روزنامه کائنات
8

صفحه آخر

1404 دوشنبه 21 مهر - شماره 4930

محمد کاسبی بازیگر سینما و تلویزیون درگذشت؛

راز نگاه و طنین صدای او خاموش نخواهد شد

 دختر محمد کاسبی از درگذشت این بازیگر سینما و تلویزیون بعد از مدتی بیماری در سن ۷۴ سالگی خبر داد.
به گزارش روابط عمومی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، دخترِ زنده‌یاد محمد کاسبی، با اعلام خبر درگذشت پدرش، پیامی را در اختیار روابط عمومی وزارت فرهنگ گذاشت.
در این پیام آمده است:
«به نام خداوند جان آفرین
رفتی و رفتن تو آتش نهاد بر دل / از کاروان چه ماند جز آتشی به منزل
اینک با قلبی شکسته و دلی آکنده از غم و اندوه، جانمان بر لب می‌رسد در این لحظه که باید از مسافری بگوییم که همسر و پدری مهربان بود، مردی مردانه بود.
غم، دل‌های‌مان را می‌فشارد در این زمان که باید به دوستان و آشنایان خبر بدهیم که محمد کاسبی، آن هنرمند فرهیخته، آن عزیز بهتر از جانمان، جان به جان آفرین تسلیم کرد و جهان فانی را به دیار باقی واگذاشت و رفت.  همدل شویم تا به حمد و دعایی بدرقه‌اش کنیم. باشد که روحش در آسمان‌ها آرام گیرد.»
 پیام‌های تسلیت برای راننده «خوش غیرت»
در پی درگذشت محمد کاسبی هنرمند پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون، جمعی از مسئولان هنری و نهادهای رسانه‌ای همچون رئیس سازمان سینمایی، رئیس سازمان سینمایی سوره، رئیس سازمان بسیج هنرمندان، بنیاد سینمایی فارابی، معاون سیما و خانه سینما با انتشار پیام‌هایی یاد این بازیگر را گرامی داشتند و درگذشت وی را تسلیت گفتند.
 پیام تسلیت رئیس سازمان بسیج هنرمندان
آرش زینال خیری رئیس سازمان بسیج هنرمندان کشور در پیامی درگذشت محمد کاسبی را تسلیت گفت. متن پیام زینال خیری بدین شرح است:
«با نهایت اندوه از درگذشت بازیگر متعهد استاد محمد کاسبی با خبر شدیم، ایشان یکی از ذخایر فرهنگی و هنری کشور عزیزمان بودند که تمام عمر عزیز خود را صرف خدمت کردند. بی‌شک نقش‌آفرینی‌های خاطره‌ساز این چهره توانمند عرصه‌ی بازیگری و خلق شخصیت‌های مختلف، همیشه در ذهن مخاطبان هنردوست و علاقمندان وی ماندگار خواهد ماند. بدین وسیله فقدان ایشان را به خانواده ارجمندشان و به جامعه هنری و سینمای ایران تسلیت عرض نموده و برای ایشان جایگاه رفیع در دنیای زندگان ابدی مسئلت دارم.»
 پیام تسلیت رئیس سازمان سینمایی کشور
رائد فریدزاده رئیس سازمان سینمایی نیز در پیامی درگذشت این هنرمند برجسته را تسلیت گفت. در متن پیام تسلیت فریدزاده آمده است:
«درگذشت هنرمند پیشکسوت و مردمی سینمای ایران، محمد کاسبی، بار دیگر دوستداران سینما را عزادار کرد. بازیگری که با اخلاق نیکو، ایمان، صداقت و لبخند همیشگی‌اش، در قاب تصویر و قلب مردم ایران ماندگار شد.
محمد کاسبی از نسل بازیگرانی بود که حضورشان در هر اثر، نشانی از اخلاق و انسانیت با خود داشت. او در همه سال‌های فعالیتش، خلق و منش پهلوانی، رفتار و کردار نیک و مهرورز، روحیه آرامش‌بخش خود را حفظ کرد و به همین سبب، برای همکارانش نه‌تنها هنرمند، که الگویی از انسان وارسته و با وقار بود. لبخند گرم و چهره مهربانش تا همیشه در خاطر اهالی سینما و مخاطبان آن، زنده خواهد ماند.
اینجانب این ضایعه را به خانواده محترم ایشان، جامعه هنری کشور و مردم فرهنگ‌دوست ایران تسلیت می‌گویم و برای روح بلند آن هنرمند نازنین از درگاه خداوند متعال آرامش جاودان و برای بازماندگان صبر و بردباری مسئلت دارم. روحش شاد و یادش ماندگار.»
 پیام تسلیت بنیاد سینمایی فارابی
همچنین بنیاد سینمایی فارابی با انتشار پیامی این ضایعه را تسلیت گفت.
در متن پیام تسلیت بنیاد سینمایی فارابی آمده است:
«درگذشت هنرمند خوش خلق، ارزشمند و متعهد، زنده‌یاد محمد کاسبی، اندوهی عمیق در دل خانواده و دوست‌داران سینمای ایران بر جای گذاشت. وی از جمله چهره‌هایی بود که مرز میان ایمان، اخلاق و هنر را به‌خوبی حفظ کرده و در کنار ایفای نقش‌های ماندگار، با منش صادقانه، تصویری اصیل از هنرمند ایرانی ارائه داد.
زنده‌یاد کاسبی در همه سال‌های فعالیت خویش، نمونه‌ای از وقار، صداقت و اصالت فرهنگی بود. بنیاد سینمایی فارابی، فقدان این هنرمند فرهیخته را به خانواده گرامی ایشان، جامعه هنری ایران و همه علاقه‌مندان این بازیگر پیشکسوت تسلیت گفته و یاد و راه او را ارج می‌نهد.»
 پیام تسلیت رئیس سازمان سینمایی سوره
همینطور حمیدرضا جعفریان رئیس سازمان سینمایی سوره همزمان با درگذشت محمد کاسبی پیام تسلیتی را منتشر کرد.
در متن این پیام آمده است:
«درگذشت استاد محمد کاسبی، هنرمند خوش‌غیرت انقلاب و از بنیان‌گذاران سینمای حوزه هنری، داغی بزرگ را بر دل دوست‌داران و اهالی فرهنگ و هنر نهاد. او که از ارکان اصلی تشکیل حوزه هنری و از نسل اول فیلمسازان این نهاد بود، برای شکل‌گیری زیربنای هنر انقلاب و قوام آن قدم‌های مؤثری برداشت.
سینمای انقلاب پشتوانه‌ای بزرگ و درختی تنومند را از دست داد؛ شخصیتی که برای سال‌های دور با کاشت بذر هنر در دل خاک انقلاب و خلق نقش‌های ماندگار در قاب سینما و تلویزیون، سهم ویژه‌ای از تاریخ سینمای ایران داشت و در سال‌های اخیر، به اعتبار کلام رسا و نگاه دغدغه‌مندش، چراغ راهی برای جوانان آینده‌دار سینمای انقلاب شد. راز نگاه او و طنین صدای او هیچ‌گاه از حافظه سینمای ایران خاموش نخواهد شد و پاسداشت میراث ماندگارش دینی است که بر گردن دلسوزان سینمای انقلاب باقی خواهد ماند. از درگاه خداوند متعال برای ایشان مغفرت و رحمت واسعه مسئلت دارم و این غم بزرگ را به این خانواده محترم و اهالی فرهنگ و سینما تسلیت می‌گویم.»
 پیام تسلیت خانه سینما
همچنین خانه سینما با انتشار پیامی درگذشت این بازیگر پیشکسوت را تسلیت گفت. در متن پیام خانه سینما آمده است:
«بی‌شک نقش‌آفرینی‌های ماندگار و خاطره ساز این هنرمند تا همیشه در اذهان مخاطبان هنردوست و علاقه مندان وی جاویدان خواهد ماند.
خانه سینما فقدان این هنرمند تکرارناپذیر را به اهالی فرهنگ و هنر به ویژه اصحاب سینما تسلیت می‌گوید و از خداوند برای آن مرحوم علو درجات و برای خانواده و بازماندگان صبر و شکیبایی آرزومند است.»
 پیام تسلیت معاون سیما
محسن برمهانی معاون سیما نیز در پیامی، درگذشت محمد کاسبی را تسلیت گفت.
متن پیام تسلیت معاون سیما به شرح زیر است:
«انا لله و انا الیه راجعون
محمد کاسبی هنرمندی بود از جنس مردم و ایمان؛ مردی که هنر را آیینه‌ای برای صداقت، خدمت و حفظ آرمان‌های انقلاب اسلامی می‌دانست.
او نه‌ فقط بر صفحه تلویزیون، بلکه در دل مردم زیست؛ با بازی‌هایش لبخند، امید و اخلاق را به خانه‌ها آورد و با منش متعهد و مؤمنانه‌اش، مرام هنرمند انقلابی را معنا کرد. زنده‌یاد کاسبی در کار و گفتار، دل در گرو شهدا داشت؛ از یاد حاج قاسم گفت، برای ارزش‌های دفاع مقدس ایستاد و تمام عمرش را در مسیر روشن هنر متعهد و مردمی گذراند. او از هنرمند بودن فراتر رفت و به یک الگو بدل شد؛ الگویی از «هنر با ایمان»، «طنز با اخلاق» و «انسان با بصیرت».
درگذشت این هنرمند بزرگ را به خانواده محترم ایشان، جامعه هنری متعهد کشور و میلیون‌ها بیننده‌ای که با آثارش زیسته‌اند، تسلیت می گویم. یاد و نامش جاودانه و در حافظه فرهنگی ملت بزرگ ایران خواهد ماند.»
 اعلام زمان مراسم تشییع محمد کاسبی
مراسم تشییع محمد کاسبی بازیگر سینما،تئاتر و تلویزیون سه شنبه ۲۲ مهر ماه برگزار می‌شود.
مراسم تشییع زنده یاد «محمد کاسبی» روز سه شنبه ۲۲ مهرماه ساعت ۹ صبح از حوزه هنری به سمت قطعه هنرمندان بهشت زهرا برگزار می‌شود. محمد کاسبی زاده بهار سال ۱۳۳۰ بود. از دوره نوجوانی علاقه به تئاتر را در خود کشف کرد و با همین علاقه‌مندی فعالیت‌هایی هم به انجام رساند. او به سن دانشگاه که رسید، گرچه در رشته پزشکی پذیرفته شد اما به دلیل عشقی که به تئاتر داشت، از تحصیل در پزشکی صرف‌نظر کرد و بعد از خدمت سربازی، این بار در کنکور هنر پذیرفته شد و دانشجوی تئاتر داشنکده هنرهای دراماتیک شد.
کاسبی مانند بسیاری از هم‌نسلان خود فعالیت نمایشی را با صحنه تئاتر آغاز کرد.
او در آن دوره در بخشی از مهمترین نمایشنامه‌های تاریخ تئاتر کشور همچون «در مه بخوان» نوشته زنده‌یاد اکبر رادی، «یک نمایش طولانی» به کارگردانی جعفر والی، «مده آ» به کارگردانی منیژه محامدی، «بهترین بابای دنیا» نوشته غلامحسین ساعدی و ... به ایفای نقش پرداخت. بعد از انقلاب اسلامی نیز خیلی زود روی صحنه رفت و فعالیت نمایشی خود را با بازی در نمایش «نهضت حروفیه» به کارگردانی شهید حسین قشقایی از سر گرفت. این نمایش در تالار اصلی مجموعه تئاتر شهر روی صحنه رفت و کاری از گروه تئاتر دانشکده هنرهای دراماتیک بود. کاسبی که جزو بنیانگذاران حوزه هنری بود، در ادامه فعالیت‌های خود به سبب تمرکز در پروژه‌های تصویری به تدریج از تئاتر فاصله گرفت.
او فعالیت خود را با بازی در فیلم‌های سینمایی مانند «یدوک»، «توبه نصوح»، «استغاثه»، «زنگ‌ها»، «مریم مقدس»، «ماه و خورشید»، «دنیای وارونه»، «دایره سرخ»، «پدر»، «پناهنده»، «کمین»، «براده‌های خورشید» و ... و مجموعه‌های تلویزیونی «دادستان»، «بچه مهندس»، «خوش‌نشین‌ها»، «خوب بد زشت»، «سرقت»، «خوش غیرت»، «رعنا»، «معما»، «روح مهربان»، «خوش رکاب» و ... ادامه داد.
مجموعه‌هایی چون «خوش رکاب»، «خوش غیرت»، «سه دنگ سه‌ دنگ»، «خوش‌نشین‌ها»، «زن‌بابا» از آثار موفق کاسبی در تلویزیون است. اولین فیلمی که کاسبی در آن حضور پیدا کرد در سال ۱۳۶۱ و فیلم «مرگ دیگری» ساخته محمد رضا هنرمند بود.
محمد کاسبی برای فیلم «پدر» هم موفق به دریافت جایزه سیمرغ بلورین بهترین بازیگر جشنواره فیلم فجر شده است. او علاوه بر اینها دستی هم بر نوشتن داشت و چند نمایشنامه و فیلمنامه نیز به نگارش درآورده بود. او از ۵ سال پیش در بستر بیماری بود و امکان تحرک نداشت.
در روزهای اخیر به دلیل بروز حادثه‌ای، دچار سوختگی از ناحیه صورت شد و روزهای پایانی زندگی‌اش در بیمارستان سپری شد.

 

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه