معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی تاکید کرد؛
حمایت صندوق نوآوری برای حل مساله ناترازی انرژی
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی ضمن تاکید بر نقش اساسی دانشبنیانها و شرکتهای خصوصی در جهت حل ناترازی انرژی در کشور، به حمایت صندوق نوآوری از مدلهای اقتصادی پایدار با توجیه اقتصادی سودآور و اشتغالزا برای حل مساله ناترازی انرژی اشاه کرد.
به گزارش کائنات، سیاوش ملکیفر در بیستمین کنفرانس بینالمللی مهندسی صنایع، با اشاره به حمایت صندوق نوآوری از شرکتهای دانشبنیان و خصوصی در حوزههای مختلف مانند توسعه و تجاریسازی فناوری و ... گفت: با کمک بخش خصوصی میتوان در جهت غلبه بر ناترازیهای انرژی گامهای اساسی برداشت. در همین راستا یکی از راههای بهکارگیری فناوری در جهت حل مساله ناترازی انرژی، افزایش بهرهوری است.
معاون توسعه صندوق نوآوری با اعلام اینکه صندوق نوآوری از شرکتهای دانشبنیانی که در جهت غلبه بر ناترازی انرژی، مدلهای اقتصادی پایداری را توسعه دهند، حمایت میکند، افزود: صندوق نوآوری و شکوفایی سال گذشته به منظور فراگیری کولرهای کممصرف با کمک وزارت نیرو، طرحی جهت تولید موتورهای کم مصرف، طراحی و تدوین کرد. با شناسایی و ارزیابی شرکتهای دانشبنیان فعال در این حوزه، در مجموع مبلغی بالغ بر ۷۸۰ میلیاردتومان در قالب ۱۷ طرح به ۹ شرکت دانشبنیان، تسهیلات و خدمات ارائه شد.
به گفته وی، موتورهای کم مصرف BlDC و براشلس به عنوان یک پدیده فناورانه که از کنترلپذیری بالا، اصحلاک و آلودگی صوتی کمتر و طول عمر بیشتر برخوردارند، در مجموع میتوانند صرفهجویی ۵۰ درصدی در مصرف برق را ایجاد کنند.
ملکیفر در خصوص نتایج اعطای تسهیلات صندوق نوآوری به شرکتهای دانشبنیان فعال در تولید کولرهای کم مصرف، خاطرنشان کرد: اعطای خدمات صندوق به دانشبنیانهای فعال در حوزه تولید این موتورها، علاوه بر ایجاد ظرفیت سالانه ۷۰۰ هزار و تولید ۲۰۰ هزار دستگاه موتور BLDC در کشور، باعث اشتغالزایی هم میشود. به گفته وی، طبق برآوردههای وزارت نیرو با تجهیز ۲۰ میلیون کولر آبی با موتورهای قدیمی به موتورهای کم مصرف، میتوان شاهد کاهش مصرف انرژی تا ۵ هزار مگاوات برق باشیم.
معاون توسعه صندوق نوآوری با اعلام اینکه صندوق در سال «سرمایهگذاری برای تولید»، در یک پدیده فناورانه برای کاهش ناترازی انرژی به مردم تسهیلات میدهد، تصریح کرد: صندوق نوآوری با همراهی وزارت نیرو در سال جدید ۸ هزار میلیارد تومان منابع در جهت لیزینگ موتورهای کممصرف کولرهای آبی اختصاص داده است.
به گزارش کائنات و به نقل از صندوق نوآوری، ملکیفر با اشاره به حمایت صندوق نوآوری از مدلهای اقتصادی پایدار با توجیه اقتصادی سودآور و اشتغالزا برای حل مساله ناترازی انرژی، بیان کرد: صندوق نوآوری امیدوار است که با کمک فناوری، بخش خصوصی و با دستیابی به رؤیای ایران دانشبنیان، گامهای مثبتی در راستای حل ناترازیهای مختلف در کشور بردارد.
ترکیه مانع بزرگ اروپا
برای اجرای عدم ممنوعیت واردات گاز روسیه
اتحادیه اروپا قصد دارد تا سال ۲۰۲۷، تمام واردات گاز طبیعی روسیه را قطع کند، اما نقش رو به رشد ترکیه به عنوان یک مرکز گازی میتواند این تلاش را پیچیده کند.
به گزارش کائنات، اتحادیه اروپا میخواهد تا پایان سال ۲۰۲۷، واردات انرژی از روسیه را به هر شکلی متوقف کند. این بلوک در این مورد زیاد صحبت کرده، اما اقدام عملی در این زمینه صورت نگرفته و روسیه همچنان دومین تامینکننده بزرگ گاز این منطقه است. جاهطلبیهای گازی یک کشور غیرعضو اتحادیه اروپا میتواند ماموریت بروکسل برای قطع واردات گاز روسیه را حتی دشوارتر کند.
کمیسیون اروپا، هفته گذشته، برنامههایی را برای به صفر رساندن واردات گاز طبیعی روسیه اعلام کرد. ظاهرا این امر با ممنوعیت امضای قراردادهای جدید تامین گاز کشورهای عضو با گازپروم توسط دولت مرکزی اتحادیه اروپا و همزمان، جستجوی راهی برای خروج آن ها از قراردادهای فعلی بدون نیاز به پرداخت جریمه برای نقض این قراردادها، محقق خواهد شد.
اولین مشکل این است که همه اعضای اتحادیه اروپا با این ایده موافق نیستند. در واقع، مجارستان و اسلواکی با این ایده بسیار مخالف هستند و استدلال میکنند که این امر به دلایل مربوط به هزینهها، رقابتپذیری کسب و کارهای اروپایی را بیشتر به خطر میاندازد. کمیسیون میتواند با اتخاذ این طرح با یک کشور واجد شرایط، به جای اکثریت کامل کشورهای عضو، این دو را با هم هماهنگ کند. با این حال، کاری که نمیتواند انجام دهد، جلوگیری از تبدیل شدن ترکیه به یک قطب گاز است که شامل حجم زیادی گاز روسیه میشود. مجارستان و اسلواکی گاز طبیعی روسیه را از طریق خط لوله ترکاستریم که از بستر دریای سیاه به ترکیه و سپس به اروپای شرقی میرود، دریافت میکنند. به گفته یک تحلیلگر انرژی بلغاری در اندیشکده «مرکز مطالعات دموکراسی»، وجود این خط لوله میتواند وابستگی اتحادیه اروپا به گاز روسیه را طولانیتر کند. مارتین ولادیمیروف در سرمقالهای برای رویترز نوشت: در واقع، این خط لوله، واردات گاز از روسیه به اروپای مرکزی و جنوب شرقی را از حدود 30 درصد در سال 2021، به بیش از 50 درصد در سال گذشته افزایش داده است.
ترکیه حجم زیادی گاز روسیه را وارد میکند. بخشی از این گاز، به مصرف داخلی میرسد و مابقی، به جنوب شرقی اروپا صادر میشود. ترکیه همچنین برنامههایی برای تبدیل شدن به یک قطب اصلی گاز طبیعی منطقهای، از طریق واردات از روسیه و آسیای مرکزی و یا از طریق اکتشاف و تولید محلی دارد. دولت ترکیه همچنین برنامههایی را دنبال میکند تا به عنوان یک مسیر ترانزیت کلیدی بین میادین گازی روسیه و مصرفکنندگان اروپایی، جای اوکراین را بگیرد.
طبق آمار ذکر شده توسط ولادیمیروف از «مرکز مطالعات دموکراسی»، مجارستان بزرگترین واردکننده گاز از مسیر ترکاستریم است و انتظار میرود جریان گاز امسال به هشت میلیارد متر مکعب برسد. این رقم ۶ میلیارد متر مکعب در سال ۲۰۲۳ بود. در همین حال، اسلواکی قصد دارد با اصلاح قرارداد بلندمدت خود با گازپروم، جریان گاز از طریق این خط لوله را افزایش دهد. بلغارستان که بخشی از مسیر ترانزیت است، صربستان، رومانی و برخی از کشورهای بالکان غربی، از جمله کشورهایی هستند که از خط لوله ترکاستریم گاز دریافت میکنند.
ولادیمیروف استدلال میکند که این جریانها را میتوان به طور کامل با گاز طبیعی مایع (الانجی) جایگزین کرد. با این حال، این تحلیلگر اذعان کرد که این کار هزینهای خواهد داشت و هزینه ناچیزی هم نیست.
این همان مسئلهای است که توقف واردات گاز از روسیه را بسیار دشوار میکند و در کنار وجود خط لوله ترکاستریم و پایانههای واردات الانجی در ترکیه، نشان میدهد که هرگونه تلاشی برای به ثمر نشستن برنامههای کمیسیون اروپا، محکوم به شکست است. زیرا حتی اگر بروکسل به نحوی مجارستان و اسلواکی را از خرید گاز از هر کسی که میخواهند منع کند، احتمالا همچنان از ترکیه به عنوان واسطه در تامین گاز استفاده خواهد کرد - و مولکولهای گاز، مهر مبدا ندارند. بر اساس گزارش اویل پرایس، گازی که اتحادیه اروپا در آینده از ترکیه وارد میکند، ممکن است از آسیای مرکزی باشد، اما با وجود هرگونه اقدام اجباری برای اطمینان از عدم وقوع این اتفاق، ممکن است از روسیه نیز وارد شود. درست مانند اتفاقی که برای نفت و واردات فرآوردههای نفتی از هند به اروپا افتاد و جایگزین واردات اروپا از خود روسیه شد.
کدام کشور اروپایی
پول بیشتری برای گاز پرداخت میکند؟
اتحادیه اروپا دوباره با افزایش قیمت انرژی روبرو شد، اما قیمت گاز برای همه کشورهای این منطقه یکسان نیست. به گزارش کائنات، طبق دادههای یوروستات، قیمت گاز در نیمه دوم سال ۲۰۲۴، به بالاترین رکورد خود در تاریخ رسید. میانگین نرخ گاز، ۱۲.۳۳ یورو به ازای هر ۱۰۰ کیلووات ساعت است که نسبت به ۱۱.۰۴ یورو در نیمه اول سال گذشته، افزایش یافته است. همچنین این اولین باری است که پس از بحران انرژی ۲۰۲۲، قیمتها در اتحادیه اروپا افزایش مییابد.
با این حال، برخلاف سه سال پیش که جنگ در اوکراین و کاهش واردات گاز روسیه، باعث افزایش شدید قیمتها شد، این بار، مالیاتها، عامل اصلی این افزایش ناگهانی هستند.
طبق گزارش یورواستات، این افزایش تا حد زیادی ناشی از افزایش مالیاتها در بسیاری از کشورهای اتحادیه اروپا و تعدیل اقدامات قبلی دولتهای این منطقه است. با در نظر گرفتن کشورهای عضو اتحادیه اروپا و خارج از اتحادیه اروپا، تفاوت قیمتها بسیار زیاد است. این تفاوتها از ۱۸.۹۳ یورو به ازای هر ۱۰۰ کیلووات ساعت در سوئد و ۱۶.۷۱ یورو در هلند، تا ۱.۷۳ یورو در گرجستان، ۲.۱۳ یورو در ترکیه، ۳.۱۵ یورو در مجارستان، ۴.۵۶ یورو در کرواسی، ۴.۹۲ یورو در صربستان، ۵.۱۳ یورو در بوسنی و هرزگوین و ۵.۴۱ یورو در رومانی متغیر است.
هیچ یک از کشورهایی که ارزانترین قیمت گاز را داشتند، به استثنای کرواسی و رومانی، واردات گاز روسیه را قطع نکردند. کرواسی و رومانی میتوانند به لطف استراتژیهای بلندمدت و بلندپروازانه انرژی، وابستگی خود به روسیه را کاهش دهند و در عین حال قیمتها را پایین نگه دارند. بر اساس گزارش یورونیوز، با در نظر گرفتن قدرت خرید واقعی، تصویر کمی متفاوت است. در اتحادیه اروپا، پرتغال و ایتالیا در واقع کشورهایی هستند که بیشترین هزینه را برای گاز طبیعی پرداخت میکنند.