رییس سازمان بهزیستی:
تابآوری مهمترین عامل
فائق آمدن بر آسیبهای اجتماعی است
رییس سازمان بهزیستی گفت: تابآوری امروز مهمترین موضوعی است که میتواند به عنوان یک امر کنترل کننده درونی، عامل اصلی فائق آمدن بر آسیبهای مختلف اجتماعی باشد.
سید جواد حسینی در آیین نخستین هفته ملی تابآوری ایران در سبزوار در ارتباطی تصویری عنوان کرد: امروز با جامعه توفانی مواجه ایم که سرعت دگرگونیها بالا و ابعاد مختلف زندگی را فرا گرفته که ویژگی این دگرگونی ها عمیق و غافلگیر کننده است.
وی با بیان اینکه در ایران نیز با این وضعیت روبرو هستیم، تصریح کرد: جامعه توفانی آثار متعدد بر ساختار جامعه میگذارد، یکی از نکاتی که در این شرایط ممکن است مورد آسیب قرار گیرد بحث هویت با همه عناصر و مولفههای موثر بر آن است.
رییس سازمان بهزیستی با اشاره به اینکه هویت می تواند کنترل کننده و کاهش دهنده انواع آسیب های اجتماعی باشد، گفت: این رویداد دانشگاهی با رویکرد «تاب آوری فرهنگی هویت محور» کاری سترگ و بزرگ در راستای تثبیت و تعمیق هویت است.
وی تصریح کرد: تثبیت و تعمیق هویت سبب می شود از شکاف نسلی و گسستهای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی جلوگیری و آسیبهای اجتماعی به سمت کاهش و کنترل پیش برود.
حسینی ادامه داد: این کاهش آسیب ها زمانی رخ می دهد که این هویت تاب آوری جامعه را در مقابل توفانهای جامعه افزایش دهد، چنانچه این تاب آوری افزایش یابد خانواده و افراد و زندگی محلی و اجتماعی با رویکرد هویت محور تاب آور میشود.
وی با بیان اینکه تعمیق هویت با فعالیت های که انجام می شود بزرگترین کمک به جامعه هدف و ماموریتهای بهزیستی است، بیان کرد: این همایش با گفتمان سازی پیرامون موضوع تاب آوری نقش اصلی را ایفا می کند و سازمان بهزیستی آماده همکاری با دانشگاه حکیم و دستاندرکاران این همایش است.
لزوم نوشیدن سه لیتر آب در شبانهروز
۶/۶ درصد جمعیت ایران سنگ کلیه دارند
عضو جامعه اورولوژی ایران با اشاره به شیوع سنگ کلیه در ایران گفت: مطالعات ملی نشان میدهد ۶.۶ درصد از جمعیت کشور سنگ کلیه دارند و سهم مردان از آن ۲.۲ درصد است که وضعیت جسمی آنها را تحتالشعاع قرار میدهد بر این اساس نوشیدن سه لیتر آب در شبانه روز برای جلوگیری از این عارضه ضروری است.
امیر حسین کاشی در نشست خبری که در محل انجمن برگزار شد، افزود: شیوع ابتلا به سنگ کلیه در دنیا 15 درصد است که ایران نیز از این آمار مستنثی نیست.
وی با اشاره به اینکه غلظت املاح آب باعث بروز سنگ کلیه نمی شود تاکید کرد: نخوردن آب برای بدن بسیار مضر است.
به گفته دبیر علمی بیست و هشتمین کنگره جامعه اورولوژی ایران، یکی از شایعترین بیماری اورولوژی بزرگی پروستات بوده که ۶۰ درصد از مردان بالای ۵۰ سال در کشور به آن مبتلا می شوند و لازم است غربالگری به صورت دوره ای انجام دهند.
عضو انجمن اورولوژی ایران نیز با اشاره به اینکه دیابت تاثیر بسزایی در بروز نارسایی کلیه دارد، گفت: دیابت و فشارخون بالا از عوامل مهم نارسایی کلیه هستند و با تشخیص و درمان به موقع می توان از تخریب کلیه ها جلوگیری کرد.
محمد علی زرگر با بیان اینکه مبتلایان به سنگ کلیه مکمل کلسیم مصرف نکنند، ادامه داد: همچنین ۵۰ درصد از افراد کیست کلیه دارند که بیماری خطرناکی نیست.
این اورولوژیست با بیان اینکه بیماری های اورولوژی روی کیفیت زندگی افراد تاثیر زیادی می گذارد، افزود: زنان از ۴۰ سالگی دچار مشکلات لگن می شوند و بی اختیاری ادراری می گیرند و بسیاری از آنها علل ابتلا به این عارضه را نمی دانند در حالیکه باید به اورولوژیست مراجعه کنند.
زرگر تصریح کرد: کمبود پروتیین از علت های بروز سنگ در مثانه است و تغذیه سالم در پیشگیری از وجود این سنگ در کودکان موثر بوده و به والدین توصیه می شود از ارایه غذاهای آماده به فرزندانشان در حد امکان خودداری کنند.
وی با اشاره به وجود هزار و ۴۰۰ اورولوژیست و ۲۰۰ رزیدنت اورولوژی در کشور، اظهار کرد: ایران از نظر رشته اورولوژی، در منطقه رتبه اول را دارد و جراحان اورولوژی کشور بسیار مجرب و توانمند هستند و نیازی به اعزام بیمار به خارج از کشور نیست.
زرگر با اشاره به برگزاری بیست و هشتمین کنگره جامعه اورولوژی ایران در ۲۳ تا ۲۶ اردیبهشت در دانشگاه شهید بهشتی، ادامه داد: سخنرانانی از کشورهای مختلف دنیا نیز در کنگره به صورت مجازی حضور خواهند داشت و ۲ کارگاه آموزشی برای متخصصان و پرستاران اورولوژی برگزار میشود.
عضو هیات مدیره جامعه اورولوژی ایران گفت: مشکلات ادراری در بین زنان شایعتر است و افراد بالای ۴۰ سال را بیشتر درگیر میکند، دیابت و تیروئید کم کاری هم میتواند باعث بی اختیاری ادراری شود.
رباب مقصودی با بیان اینکه مشکل عصبی مثانه میتواند عملکرد مثانه را دچار اختلال کند، افزود: بیش از ۱۰۰ نفر اورولوژیست زن در کشور فعال است که زنان میتوانند برای بررسی مشکلات ادراری خود به این متخصصان مراجعه کنند.
تاثیر ترتیب تولد بر سلامت روان
کارشناسان همواره با تاکید بر لزوم کسب آگاهی، مطالعه موثر، بهروزرسانی اطلاعات و مشورت بهموقع با متخصصان در زمینه تربیت کودکان، توصیه میکنند که والدین از برچسب زدن و مقایسه بین فرزندان خود پرهیز و در عوض نقاط قوتِ فردی آنها را برجسته کنند.
آنها میگویند اگرچه ترتیب تولد میتواند بر زندگی فرد تاثیر بگذارد اما قطعیتی در این خصوص وجود ندارد و والدین میتوانند از طریق نحوه تعامل مطلوب و آگاه با فرزندانشان، از افتادن در دام کلیشههای رایج جلوگیری کنند.
در واقع والدین میتواند با کمک بهموقع به فرزند خود، جنبههای منفیِ این اثرگذاری را کاهش داده یا حتی از بین ببرند.
در حالی که تاثیر ترتیب تولد بر ویژگیهای شخصیتی و رفتاری افراد شناخته شده است، تحقیقات اخیر نشان میدهد این فاکتور همچنین میتواند بر برخی جنبههای سلامتی از جمله سیستم ایمنی، خطر چاقی و سطح اضطراب تاثیر بگذارد.
در ادامه این مطلب به برخی جنبههای ترتیب تولد که میتواند بر سلامت جسمی و روانی تاثیر بگذارد، خواهیم پرداخت.
فرزند اول
فرزندان اول معمولا مسئولیتپذیرند و بین خواهر و برادرهای خود اغلب نقش مراقبتی را بر عهده میگیرند. آنها ممکن است بیشتر تمایل به نگرانی داشته باشند، بالغتر از سن خود شناخته میشوند و معمولا مدیران بهتری هستند. یک مطالعه نشان داد که مدیرعاملها بیشتر احتمال دارد که فرزند اول باشند. مطالعه دیگری هم نشان داد که آنها احتمالا تحصیلات عالیتری دارند و نسبت به خواهر و برادرهای کوچکتر درآمد بیشتری کسب میکنند.
اما فرزند اول بودن لزوما به معنای شروع آسان زندگی نیست. یک مطالعه نشان داد فرزندان اول بیشتر احتمال دارد پیش از موعد به دنیا بیایند و نسبت به خواهر و برادرهای بعدی، وزن کمتری هنگام تولد داشته باشند. هرچند این مسئله با توجه به اینکه والدین معمولا در معاینات پزشکی و مراقبتهای پیشگیرانه فرزند اول دقت بیشتری دارند، جبران میشود.
فراتر از جنبههای سلامت جسمی، فرزند اول اغلب به سوی «والدسازی» یا ایفای نقش پدر و مادر سوق داده میشود. آنها در سنین پایین میآموزند که مراقبت از دیگران باعث میشود ارزش بالاتری پیدا کنند. به همین دلیل، فرزندان بزرگتر ممکن است به طور بالقوه دقیقتر و محتاط تر باشند.
با این حال، این نوع تربیت میتواند برای سلامت روان آنها پیامدهای خطرناکی هم داشته باشد. گزارشی از اپیک ریسرچ (Epic Research) که سال ۲۰۲۴ منتشر شد، نشان داد فرزندان اول نسبت به سایر فرزندان خانواده، ۴۸ درصد بیشتر احتمال دارد دچار اضطراب شوند و ۳۵ درصد بیشتر با احتمال افسردگی مواجه هستند.
فرزند وسط
فرزندان وسط که بین فرزند اولِ «مسئول» و فرزند کوچکترِ «آزاد و رها» قرار گرفتهاند، معمولا نقش میانجیگرِ صلحطلب خانواده را ایفا میکنند. آنها اغلب سعی میکنند دیگران را راضی کنند، اما بهعنوان افرادی شورشی که سعی میکنند مسیر خود را پیدا کنند هم شناخته میشوند. تحقیقات نشان میدهند که فرزندان وسط بیشتر از خواهر و برادرهای بزرگترشان در رفتارهای پرخطر شرکت میکنند.
البته یک مطالعه بزرگ هم که در فوریه منتشر شد، نشان داد فرزندان وسط از نظر صداقت، مهربانی و همکاری هم در بالاترین رتبه قرار دارند.
برخی هم به الگوهایی از سکوت خودخواسته و احساس نادیده گرفته شدن در فرزندان وسط اشاره میکنند و میگویند آنها اغلب تمایل دارند به نیازهایشان توجه نکنند، چون هیچوقت همهچیز برای آنها نبوده است. این میتواند بر سلامت روان تاثیر بگذارد و گاه به صورت اضطراب یا افسردگی بروز کند؛ بهویژه اگر نقش فرزند وسط در خانواده بهطور واضح تعریف یا تایید نشده باشد.
در مورد سلامت جسمی، فرزندان وسط معمولا نسبت به فرزند اول سیستم ایمنی بهتری دارند، زیرا آنها زودتر در معرض میکروبها قرار میگیرند.