روزنامه کائنات
6

گزارش

1404 دوشنبه 8 دي - شماره 4984

نماینده پیشین ایران در هیئت عامل اوپک:

بازار نفت از ترس به واقعیت رسید

 نماینده پیشین ایران در هیئت عامل اوپک با تأکید بر کمرنگ شدن اثر شوک‌های ژئوپلیتیک بر بازار جهانی نفت گفت: بازار نفت در سال‌های اخیر از قیمت‌گذاری مبتنی بر ترس و تنش فاصله گرفته و به سمت ارزش‌گذاری بر پایه عوامل بنیادین همچون عرضه، تقاضا، سطح ذخیره‌سازی و ظرفیت مازاد تولید حرکت کرده است.
به گزارش کائنات و به نقل از شانا، افشین جوان در آستانه ورود به سال ۲۰۲۶ میلادی، در ارزیابی کلی از تحولات بازار نفت اظهار کرد: پس از تلاطم شدید بازار در سال ۲۰۲۰ که به‌طور عمده ناشی از همه‌گیری کووید-۱۹ بود، حتی تنش‌های ژئوپلیتیک مهم سال‌های اخیر ازجمله تحولات خاورمیانه و جنگ اوکراین و روسیه نتوانستند نوسان‌های شدید و پایداری در بازار نفت ایجاد کنند.
وی افزود: برخلاف سال‌های پیش از ۲۰۲۲، واکنش بازار نفت به تنش‌های ژئوپلیتیک در دوره اخیر بسیار محدود و کوتاه‌مدت بوده و حتی نقش بازیگران بازار مشتقه و سفته‌بازان نیز در تشدید نوسان‌ها به‌طور محسوسی کاهش یافته است.
*رشد تولید شیل آمریکا
و چالش اضافه‌ عرضه
نماینده پیشین ایران در هیئت عامل اوپک با بیان اینکه بازار نفت در گذشته به‌شدت تحت تأثیر شوک‌های غیربنیادین ناشی از ترس و نااطمینانی قرار داشت، تصریح کرد: شاهد تغییر پارادایم در قیمت‌گذاری نفت هستیم، به‌گونه‌ای که بازار بیش از گذشته به توازن‌های فیزیکی عرضه و تقاضا توجه دارد. جوان تأکید کرد: عواملی مانند مقدار تولید، سطح ذخیره‌سازی‌ها، ظرفیت مازاد کشورهای عضو اوپک و اوپک‌پلاس و وضعیت واقعی تقاضا نقش تعیین‌کننده‌تری در رفتار بازار ایفا می‌کنند و همین مسئله سبب شده سیاستگذاری‌های اخیر اثر مثبتی بر ثبات بازار داشته باشد.
وی در پاسخ به پرسشی درباره تأثیر رشد تولید نفت شیل آمریکا بر بازار جهانی گفت: تولید نفت شیل آمریکا می‌تواند چالش‌هایی برای تولیدکنندگان ایجاد کند، اما به‌تنهایی الزاماً به افزایش شدید اضافه‌عرضه منجر نخواهد شد. به گفته نماینده پیشین ایران در هیئت عامل اوپک، سیاست‌های اوپک و اوپک‌پلاس، به‌ویژه بازگشت تدریجی بخشی از کاهش‌های داوطلبانه تولید، در کنار عرضه‌های غیراوپکی، می‌تواند احتمال شکل‌گیری اضافه‌ عرضه را افزایش دهد، اما در عین حال باید سمت تقاضا و توان بازار برای جذب این عرضه را نیز در نظر گرفت.
*نقش چین و آسیا در حفظ تقاضای جهانی
جوان درباره نقش اقتصادهای آسیایی به‌ویژه چین در حفظ تقاضای جهانی نفت اظهار کرد: هرچند ضعف‌هایی در اقتصاد کشورهای آسیایی به‌ویژه چین مشاهده می‌شود، اما این کشورها همچنان می‌توانند بخش قابل‌توجهی از تقاضای بازار را پوشش دهند و نفت عرضه‌شده را جذب کنند. وی افزود: این موضوع می‌تواند به موفقیت سیاست‌های اوپک‌پلاس در مدیریت بازار کمک کند، ضمن آنکه تعادل کنونی بازار با دوره‌های گذشته تفاوت اساسی دارد و دامنه قیمت‌ها در سطحی بسیار متعادل‌تر، حدود ۶۰ تا ۶۲ دلار، قرار گرفته است؛ سطحی که بعید است در کوتاه‌مدت یا حتی نیمه نخست سال آینده تغییر معناداری داشته باشد.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه