روزنامه کائنات
6

انرژی

۱۴۰۰ يکشنبه ۳۰ خرداد - شماره 3921

ضرورت تکمیل زنجیره ارزش نفت تا ایستگاه پایانی

 یک کارشناس نفت و انرژی گفت: با رهایی از خام‌فروشی و توسعه بنگاه‌های پلیمری برای مردم اشتغالزایی پایدار ایجاد می‌شود و مردم از ثمرات وجود منابع هیدرکربوری بهره‌مند می‌شود، گویا نفت سر سفره آنها آمده است.
عباس ایاران کارشناس نفت و انرژی در مورد این که نفت چگونه سر سفره مردم می‌آید؟ توضیح داد: معتقدیم که اصلی‌ترین سوال مردم در مواجهه با صنعت نفت این است که چرا آنها از نعمت وجود این منبع خدادادی بهره‌مند نشده‌اند. وی ادامه داد: به اعتقاد بنده فارغ از نگاه‌ و سیاست‌های توزیعی که در موضوع «نفت سر سفره مردم» ترویج شده است ما باید یک تغییر نگرش اساسی در افکار عمومی در این باره داشته باشیم، اینکه ما نفت و سایر منابع هیدروکربوری را به صورت خام فروشیم و درآمدهای حاصل از آن را بین مردم توزیع کنیم هم یک شعار پوپولیستی است و هم قطار توسعه در صنعت نفت را متوقف می‌کند. ایاران اظهار داشت: البته بنده موافق حمایت دولت از طریق یارانه به دهک‌های پایین جامعه هستم، اما به طور کلی ایران به عنوان یک کشور نفتی زمانی توسعه پیدا می‌کند و مردم زمانی از موهبت نفت بهره‌مند می‌شوند که این منابع از ابتدای زنجیره در بالادست نفت به سمت زنجیره‌های پایین‌دستی حرکت کنند، یعنی زنجیره ارزش در صنعت نفت شکل بگیرد. این کارشناس انرژی گفت: بدین صورت ابتدا نفت خام در پتروپالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌ها به محصولات شیمیایی و سپس در صنایع پایین‌دستی به انواع و اقسام محصولات پلیمری و پلاستیکی تبدیل می‌شود. اگر منابع هیدروکربوری ایران تا انتهای زنجیره ارزش توسعه پیدا کند، هزاران بنگاه تولیدی می‌توانند از این محصولات به عنوان مواد اولیه استفاده کرده و اشتغالزایی میلیونی برای مردم ایجاد شود. وی در پایان خاطرنشان کرد: پس با رهایی از خام‌فروشی و توسعه بنگاه‌های پلیمری برای مردم اشتغالزایی پایدار ایجاد می‌شود و مردم از ثمرات وجود منابع هیدرکربوری بهره‌مند می‌شود، گویا نفت سر سفره آنها آمده است. لذا تا زمانی که وزارت نفت فعلی بر طبل خام‌فروشی می‌کوبد و زنجیره ارزش در صنعت نفت شکل نمی‌گیرد، قطعا اشتغالزایی نیز در کار نخواهد بود.

وزیر انرژی عربستان:
شرایط کنونی بازار نفت نتیجه رویکرد محتاطانه‌ است
 وزیر انرژی عربستان اعلام کرد که رویکرد محتاطانه ما درباره عرضه نفت درست بود و شاهد نتایج آن هستیم. به گزارش شانا، عبدالعزیز بن سلمان در نشست سرمایه‌گذاران رابین هود خطاب به مدیران بزرگ‌ترین شرکت‌های سرمایه‌گذاری جهان اعلام کرد که سیاست نفتی ریاض برای متوازن نگه داشتن بازار نفت مؤثر بوده است. وی گفت: بسیاری مدعی هستند که من بیش از حد محتاط هستم، خوب مشاهده شد که این احتیاط مؤثر بوده است. وزیر انرژی عربستان همچنین هشدار داد که کاهش سرمایه‌گذاری جدید در زمینه اکتشاف می‌تواند سبب ایجاد ابرچرخه‌ای جدید در قیمت جهانی نفت شود. بن سلمان تصریح کرد که وظیفه‌اش جلوگیری از ایجاد چنین ابرچرخه‌ای است. سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپک پلاس) هم‌زمان با همه‌گیری ویروس کرونا، برای جلوگیری از ایجاد مازاد عرضه نفت خام، تولید خود را محدود کردند.

سخنگوی صنعت برق:
آماده‌باش صنعت برق تا پایان شمارش آرا ادامه خواهد داشت
 سخنگوی صنعت برق با بیان اینکه در روز برگزاری انتخابات، شبکه برق در پایداری کامل بود، گفت: آماده‌باش صنعت برق تا پایان شمارش آرا ادامه خواهد داشت.
به گزارش کائنات به نقل از توانیر، مصطفی رجبی مشهدی با بیان این که از ۲۴ ساعت پیش از برگزاری انتخابات، ۳۰ هزار نفر از پرسنل صنعت برق در تمام نیروگاه‌ها، شرکت‌های برق منطقه‌ای و توزیع به طور کامل در آماده باش بودند، گفت: با تلاش‌های انجام شده، شبکه برق در روز برگزاری انتخابات (۲۸ خرداد) در پایداری کامل بود.
وی با اشاره به این که از قبل با وزارت کشور برای اعلام آدرس شعب دریافت رأی هماهنگی شده بود و اکیپ‌های عملیاتی برق به منظور رسیدگی به هر نوع مشکل فنی احتمالی در مکان‌های معرفی شده حضور داشتند، تصریح کرد: اکیپ‌های عملیاتی برق تا پایان شمارش آرا در آماده باش هستند.

کمبود سرمایه گذاری در بالادستی صنعت نفت
 یک کارشناس حوزه بین الملل نفت گفت: طی حدود ۲ سال اخیر به دلیل پاندمی کرونا، کاهش تقاضا برای نفت و پایین بودن قیمت نفت؛ رغبت برای سرمایه گذاری در بخش بالادستی این صنعت کاهش یافته است.
محمد دیالمی، کارشناس حوزه بین الملل نفت با بیان اینکه بسیاری از کارشناسان معتقد هستند که در بازار نفت دچار افت سرمایه گذاری در بخش بالادستی هستیم، گفت: طی حدود ۲ سال اخیر به دلیل پاندمی کرونا، کاهش تقاضا برای نفت و پایین بودن قیمت نفت؛ رغبت برای سرمایه گذاری در بخش بالادستی این صنعت کاهش یافته است. وی درباره نفت شیل هم گفت: بازگشت به تولید این نوع از نفت به میزان پیش از شیوع کرونا زمان بر است؛ علت این زمان بر بودن این است که باید تعداد دکل‌های حفاری و حفاری چاه‌ها را افزایش دهند. از طرفی حوضه‌های اصلی نفت شیل ضریب تولید سابق خود را ندارند و بر اساس پیش بینی اغلب کارشناسان تولید نفت شیل مانند گذشته باشد.
به گفته این کارشناس حوزه بین الملل نفت، برای افزایش تولید نفت متعارف یا بازگشتن به نرخ تولید پیش از کرونا، در کل دنیا و همچنین صنعت نفت ایران باید سرمایه کلانی تزریق شود. البته هنوز کاهش تولید نفت بدلیل عدم سرمایه گذاری کاملاً محسوس نیست، اما پیش بینی می‌شود در پایان سال جاری میلادی یا ابتدای سال ۲۰۲۲ میلادی این کاهش تولید که ثمره کاهش سرمایه گذاری در این صنعت است، دیده شود. دیالمی اظهار داشت: از سوی دیگر جوامع بین المللی در حال ایجاد فشار به شرکت‌های نفتی هستند. چنانچه اخیراً شاهد محکوم شدن کمپانی شل از سوی برخی از حامیان محیط زیست بودیم و این کمپانی موظف شد تا تولید کربن خود را ۴۵ درصد کاهش دهد این در حالی است که تنها ۱۰ درصد از سهم تولید کربن این شرکت در اختیارش است و باقی میزان کربن تولیدی از سوی مصرف کنندگان بنزین تولیدی این شرکت ایجاد می‌شود که به scope ۳ معروف است. وی ادامه داد: هر چند فشار دوست داران محیط زیست بر کمپانی‌های نفتی بیشتر شده است، اما به نظر می‌رسد فعلاً نمی‌توانند اثر چندانی بر بازار نفت بگذارند؛ مگر اینکه تولید خودروهای برقی در تعداد زیاد اقتصادی شده و قیمت آن نیز کاهش یابد تا اقبال عمومی نسبت به خریداری آن‌ها ایجاد شود. کارشناس حوزه بین الملل نفت با تاکید بر اینکه روند واکسیناسیون کرونا افزایشی است، تاکید کرد: با افزایش تعداد افرادی که واکسینه شدند ترددها، حمل و نقل و … و در نتیجه میزان مصرف نفت افزایش می‌یابد. طبق گزارش مؤسسه انرژی دانشگاه آکسفورد میزان تقاضای روزانه نفت به رقم حدودی ۹۵ میلیون بشکه در روز رسیده است که روند صعودی دارد و منتظریم تا پایان سال جاری به رقم حدود ۱۰۰ میلیون بشکه در روز نیز برسد؛ البته نمی‌توان به طور دقیق و نهایی اعلام کرد، چرا که هنوز بخشی از خطوط هواپیمایی به شرایط قبلی بازنگشتند.
دیالمی توضیح داد: اوپک همچنان کمتر از پتانسیل خود به تولید نفت می‌پردازد و همین موضوع می‌تواند نوید از افزایش نرخ در آینده باشد، اما نمی‌توان به طور دقیق رقم ۱۰۰ دلار را برای هر بشکه پیش بینی کرد. البته قیمت باتوجه به شرایط بنیادی بازار، بالا می‌ماند. برای رسیدن به رقم ۱۰۰ دلار هنوز زود است. چرا که بازگشت اقتصاد جهانی به شرایط قبل کرونا زمان بر است. چرا که هنوز مردم نمی‌توانند به راحتی هزینه کرده و در نتیجه افزایش هزینه کردهای مردمی، مصرف نفت و قیمت آن بالا رود.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه