تکلیف پول رهن خانه اتباع افغانستانی
با خروج از کشور چه میشود؟
همزمان با اجرای گسترده طرح بازگشت اتباع غیرمجاز افغانستانی از ایران، یکی از دغدغههای برخی اتباع برای بازگشت به کشورشان تسویه حساب مالی با صاحبخانههایی است که اتباع به عنوان مستأجر در خانه آنها سکونت داشتند، موضوعی که دولت درباره آن اطمینان خاطر داده و تأکید کرده که اتباع نگران مسائل مالی از جمله بازپسگیری پول رهن خانه خود نباشند .
از اسفند ماه سال گذشته که رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور اعلام کرد برگههای سرشماری اتباع غیر مجاز از ۳۰ اسفند ماه ۱۴۰۳ دیگر اعتبار ندارد، طرح جدید وزارت کشور برای خروج اتباع غیر مجاز از ایران رسما کلید خورد و تکلیف اتباع دارای برگه سرشماری مشخص شد.
با توجه به افزایش نظارتها برای قانونمند کردن اتباع، از اول فروردین ماه امسال خدمات بهداشتی، درمانی، معاملات ملکی و ... به اتباع غیر مجاز ارائه نشد و به اتباع غیر مجاز و آنانی که دارای برگه سرشماری بودند تا ۱۶ تیر ماه مهلت داده شد تا خود را به مراکز مربوطه برای دریافت برگه خروج از ایران معرفی کنند.
از ابتدای سال جاری، روند ساماندهی و بازگشت اتباع غیرمجاز افغانستانی از ایران با جدیت در حال پیگیری است و نادر یاراحمدی رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور نیز آخرین آمار خروج اتباع از کشور را ۷۱۷ هزار و ۶۵۸ نفر تا ۱۵ تیر ماه جاری اعلام کرد که این روند از طریق سه مرز رسمی دوغارون، میلَک و مرز خراسان جنوبی انجام شده و همچنان ادامه دارد.
در این میان، یکی از نگرانیهایی که از سوی برخی اتباع مطرح شده، مسئله دریافت پول پیش یا رهن خانه از صاحبخانههاست. دولت برای این موضوع نیز تدابیری در نظر گرفته و تمهیدات حقوقی مناسبی را اعلام کرده است.
یاراحمدی در این خصوص توضیح داد که بخش کنسولی سفارت و واحد حقوقی مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور آمادگی دارند تا در بازپسگیری وجوه رهن خانه به اتباع کمک کنند و مهاجرینی که موفق به دریافت حق خود نشدهاند، میتوانند به رایگان به سفارت وکالت دهند تا از طریق نماینده امین یا وکیل، دریافت پول خود را پیگیری کنند.
وی همچنین اعلام کرد که در بسیاری از استانها، بخش مددکاری برای حل اختلافات مالی میان اتباع و صاحبخانهها راهاندازی شده است و تلاش ما این است که فرآیند خروج با کمترین مشکل انجام شود و حتی اگر فردی هنوز موفق به دریافت پول خود نشده، از طریق نمایندگیها و سازوکارهای قانونی میتواند موضوع را پیگیری کند.
در همین زمینه، معاون زهرا بهروز آذر رئیسجمهور در امور زنان و خانواده نیز در بازدید از مرز دوغارون محل خروج اتباع افغانستانی با تأیید آمادگی دولت برای حمایت از مهاجرین، گفت: آمار مواردی که در آن صاحبخانه پول رهن را بازنگرداندهاند بسیار پایین است. اما همان تعداد اندک هم جای نگرانی ندارند. مهاجرین حتی در مرز یا پس از خروج هم میتوانند مدارک خود را ارائه دهند. پروندهها بررسی میشود و اداره حقوقی امور اتباع، مسئولیت رسیدگی و پیگیری را بر عهده خواهد داشت.
یاراحمدی همچنین با اشاره به ابعاد کلیتر این طرح و هدفگذاری دولت در حوزه ساماندهی مهاجرین تصریح کرد: در تمام دنیا، کشورها معمولاً تا ۳ درصد از جمعیت خود را برای پذیرش اتباع خارجی در نظر میگیرند. اگر جمعیت کشور را ۹۰ میلیون نفر بدانیم، حدود ۳ میلیون نفر قابلپذیرش خواهد بود، درحالیکه اکنون جمعیت مهاجرین افغانستانی در ایران بیش از ۶ میلیون و ۱۰۰ هزار نفر است. ما در نیمه نخست سال ۱۴۰۴، وضعیت بیش از ۲ میلیون نفر از دارندگان برگه سرشماری را تعیین تکلیف خواهیم کرد و بهتدریج به سطح جمعیت متعادل میرسیم.
وی افزود: افرادی که غیرمجاز وارد کشور شدهاند و اکنون بهصورت داوطلبانه خارج شوند، در آینده میتوانند با دریافت روادید مجاز و گذرنامه رسمی، دوباره وارد کشور شوند. اما کسانی که بازداشت و طرد شوند، تا سالها امکان دریافت ویزا نخواهند داشت.
مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالابهای سازمان محیط زیست:
بیش از 5/1 میلیون هکتار
از تالابهای کشور پتانسیل غبارخیزی دارند
مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به خشک شدن تالابها و چالش گرد و غبار گفت: اکنون بیش از یک و نیم میلیون هکتار از تالابهای کشور پتانسیل غبارخیزی دارند.
رزو اشرفیزاده در یک برنامه رادیویی افزود: ایران حدود ۴.۵ میلیون هکتار عرصه تالابی را در خود جای داده که بنا بر آخرین مطالعات، بالغ بر یک و نیم میلیون هکتار آنها مستعد ایجاد کانونهای گردوغبار هستند.
وی با ذکر اینکه خشکشدن بستر تالابها علت اصلی شکلگیری این کانونهاست، اظهار کرد: ۴۱ نوع تالاب در قالب ۲۲۶ عرصه در سطح کشور شناسایی شده که بخش قابل توجهی از آنها یا خشک شدهاند یا در معرض خشکی هستند و برخی از آنها به دلیل احداث سد، برداشت بیش از حد آب و مدیریت نامطلوب حوضههای بالادست با خطر جدی مواجهاند.
اشرفیزاده ضمن اشاره به پیامدهای اکولوژیک خشکشدن تالابهایی نظیر صالحیه، جازموریان و هامون، گفت: وقتی بستر این تالابها خشک میشود، در وزش بادهای شدید، حجم قابل توجهی از گردوغبار به مناطق اطراف منتقل میشود و زندگی میلیونها نفر را تحت تأثیر قرار میدهد.
به اعتقاد مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست، هر گونه مداخله فیزیکی غیراصولی مانند ریختن ماسه یا سنگریزه تنها راهحل کوتاهمدت است؛ اما راهکار اصلی و پایدار، تأمین حداقل حقابه محیطزیستی برای تالابها و مدیریت تقاضای آب در حوضههای آبخیز است.
وی افزود: جلوگیری از چرای بیرویه دام و فرهنگسازی درباره حفاظت از پوشش گیاهی تالابها از دیگر رویکردهای مؤثر برای جلوگیری از تبدیل بسترهای خشک به منشأ گرد و غبار بهشمار میرود.
اشرفیزاده همچنین انتقال آب از دریای شمال و جنوب به مناطق مرکزی کشور را ناکارآمد و پرهزینه دانست و تاکید کرد: تجارب جهانی و علمی اثبات کرده راهحل واقعی، مدیریت درونبخشی و مصرف بهینه منابع آب در همان حوضه است؛ نه صرفاً انتقال آبهای دوردست، که خود با چالشهای زیستمحیطی مضاعف روبهروست.
وی در پایان نقش مردم و تشکلهای غیردولتی در مواجهه با بحران تالابها را مهم دانست و گفت: هر شهروند باید مسئولیت خود را در قبال طبیعت و پایداری سرزمین بداند و برای حفاظت از تالابها مشارکت فعال داشته باشد.
رئیس سازمان آتشنشانی:
آتشسوزی یک کارگاه مبلسازی در کرج مهار شد
رئیس سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری کرج از حریق یک کارگاه تولید مبل در جاده مخصوص کرج-تهران خبر داد.
محمد یساولی اظهار کرد: روز دوشنبه ۲۳ تیر در پی تماس شهروندان با سامانه ۱۲۵، از حریق کارگاه تولید مبل در جاده مخصوص به سمت کرج، نرسیده به پل کلاک مطلع شدیم که با حضور به موقع آتش نشانان ضمن جلوگیری از سرایت حریق به دیگر نقاط کارگاه، نسبت به ایمن سازی محل اقدام شد.
رئیس سازمان آتشنشانی کرج بیان کرد: این حریق در کارگاهی به متراژ حدوداً ۱۰۰۰ مترمربع رخ داده بود که با تلاش آتش نشانان حریق مهار و اطفاء شد.
وی افزود: خوشبختانه حادثه فوق خسارت جانی نداشت.
وی گفت: برای اطفاء و امدادرسانی در این عملیات ۲۸ آتشنشان به همراه ۱۱ دستگاه خودرو امدادی از هفت ایستگاه عملیاتی اعزام شدند.