روزنامه کائنات
3

اقتصاد

1400 شنبه 4 دي - شماره 4046

سخنگوی گمرک تشریح کرد؛

شکسته شدن رکوردهای تجاری در دولت سیزدهم

 سخنگوی گمرک گفت: رکورد رویه‌های تجاری از جمله واردات کالاهای اساسی، صادرات و ترانزیت در مدت کوتاهی که از فعالیت دولت سیزدهم می‌گذرد، شکسته شده است.
سید روح الله لطیفی اظهار داشت: در شهریورماه پنج میلیون و ۳۰۰ هزار تن کالا از گمرکات کشور ترخیص شد که این رقم در مجموع پنج ماه نخست سال ۲میلیون و ۷۰۰ هزار تن بود. وی افزود: بر اساس این آمار در ماه پایانی تابستان شاهد رشد دو برابری ترخیص کالا بودیم که تامین ارز آن با رقم ۶ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار انجام شد در حالی که سه میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار ارقام پنج ماه نخست سال بوده است.
سخنگوی گمرک تاکید کرد: در مردادماه که زمان تغییر دولت دوازدهم و سیزدهم بود کمترین میزان واردات با یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن به ارزش ۲ میلیارد دلار رقم خورد. وی همچنین در خصوص شکسته شدن رکورد صادرات کشور نیز خاطرنشان کرد: مهرماه سال ۹۹ حدود ۱۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تن کالا به ارزش حدود پنج میلیارد دلار کالا صادر شد، اما میزان صادرات در زمان مشابه سال جاری به پنج میلیارد و ۲۶۸ میلیون دلار رسید که با رشد ۶ درصدی نشان می دهد رکورد صادرات شکسته شده است. لطیفی همچنین درخصوص ترانزیت کالا گفت: در خردادماه امسال، رکورد سه ساله ترانزیت در کشور با یک میلیون و ۹۰ هزار تن شکسته شده بود که در آبان ماه با یک میلیون و ۱۳۵ هزار تن بار دیگر شاهد رشد در این بخش بودیم. وی افزود: رقم ترانزیت هشت ماهه امسال از آمار ۱۲ ماهه سال ۹۹ بیشتر بوده، این در حالی است که از سال ۹۳ با ۱۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تن شاهد چنین رشدی نبوده ایم.
سخنگوی گمرک با بیان اینکه در سال ۹۸ ترانزیت کالا معادل هفت میلیون و ۵۰۰ هزار تن بود، گفت: در هشت ماهه امسال هشت میلیون و ۱۰۱ هزار تن از مرزهای کشور عبور کرد که بر اساس پیش بینی ها تا پایان امسال رقم ۱۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تن را تجربه خواهیم کرد. وی با بیان اینکه براساس ابلاغیه اقتصاد مقاومتی و با توجه به برنامه های پنجم و ششم توسعه باید هر سال ترانزیت ۱۰ درصد رشد می‌کرد، خاطرنشان کرد: در صورت تحقق این برنامه برای امسال باید ترانزیت ۲۴ میلیون تن را پشت سر می گذاشتیم اما به دلیل تحریم ها و شرایط مختلف حاکم بر کشور از ارقام پیش بینی شده عقب ماندیم که امیدواریم با این روند افزایشی به سرعت کمبودها را جبران کنیم. سخنگوی گمرک با بیان اینکه در ابلاغیه اقتصاد مقاومتی بر توجه به موقعیت جغرافیایی کشور تاکید شده است، گفت: با اصلاح روابط و گسترش دیپلماسی اقتصادی می توانیم ترانزیت کشور را توسعه دهیم زیرا کاهش زمان و هزینه تردد کامیون های خارجی مزیتی است که برای کشور سود فراوانی به همراه خواهد داشت.
وی افزود: در قوانین عبور کالاها باید اصلاحاتی صورت بگیرد تا با استفاده از مزیت های جغرافیایی در کوتاه ترین زمان به رشد ترانزیتی دست یابیم زیرا کشورهای رقیب با بهبود زیرساخت ها و مزیت سازی از طریق پیمان های جمعی و موافقتنامه ها برای توسعه ترانزیتی خود برنامه ریزی کرده اند و در رقابت سختی قرار داریم.
لطیفی تاکید کرد: با اصلاح قوانین، کاهش زمان عبور وسایل و کم کردن هزینه ها زیرساخت ها را با نگاه بین المللی طراحی کنیم و با تکمیل گلوگاه ها سهم بیشتری از ترانزیت منطقه را به دست آوریم. وی با بیان اینکه برخی کشورهای همسایه محصور در خشکی هستند، تصریح کرد: ایران از شمال دریای خزر و از جنوب به آب های آزاد راه دارد و می توان بهترین راه عبور برای کشورهای همسایه باشد تا به بازارهای جهانی دست یابند. بر اساس آخرین اعلام گمرک، کل تجارت خارجی کشور تا پایان آبان‌ماه ۱۱۰ میلیون و ۳۰۰ هزار تن کالا به ارزش ۶۳ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار بود که سهم صادرات ۸۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تن به ارزش ۳۱ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار و سهم واردات ۲۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تن کالا به ارزش ۳۲ میلیارد دلار بوده است.

رییس اتاق ایران و سوییس:
تهاتر چای در برابر نفت جای تاسف دارد
 رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و سوئیس اظهار داشت: موضوع مورد اهمیت انتقال تکنولوژی است که ما نمی‌توانیم با روش تهاتر آن را وارد کشور کنیم. کشورهای صاحب تکنولوژی قبول نخواهند کرد که در مقابل نفت به ایران تکنولوژی دهند.
شریف نظام مافی در مورد سیاست تهاتری در کشور اظهار کرد: این روش کار کوتاه مدت بوده و چاره‌ای از بخش صنعتی و به خصوص تولید را نمی‌تواند برطرف کند. تهاتر در تاریخ بشریت، روشی مربوط به قبل از به وجود آمدن واحد پولی است و یقینا دلیلی وجود داشته که دیگر مورد استفاده قرار نمی‌گیرد. اگر برنامه برای پیشرفت صنعت، اشتغال و صادرات داریم نمی‌توانیم نیاز‌های خود را با تهاتر حل کنیم.
وی با اشاره به تهاتر چای سریلانکا با نفت گفت: جای تاسف است که ما ذخایر ملی خود را صرف مواد مصرفی آن هم محصولی مانند چای می‌کنیم که نیاز مبرم یا مرگ و زندگی ما نیست. چه بسا می‌شد این تهاتر را در زمینه دارو برای بیماران سرطانی یا اقلامی استفاده کرد که باعث پیشرفت اقتصاد شود. چای یا دیگر اقلام برای اساس عادت مصرف می‌شود و نیاز مبرمی به آن نداریم بنابراین می‌توان گفت که ما ذخایر ملی خود را صرف یک عادت می‌کنیم.
رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و سوئیس بیان کرد: بعید است که کشورهای پیشرفته حاضر باشند در زمینه تجارت روش‌هایی مانند تهاتر را استفاده کنند. بنابراین برای رفع نیازهای تولیدی و صادراتی ما کشورهایی که از نظر اقتصادی پیشرفته هستند، حاضر به چنین کاری نمی‌شوند چراکه ارزش افزوده کالای تولیدی این کشورها در معامله‌ای که تکنولوژی در مقابل نفت بدهند از بین می‌رود. اگر بخواهند این کار را انجام دهند ترجیح می‌دهند که مکانیزم با پول یا اعتبار باشد.
وی ادامه داد: نهایتا بتوان با کشورهای جهان سوم تهاتر را پیش برد؛ برای مثال می‌توان به سریلانکا اشاره کرد که به تازگی از یک جنگ داخلی وحشتناک خارج شده و اقتصاد این کشور بسیار ضعیف بوده و تنها بر اساس کشاورزی است.
وی در ادامه اضافه کرد: بنابراین موضوع مورد اهمیت دیگر انتقال تکنولوژی است که ما نمی‌توانیم با روش تهاتر آن را وارد کشور کنیم. کشورهای صاحب تکنولوژی قبول نخواهند کرد که در مقابل نفت به ایران تکنولوژی دهند چراکه آنها مواد خام را با مشقت زیاد تبدیل به محصولی کرده‌اند که این فرآیند تبدیل یک ارزش افزوده ایجاد کرده است. بنابراین حاضر نمی‌شوند تکنولوژی را در مقابل مواد خام بفروشند.
نظام مافی گفت: بعد از خروج امریکا از برجام، بسیاری از شرکت‌های سوئیسی از ایران خارج نشدند. اما بیشتر شرکت‌هایی که همچنان در ایران کار می‌کنند با سرمایه انباشته‌ای مواجه هستند که نمی‌توانند سود آن را خارج کنند یا پول سهامداران را بپردازند یا حتی نمی‌توانند برای واردات مواد اولیه و قطعات پرداخت داشته باشند. مشکلات بسیار بسیار زیاد است و من تعجب نخواهم کرد اگر در صورتی که در سال آینده مذاکرات برجام به نتیجه نرسد، تعداد این شرکت‌ها در ایران کمتر شود.
وی همچنین خاطرنشان ساخت: تعداد زیادی از شرکت‌های سوئیسی در ایران سرمایه‌گذاری دارند که بیشتر در حوزه‌های دارو، صنایع غذایی، مصالح ساختمانی و ... است، اما این شرکت‌ها مشکلات زیادی دارند. رییس اتاق ایران و سوئیس تصریح کرد: چرخه تولید و سرمایه شرکت‌های سوئیسی در ایران نمی‌چرخد، مشکلات بانکی باعث شده که این شرکت‌ها نتوانند در ایران کار کنند. وقتی مشکلات انباشته شود دیگر به مرز شکنندگی می‌رسد، ما در حال نزدیک شدن به نقطه شکننده برای برخی از شرکت‌های بزرگی هستیم که در ایران حضور دارند.

 

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه