تورم تولید برق چقدر است؟
براساس اعلام مرکز آمار ایران، در اردیبهشت امسال درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده کل بخش برق در ۱۲ ماه منتهی به اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ نسبت به مدت مشابه در سال قبل ۲۴.۶ درصد اعلام شده که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (۱۹.۳ درصد)، ۵.۳ واحد درصد افزایش داشته است.
به گزارش کائنات، در اردیبهشت امسال، شاخص قیمت تولیدکننده بخش برق ۵۵۱.۵ اعلام شده که نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) ۱.۴ درصد افزایش، نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۷۱.۱ درصد افزایش و در ۱۲ ماه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل (تورم سالانه) ۲۴.۶ درصد افزایش داشته است.
*کاهش تورم ماهانه
براساس دادههای منتشر شده، در این ماه درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده کل بخش برق نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) ۱.۴ درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (۲۹.۵ درصد)، ۲۸.۱ واحد درصد کاهش داشته است. در واقع میانگین قیمت دریافتی توسط نیروگاههای برق به ازای فروش محصول خود به شرکتهای توزیع برق، در اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ نسبت به ماه قبل، ۱.۴ درصد افزایش دارد. در ماه مورد بررسی، تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش برق نسبت به ماه قبل، برای ساعات مختلف اوجبار، میانبار و کمبار، به ترتیب ۳.۷-، ۳.۸ و ۰.۴ درصد بوده است.
*افزایش تورم نقطه به نقطه
در اردیبهشت سال ۱۴۰۴، درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده کل بخش برق نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۷۱.۱ درصد است که در نسبت با همین اطلاع در ماه قبل (۶۵.۲ درصد)، ۵.۹ واحد درصد افزایش داشته است.
به عبارتی، میانگین قیمت دریافتی توسط نیروگاههای برق به ازای فروش محصول خود به شرکتهای توزیع برق، در اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ نسبت به دوره مشابه سال قبل، ۷۱.۱ درصد افزایش دارد. تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش برق در ماه مورد بررسی نسبت به ماه مشابه سال قبل، برای ساعات مختلف اوجبار، میانبار و کمبار، به ترتیب ۶۴.۰، ۷۱.۰ و ۷۶.۱ درصد بوده است.
*افزایش تورم سالانه
بررسیها حاکی از آن است، در ماه گفته شده (اردیبهشت) درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده کل بخش برق در ۱۲ ماه منتهی به اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ نسبت به مدت مشابه در سال قبل ۲۴.۶ درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (۱۹.۳ درصد)، ۵.۳ واحد درصد افزایش داشته است. در واقع میانگین قیمت دریافتی توسط نیروگاههای برق به ازای فروش محصول خود به شرکتهای توزیع برق، در ۱۲ ماه منتهی به اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ نسبت به دوره مشابه در ماه قبل، ۲۴.۶ درصد افزایش دارد. همچنین تغییرات میانگین شاخص قیمت تولیدکننده بخش برق در ۱۲ ماه منتهی به اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ نسبت به مدت مشابه در سال قبل، برای ساعات مختلف اوجبار، میانبار و کمبار، به ترتیب ۲۴.۶، ۲۴.۹ و ۲۴.۳ درصد بوده است.
تحریمهای احتمالی آمریکا بر تنور نفت دمید
قیمت نفت در معاملات بازار جهانی که سرمایهگذاران منتظر اعلام تحریمهای احتمالی آمریکا علیه روسیه بودند، افزایش یافت.
به گزارش کائنات، قیمت نفت برنت با ۱۵ سنت افزایش، به ۷۰ دلار و ۵۱ سنت در هر بشکه رسید و به رشد ۲.۱ درصد معاملات افزود. قیمت وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ۱۴ سنت افزایش، به ۶۸ دلار و ۵۹ سنت در هر بشکه رسید و به رشد ۲.۸۲ درصدی معاملات افزود.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، اعلام کرد که موشکهای دفاع هوایی پاتریوت را به اوکراین ارسال خواهد کرد. قرار است او «بیانیه مهمی» در مورد روسیه صادر کند. ترامپ به دلیل عدم پیشرفت در پایان دادن به جنگ در اوکراین، از ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، ابراز ناامیدی کرده است. لایحه دو حزبی آمریکا که روسیه را با تحریمها هدف قرار میدهد، در تلاش برای تحت فشار قرار دادن مسکو برای مذاکرات صلح با حسن نیت با اوکراین، هفته گذشته در کنگره قوت گرفت، اما هنوز منتظر حمایت ترامپ است. چهار منبع اتحادیه اروپا گفتند که نمایندگان این بلوک در آستانه توافق بر سر هجدهمین بسته تحریمها علیه روسیه هستند که شامل کاهش سقف قیمت نفت روسیه خواهد بود.
هفته گذشته، پس از آن که آژانس بینالمللی انرژی (IEA) اعلام کرد بازار جهانی نفت ممکن است با کمبود عرضه مواجه شود، زیرا تقاضا توسط اوج فعالیتهای پالایشگاهی تابستانی برای پاسخگویی به سفر و تولید برق پشتیبانی میشود، قیمت نفت برنت سه درصد و نفت آمریکا، حدود ۲.۲ درصد افزایش هفتگی داشت.
با این حال، تحلیلگران گروه بانکی ANZ اظهار کردند: افزایش قیمتها تحت تاثیر دادههایی که نشان میدهد عربستان سعودی، تولید نفتش را بالاتر از سهمیه خود تحت توافق عرضه اوپک و متحدانش افزایش داده، محدود شده است.
آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد که عربستان سعودی از هدف تولید نفت خود برای ژوئن، ۴۳۰ هزار بشکه در روز فراتر رفته و تولیدش در مقایسه با هدف ۹.۳۷ میلیون بشکه در روز تعیین شده تحت توافق اوپک پلاس، به ۹.۸ میلیون بشکه در روز رسیده است.