روزنامه کائنات
4

جامعه

1404 چهارشنبه 18 تير - شماره 4866

علیه ریزگردها

 انوشه بهمن زاده- ذرات معلق ناشی از گرد و غبار که عمدتاً بین ۲.۵ تا ۱۰ میکرون هستند، به راحتی وارد دستگاه تنفسی می‌شود و می‌توانند منجر به تشدید بیماری‌های ریوی، آسم، برونشیت مزمن و حتی بیماری‌های قلبی-عروقی شود. این آلودگی به ویژه برای کودکان، سالمندان، بیماران قلبی و تنفسی بسیار خطرناک است. شاخص کیفیت هوا به شرایط عجیبی رسید؛ که نه یک هشدار، بلکه فریادی از زمینی است که دیگر تاب مقاومت ندارد. اما در این میان، گویی هیچ نهادی حاضر نیست مسئولیت این خفگی جمعی را بپذیرد. هر سازمانی انگشت اتهام را به سمت دیگری می‌گیرد، گویی بحران ریزگردها محصول دست نامرئی طبیعت است، نه نتیجه سال‌ها سوءمدیریت و بی تدبیری.
با وقوع آلودگی هوا و ریزگرد در آسمان تهران این سوال در برخی از صفحات مجازی مطرح شده است که آیا آلودگی هوای تهران نتیجه جنگ اخیر است؟ پاسخ به این سوال منتفی و منفی به نظر می‌رسد چرا که وقوع ریزگرد در مناطق دیگر دنیا نیز رخ داده و نقشه‌ها روایتگر این موضوع هستند. لذا ریزگردهای اخیر ربطی به جنگ اسرائیل علیه ایران ندارد و در سال‌های گذشته هم در شهرهای متعدد کشورمان جریان داشته است.
بیشترین کانون ریزگرد در کشور عراق است و بیشتر در سمت استان‌های حوزه شرقی کشور عراق این شاهد این مسئله هستیم و از آنجا که مقابله با ریزگرد هزینه‌های بسیار زیادی دارد شاید کشور عراق نتواند به تنهایی به این موضوع ورود کند البته متاسفانه ریزگردها خیلی دغدغه اصلی و اولویت دولت عراق نیست.سالیان سال است که ایران به قضیه ریزگردها ورود کرده و طرح‌های مشترک داده و بخشی از هزینه‌ها را متقبل شده که به عراق کمک کند، اما باید دیپلماسی محیط زیستی را قوی‌تر کنند سپس دست به اقدامات اجرایی بزنند.
موضوع کانون‌های ریزگرد سالیان سال است که مطرح بوده و عمده دلیلش هم بحث کم‌آبی و خشک شدن اراضی و کمبود بارش است که از فرسایش خاک جلوگیری می‌کرد و امسال در کمبود بارندگی با یک عدد بسیار عجیبی مواجه بودیم و از طرف دیگر سازمان محیط زیست باید خیلی دقت کند یعنی اگر قرار باشد این مسئله را دست کم بگیریم یا خیلی به آن توجه خاصی نکنیم و به آن اهمیت ندهیم حتما با معضلاتی روبرو خواهیم شد چون دستگاهی مثل دستگاه منابع طبیعی وظیفه قانونی‌اش این است از جاهایی که مستعد فرسایش خاک هستند مراقبت کند تا به کانون آلایندگی تبدیل نشود و بافت‌هایی را در آنجا کاشت کند که ریشه‌های اینها جنس خاک را در خود جمع و تقویت کند تا این موضوع تشدید نشود .
ریزگردها در حین تنفس وارد بدن شده و با چسبیدن به سطح ریه‌ها، التهاب را در بدن تحریک کرده و باعث کاهش آنتی اکسیدان‌های بدن به ویژه آنتی اکسیدان های مایع پوششی ریه می شود که به دنبال آن سلول های مختلف تخریب شده و خطر ابتلا به سرطان، به ویژه سرطان ریه افزایش پیدا می‌کند. دریافت غذا و مواد مغذی که التهاب را کاهش می‌دهد، در کنار دریافت مقادیر بالای آنتی اکسیدان‌، غذا‌هایی می‌تواند به کاهش اثرات مخرب ناشی از استنشاق ریزگردها کمک کند.
هنگام آلودگی هوا در فضای در بسته و دارای تهویه مناسب بمانید و اگر ضروری است زمان فعالیت را در محیط‌های باز به حداقل ممکن کاهش دهید همچنین از ورزش و فعالیت بدنی در فضای باز خودداری کنید و اگر در خودرو هستید شیشه‌های خودرو را بالا نگه داشته و گردش هوای داخل خودرو را روشن کنید. استفاده از مایعات، میوه و سبزیجات را فراموش کنید.
سلامت انسان‌ها در گرو سلامت محیط زیست است و برای دستیابی به جامعه‌ای سالم، باید مقابله با عوامل زیان‌آور محیطی مانند گرد و غبار جدی گرفته شود.

 

ظفرقندی:
در حوزه سلامت آمادگی کامل داریم
 وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: در حوزه سلامت آنچه از آمادگی لازم نیاز است را برای هرگونه حادثه‌ای فراهم کردیم.
محمدرضا ظفرقندی در مراسم بزرگداشت فرماندهان شهید قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیا در پاسخ به این پرسش که اگر جنگ ادامه‌دار باشد توان درمانی ما به چه صورت است، اظهار کرد: ما به عنوان یکی از همکاران جامعه پزشکی و هم کادر سلامت دعا می‌کنیم که جنگ ادامه نداشته باشد ولی ما در حوزه سلامت آنچه برای آمادگی لازم جهت هرگونه حادثه‌ای نیاز است، فراهم کردیم. وی خاطرنشان کرد: از این بابت، ان‌شاءالله نه نگرانی وجود دارد و نه مردم نگران باشند. همان‌گونه که در مرحله اول این اتفاق، همه در صحنه حضور داشتند و به خوبی وظایف خود را انجام دادند. وزیر بهداشت در پاسخ به پرسشی درباره هدف قرار گرفتن بیمارستان‌ها و آمبولانس‌ها از سوی دشمن صهیونیستی در جنگ دوازده روزه، گفت: طبق همه قوانین بین‌المللی زمانی که آمبولانس یا بیمارستان و هلال احمر تحت تهاجم و بمباران قرار می‌گیرد، این یک جنایت جنگی و خلاف تمامی قوانین حقوق بشر محسوب می‌شود. ما هم به سهم خود این موضوع را مستند می‌کنیم و شکایتی هم به مراجع بین‌المللی انجام دادیم و هم به طور مستند این کار را ادامه خواهیم داد.

 

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه