روزنامه کائنات
8

صفحه آخر

۱۴۰۰ دوشنبه ۲۸ تير - شماره 3942

شب شگفتی‌ساز اهدای جوایز کن؛

جایزه بزرگ جشنواره کن به «قهرمان» اصغر فرهادی رسید

 هفتاد و چهارمین جشنواره فیلم کن در حالی شامگاه شنبه در این شهر ساحلی جنوب فرانسه به پایان رسید که اصغر فرهادی در چهارمین حضور خود در بخش مسابقه رسمی باز هم از رسیدن به جایزه نخل طلا بازماند.
مراسم اختتامیه و اهدای جوایز حوالی ساعت 10 شب به وقت ایران در سالن بزرگ لومیر آغاز شد و هیات داوران به ریاست اسپایک لی آمریکایی در اقدامی سخاوتمندانه به بیش از یک‌سوم از 24 فیلم حاضر در بخش مسابقه جایزه داد. ضمن اینکه تاثیر حضور پنج زن در جمع 9 عضو هیات داوران در اهدای جایزه نخل طلا به یک فیلمساز زن جلوه‌گر شد.
جولیا دوکورنو دومین زن در تاریخ فیلم کن شد که نخل طلا را به دست آورد. وی این جایزه را برای فیلم «تیتان» از آن خود کرد. اولین بار جین کمپیون در سال ۱۹۹۳ موفق به کسب نخل طلای کن شده بود. وی جایزه خود را برای فیلم «پیانو» به طور مشترک با چن کایگه دریافت کرده بود.
در ابتدای مراسم دو جایزه نخل طلایی بهترین فیلم کوتاه و دوربین طلایی بهترین فیلم اول اهدا شد و سپس مارکو بلوکیو، سینماگر نامدار ایتالیایی نخل طلایی افتخاری را از دستان همکارش پائولو سورنتینو گرفت. با اهدای جایزه بهترین بازیگر مرد هم مشخص شد امیر جدیدی، ستاره «قهرمان» نصیبی از جوایز نبرده است. به این ترتیب، شهاب حسینی با «فروشنده» تنها بازیگر ایرانی است که توانسته از جشنواره کن جایزه بگیرد.
در شرایطی که هیات داوران کن معمولا هفت جایزه اهدا می‌کند، امسال داورها در دو بخش جایزه بزرگ و جایزه داوران جوایز مشترک جایزه دادند تا بیش از یک‌سوم فیلم‌های حاضر در بخش مسابقه دست‌کم یک جایزه گرفته باشند. یکی از دو جایزه بزرگ مشترک هم به اصغر فرهادی رسید که با «قهرمان» از بخت‌های اصلی بردن نخل طلا بود. او پیش‌تر با «فروشنده» جایزه بهترین فیلمنامه را از کن گرفته بود و پس از ناکامی با «همه می‌دانند»، امسال یک جایزه مهم به دست آورد.
با این‌حال اصغر فرهادی برنده جایزه بزرگ هیئت داوران جشنواره کن برای کارگردانی فیلم «قهرمان» شد. این جایزه به صورت مشترک به «قهرمان» ساخته اصغر فرهادی و «اتاقک ۶» ساخته یوهو کوئوسمانن اهدا شد.
اصغر فرهادی پس از دریافت این جایزه از الیور استون، در توضیحاتی گفت: از جشنواره کن و هیات داوران این جشنواره کمال تشکر را دارم. همچنین از گروهم که با تمام قلب خود در این فیلم حضور پیدا کردند نیز تشکر می‌کنم. همچنین از خانواده‌ام و به خصوص دخترم که در کنارم بودند نیز ممنونم.
فرهادی در ادامه بیان کرد: بچه ۱۳ ساله‌ای بودم که در شهر محل تولدم، با کمترین امکانات اولین فیلم کوتاه خودم را ساختم و اکنون ۳۶ سال است، جز نوشتن و فیلم ساختن کار دیگری انجام نداده‌ام. با همه محدودیت‌ها، فشارها و گرفتاری‌هایی که می‌توانست من را از این مسیر دور کند و شما این فیلم‌ها را نبینید.
کارگردان فیلم «قهرمان» در ادامه گفت: فیلم ساختن را با این امید ادامه می‌دادم که با هر فیلمی که می‌سازم پرسش‌هایی را در رابطه با مسائل تلخ اجتماعی که پیرامون زندگی وجود داشت، با مخاطبانم به اشتراک بگذارم و با فکر کردن آنها به یک راه‌حلی برسم. امیدوارم که باز با همه فشارها و مشکلات ادامه دهم. چون ایمان دارم یکی از مهمترین راه‌های نجات کشورم آگاهی‌بخشی است.
از سوی دیگر، در حالی که کارشناسان و منتقدان گمان می‌کردند نخل طلا به «خودرو من را بران» ژاپنی می‌رسد، هیات داوران در کمال میزبان‌نوازی جایزه اصلی کن 2021 را به «تیتان» ژولیا دوکورنو دادند تا این فیلمساز فرانسوی دومین زن برنده نخل طلا در تاریخ 74 ساله کن لقب بگیرد. پیش از او فقط جین کمپیون در 1993 موفق شده بود نخل طلا از آن خود کند. امسال چهار فیلم از 24 فیلم بخش مسابقه را زنان ساخته بودند.
عجیب‌ترین نکته مراسم پایانی جشنواره کن 2021 زمانی رقم خورد که نخستین رئیس رنگین‌پوست تاریخ کن همان اوایل مراسم به اشتباه نام برنده نخل طلا را فاش کرد و تلاش دیگر اعضای هیات داوران در جمع کردن شیرین‌کاری او به جایی نرسید. خود اسپایک لی هم که شرمنده شده بود، در پایان اختتامیه تلاش کرد ماجرا را با ربط دادن به علاقه‌اش به ورزش بسکتبال رفع و رجوع کند.
لی در کنفرانس مطبوعاتی پس از اهدای جوایز نیز گفت: هیچ عذری نمی‌توانم بیاورم. همه چیز را به هم ریختم. من طرفدار بزرگ ورزش هستم و مثل این است که یک نفر در پایان بازی، پرتاب آزاد را از دست بدهد یا بازیکنی ضربه مستقیم را خراب کند.
فهرست برگزیدگان جشنواره کن 2021:
* نخل طلایی بهترین فیلم: تیتان - ژولیا دوکورنو (فرانسه)
* جایزه بزرگ: قهرمان - اصغر فرهادی (ایران)
* جایزه بزرگ: محفظه شماره شش - یوهو کاسمانن (فنلاند)
* جایزه هیات داوران: زانوی احد - نداو لاپید (سرزمین‌های اشغالی)
* جایزه هیات داوران: حافظه - آپیچاتپونگ ویراستاکول (تایلند)
* بهترین کارگردان: آنت - لئوس کاراکس (آمریکا)
* * بهترین فیلمنامه: ریوسوکه هاماگوچی و اویی تاکاماسا - خودرو من را بران (ژاپن)
* بهترین بازیگر مرد: کیلب لندری جونز - نیترام (جاستین کورزل - استرالیا)
* بهترین بازیگر زن: رناته رینسوه - بدترین فرد در جهان (یواخیم تریر - نروژ)
* نخل طلایی افتخاری: مارکو بلوکیو
* دوربین طلایی بهترین فیلم اول: مورینا - آنتونتا آلامات کاسیانوویچ
* نخل طلایی بهترین فیلم کوتاه: همه تاج‌های دنیا - تانگ یی

 

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه