بازخوانی عملکرد نظام سلامت در جنگ ۱۲روزه
گفته یک عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، تعداد شهدایی که در بیمارستانها داشتیم حدود یک درصد کل شهدای این جنگ بود که بر اثر انفجار شهید شدند. بنابر این، عملکرد بیمارستانها در ایام جنگ مثالزدنی بود.
جنگ ۱۲روزهای که رژیم صهیونیستی بر ایران و مردمش تحمیل کرد، محکی بود برای دستگاهها و نهادهای مختلف که چقدر برای شرایط بحران آمادگی دارند. درسآموختههای این جنگ، در بخشها و حوزههای گوناگون قابل بررسی است تا از این طریق با آمادگی بیشتر و پیشبینیهای لازم برای شرایط بحرانی آماده باشیم.
یکی از بخشهای مهمی که در بحرانها از جمله جنگ باید همواره در آمادگی باشد، نظام سلامت شامل بیمارستانها، مراکز درمانی، تجهیزات این مراکز از همه مهمتر نیروی انسانی است. اقدامات زیادی برای آمادگی این بخش لازم است نظیر تامین منابع لجستیکی مثل دارو، تجهیزات پزشکی، زیرساختهایی مثل آب، برق، حمل و نقل و ارتباطات، وجود منابع انسانی و نیروهای متخصص پایِ کار با عملکرد سریع تا در صورت بروز بحرانها و حوادث به سرعت بتوانند به صورت اورژانسی خدمات درمانی لازم را به مصدومان و مجروحان برسانند.
بررسی وضعیت موجود نشان میدهد نظام سلامت ایران نقاط ضعف و قوتی دارد که باید در جنگها و بحرانها مورد توجه قرار گیرد؛ از یک طرف ساختمانهای بسیاری از بیمارستانهای کشور فرسوده و قدیمی هستند که میتوان به چشم یک نقطه ضعف به آن نگریست زیرا بیمارستان آخرین پناهگاه مردم و مصدومان است که در جنگها باید مصون از حمله باشد.
گزارشها نشان میدهد بیمارستانها برای رسیدگی به مجروحان تمام قد و آماده بودند و وزارت بهداشت با ترخیص بیماران غیراورژانسی و اعلام آمادهباش به کارکنان بیمارستانها، فضایی فراهم کرد تا مصدومان این حوادث در سریعترین زمان ممکن خدمات درمانی مورد نیاز را دریافت کنند
باید برای آمادگی در این بخش در شرایط جنگ و صلح برنامهریزی کرد اما این سیستم نقاط قوت زیادی هم دارد؛ پزشکان، پرستاران، کادر آماده و سریع اورژانس پیش بیمارستانی در روزهای عادی، تعطیل و جنگ یا صلح که دلاورانه و با رعایت اصول حرفهای در خدمت نظام سلامت ایران و مردمان این سرزمین هستند.
این نیروها در جنگ ۱۲روزه با وجود همه سختیها، ترسها و خطراتی که برای خود و خانوادههایشان وجود داشت و متفاوت با بسیاری از مشاغل که تعطیل یا دورکار شده بودند، در میدان خدمت ماندند و شهید و مجروح دادند.
به گفته «محمدرضا ظفرقندی» وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در هجدهم تیرماه در بازدید از یکی از مراکز درمانی تهران، از لحظات نخست آغاز حملات، کادر درمانی کشور با غیرت، همت و دلسوزی وارد میدان شده و با تمام توان به رسیدگی و درمان بیماران پرداختند. ۱۸ نفر از اعضای کادر سلامت از جمله ۶ پزشک جان خود را در مسیر خدمت از دست داده و به درجه رفیع شهادت نائل آمدند.
همچنین به گفته رئیس کل سازمان نظام پرستاری چهار پرستار در جنگ اخیر به شهادت رسیدند.
در این جنگ تحمیلی، ۷ بیمارستان دچار آسیب شد. دو بیمارستان سوانح سوختگی شهید مطهری تهران و بیمارستان فارابی کرمانشاه پس از هدف قرار گرفتن، در عملیاتی تحسینبرانگیز با عملکرد سریع کارکنانشان تخلیه شدند و توانستند در فاصله کوتاهی بعد از حمله رژیم صهیونیستی همه بیماران را به مراکز درمانی دیگر منتقل کنند و بعد از فروکش کردن آتش جنگ دوباره برگرداندند که این عملیات نمونههایی از واکنش سریع کادر درمان کشور است.
به گفته سخنگوی دولت در بیستوپنجم تیرماه، تعداد شهدای دفاع مقدس تاکنون ۱۰۶۲ نفر اعلام شده که ۱۴۰ نفر از آنها زنان و کودکان هستند.
از این تعداد، ۳۸ کودک و ۱۰۲ نفر زن بودند که در میان آنها تعدادی زن باردار هم بود. آمار تقریبی که از تعداد مصدومان و مجروحان این جنگ اعلام نزدیک به پنج هزار و ۸۰۰ نفر بوده است.
گزارشها نشان میدهد، بیمارستانها برای رسیدگی به مجروحان تمام قد و آماده بودند و وزارت بهداشت با ترخیص بیماران غیراورژانسی و اعلام آماده باش به کارکنان بیمارستانها، فضایی فراهم کرد تا مصدومان این حوادث در سریعترین زمان ممکن خدمات درمانی مورد نیاز را دریافت کنند.
با این حال، نظام سلامت باید برای شرایط بحرانی آمادهتر باشد. از یک طرف وجود یک ستاد مدیریت و فرماندهی بحران در ستاد مرکزی وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی برای هماهنگیها و نیز تدارک دارو، تجهیزات پزشکی، شیرخشک و اقلام مورد نیاز زمان بحران و جلوگیری از شکلگیری بازار سیاه ضروری است.
از طرف دیگر، آموزش نیروها برای واکنش سریع در زمان بحران و نیز آموزش عمومی به همه مردم برای اقدام سریع به منظور جلوگیری از آسیب و پناه گرفتن در زمان خطر ضرورتی انکارناپذیر دارد و اقدامهای ضروری کمکهای اولیه. همچنین برگزاری مانور و فراهم کردن شرایط لازم برای انتقال سریع مجروحان، تعریف شدن بیمارستانها معین شهرها، پیشبینی بیمارستانهای صحرایی و هماهنگی بین دستگاههای گوناگون از جمله وزارت بهداشت، دانشگاههای علوم پزشکی، هلال احمر، بخش خصوصی، تولیدکنندگان اقلام دارویی و پزشکی، شهرداریها، سازمان پزشکی قانونی، آموزش و پرورش، رسانهها، سیستم های حمل و نقل و آب و برق و ... نیز از دیگر بایستههایی است که نیازمند ساماندهی بیشتر است.
ایجاد شبکه ارتباطی مناسب داخلی و خارجی، پیشبینی وضعیتهای اضطراری مانند شیوع بیماریهای واگیر، قطع برق، آب و امکان ایجاد ترافیک و نیز قطع راههای ارتباطی از جمله راههای زمینی، هوایی و اینترنت و تاثیر آن بر سلامت مردم و سیستمهای بیمارستانی نیز مساله دیگری است که برای مدیریت بحران نظام سلامت ضروری است.
تامین و آموزش پزشکان و پرستاران و نیروهای بهداشتی و درمانی ماهر برای زمان جنگ نیز اقدام دیگری است که لازم است از هم اکنون برای آن برنامهریزی و اقدام کرد. بخش بسیار مهم دیگر که قبل از زمان جنگ باید مورد توجه مسئولان وزارت بهداشت قرار گیرد تقویت سرمایههای انسانی و تامین معیشت و نیازهای کادر درمان است تا رضایتمندی لازم را برای فعالیت در زمان صلح و جنگ داشته باشند. بخش بسیار مهم و تا حدی مغفول مدیریت نظام سلامت در زمان جنگ مدیریت استرس و فشارهای روحی روانی به مردم و کادر بهداشتی و درمانی است که متاسفانه برنامهریزی و امکانات مناسبی در این زمینه دیده نمیشود زیرا بخش مهمی از آسیبهایی که مردم در زمان جنگ متحمل میشوند، ناشی از اختلالات روانی است که به عنوان آسیبهای روانی پس از سانحه یا PTSD تا مدتها پس از جنگ نیز باقی میماند.
با تبریک صعود تیم ملی فوتبال بانوان کشورمان به جام ملت های آسیا
عارف: بانوان ورزشکار می توانند سفیران خوبی در عرصه دیپلماسی ورزشی باشند
معاون اول رئیس جمهور با تبریک صعود تیم ملی فوتبال بانوان کشورمان به جام ملت های آسیا، نوشت :دولت همه ظرفیتها را برای حمایت از بانوان ورزشکار که می توانند سفیران خوبی در عرصه دیپلماسی ورزشی باشند به کار خواهد گرفت.
در پی صعود تیم ملی فوتبال بانوان کشورمان به جام ملت های آسیا، محمدرضا عارف با تبریک به مردم ، بازیکنان و کادر فنی تیم ملی در صفحه اینستاگرام خود نوشت :
افتخار آفرینی بانوان فوتبالیست ایران عزیز در صعود به جام ملت های آسیا را به مردم قهرمان کشورم و به دختران ورزشکار و کادر فنی تیم ملی تبریک می گویم . دولت وفاق ملی همه ظرفیتها را برای حمایت از ورزشکاران از جمله بانوان ورزشکار که می توانند سفیران خوبی در عرصه دیپلماسی ورزشی باشند به کار خواهد گرفت.به امید قهرمانی در جام ملت های آسیا.
مومنی: امنیت قابل قبولی در کشور برقرار است
وزیر کشور تصریح کرد: مردم طی جنگ تحمیلی ۱۲ روزه کار خود را انجام دادند و شگفتانهای برای دنیا ایجاد کردند؛ چراکه دشمن حساب زیادی روی انشقاق و ناآرامیهای داخلی باز کرده بود اما مردم با همبستگی و انسجام، نشان دادند که پای کشور و وطنشان ایستادند.
اسکندر مومنی ، در ارزیابی وضعیت امنیتی کشور تاکید کرد: در حال حاضر با همراهی مردم و عملکرد دستگاه امنیتی انتظامی سپاه بسیج و مرزداران امنیت بسیار خوب و قابل قبولی در کشور فراهم است. وی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره اقدامات مورد نیاز برای استمرار انسجام مردم تاکید کرد: مردم طی جنگ تحمیلی ۱۲ روزه کار خود را انجام دادند و شگفتانهای برای دنیا ایجاد کردند؛ چراکه دشمن حساب زیادی روی انشقاق و ناآرامیهای داخلی باز کرده بود، اما مردم با همبستگی و انسجام، نشان دادند که پای کشور و وطنشان ایستادند. وزیر کشور ادامه داد: امروز دو وظیفه بر عهده ماست یکی اینکه همبستگی ایجاد شده در دوران پسا جنگ را همواره حفظ کنیم و ارتقاء دهیم؛ وظیفه دوم آن است از ما دولتیها گرفته ما آنهایی که تریبون در اختیار دارند از وارد شدن لطمه به همبستگی و وحدت ملی پرهیز بکنیم و انسجام موجود را حفظ کنیم.