روزنامه کائنات
1

صفحه اول

1404 شنبه 21 تير - شماره 4867

چرخش ریاض به سمت تهران به جای تل‌آویو

 نشریه آنلاین «کریدل» در گزارشی نوشته در پی اتخاذ راهبرد جنگی حساب‎شده از سوی ایران در پاسخ به تجاوزگری رژیم صهیونیستی در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه که آسیب‌پذیری این رژیم و افول چتر امنیتی آمریکا را آشکار ساخت، عربستان را وادار به کنار گذاشتن فرضیات پیشین خود از امنیت منطقه کرده و اکنون ایران را یک عامل قدرت غیرقابل چشم‌پوشی در منطقه می‌یابد که نیازمند تعامل مستقیم با آن است.
نشریه آنلاین کرِیدل در گزارشی نوشت: این بازنگری تحت هدایت عربستان سعودی امری مجزا نبوده و عوامل زیادی بر آن اثرگذار بوده است. سال‌ها شکست سیاسی، نظامی و دیپلماتیک تحت قیمومیت آمریکا و اسرائیل، کشورهای خلیج فارس را به سوی تدابیر امنیتی پایدارتر و غیرتقابلی سوق داده است. آنچه اکنون شاهدش هستیم، از بین رفتن تدریجی اتحادهای منسوخ و گشایش کانال‌های عمل‌گرایانه و منفعت‌محور با تهران است.  این نشریه با نوشتن این که «راهبرد جنگی ایران انتظارات منطقه‌ای را دگرگون کرد»، مطرح کرد: برخورد تهران با آخرین درگیری نظامی با تکیه آن بر ضربات دقیق، اتحادهای منطقه‌ای و تشدید حساب‌شده اقدامات، سطح جدیدی از بازدارندگی را نشان داد. تهران با استفاده از شبکه‌های منطقه‌ای، پایگاه‌های موشکی و پهپادهای پیشرفته، این رویارویی را با دقت مدیریت و از ورود به یک جنگ تمام‌عیار پرهیز کرد اما در عین حال، پیام‌های روشنی درباره توانایی خود در بازدارندگی و گسترش درگیری در صورت لزوم به دشمن ارسال کرد.
به نوشته این نشریه، پیام این راهبرد به کشورهای حاشیه خلیج فارس این بود که «ایران نه منزوی است و نه آسیب‌پذیر. این کشور قادر است بدون ورود به یک جنگ گسترده، نتایج را در جبهه‌های مختلف رقم بزند».
یک دیپلمات عرب که در جریان این تحولات قرار داشته است، می‌گوید: این جنگ نقطه عطفی در تفکر عربستان سعودی بود. ریاض اکنون درک می‌کند که ایران یک قدرت نظامی بالغ است که در برابر تحمیل مقاوم است. فشارهای سنتی دیگر کارساز نیست. امنیت عربستان اکنون به تعامل مستقیم با ایران و نه با اسرائیل و قطعا نه تحت چتر امنیتی رو به افول آمریکا وابسته است.
این گزارش می‌افزاید: نارضایتی اصلی عربستان تشدید تجاوزات تل‌آویو علیه فلسطینیان و رد صریح ابتکارات صلح عربی، از جمله ابتکار صلح عربی به رهبری ریاض در سال ۲۰۰۲، نهفته است. سرسختی «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر اسرائیل، به‌ویژه گسترش متجاوزانه شهرک‌ها در بیت‌المقدس و کرانه باختری اشغال عربستان را نگران کرده است.  کریدل با اشاره به اینکه «این تحریک‌ها نه تنها موجب اخلال در تلاش‌های دیپلماتیک می‌شود، بلکه به مشروعیت پان‌اسلامی این پادشاهی ضربه می‌زند و وادار به بازنگری در مورد اسرائیل به عنوان شریک راهبردی خود می‌شود»، نوشته منبع دیپلماتیک یادشده در این باره می‌گوید: این بن‌بست سیاسی اسرائیل، عربستان سعودی را وادار می‌کند تا در تصورات پیشین خود در منطقه تحدید نظر کند و ایران را به عنوان یک عامل قدرت منطقه‌ای غیرقابل چشم‌پوشی ببیند.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه