور پیدا کنند.
ابول نژادیان با بیان اینکه یکشنبه هفته جاری واکسیناسیون این افراد انجام می‌شود گفت: همچنین تزریق دوز دوم واکسن برخی از گروه‌های سنی در خوزستان از روزهای آینده شروع خواهد شد.
وی افزود: ادامه‌ روند واکسیناسیون افراد بالای ۶۵ سال و بیماران خاص جامانده از واکسیناسیون در دستور کار است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی اهواز گفت: تاکنون ۵۲ درصد گروه سنی ۶۵ تا ۷۰ سال و ۸۰ درصد افراد بالای ۸۰ سال خوزستان در مقابل کرونا واکسینه شده‌اند.
هم اکنون یک شهرستان خوزستان در وضعیت قرمز، ۱۸ شهرستان نارنجی و ۱۲ شهرستان زرد کرونایی قرار دارند.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه