روزنامه کائنات
6

انرژی

1404 يکشنبه 29 تير - شماره 4873

معاون فنی و مهندسی ساتبا اعلام کرد؛

آغاز عملیات اجرایی نیروگاه خورشیدی ۲۴۰ مگاواتی مرند

 معاون فنی و مهندسی ساتبا از پیشرفت چشمگیر پروژه احداث هزار نیروگاه خورشیدی ۳ مگاواتی در کشور خبر داد و گفت: تاکنون ۸۵۰ ساختگاه وارد فاز اجرایی شده‌اند.
به گزارش کائنات و به نقل از ساتبا، علیرضا پرنده‌مطلق با اشاره به برنامه وزارت نیرو برای توسعه انرژی خورشیدی و احداث نیروگاه‌های مقیاس متوسط ۳ مگاواتی، اظهار داشت: احداث نیروگاه‌های محلی در نزدیکی بار مصرف و نقاط انتهایی شبکه، نقش مؤثری در کاهش تلفات انرژی و رفع نوسانات ولتاژ دارد. این نیروگاه‌ها علاوه بر افزایش بهره‌وری، نیاز به توسعه شبکه انتقال را کاهش داده و بخشی از ظرفیت شبکه را آزاد می‌کنند.
وی افزود: پروژه احداث هزار نیروگاه ۳ مگاواتی یکی از مدل‌های توسعه‌ای وزارت نیرو در حوزه انرژی‌های تجدید پذیر است که در سراسر کشور اجرا می‌شود. تاکنون ۸۵۰ ساختگاه وارد فاز اجرایی شده‌اند و برای باقی‌مانده نیز اقدامات لازم در حال انجام است. در این پروژه‌ها زمین‌های مورد نیاز شناسایی و تعیین تکلیف شده‌اند و بخشی از تجهیزات اصلی طی ماه گذشته از طریق ریل و کشتی وارد کشور شده‌اند.
پرنده‌مطلق با اشاره به بازه زمانی ۴ تا ۶ ماهه اجرای پروژه، اظهار امیدواری کرد که این طرح تا پایان سال ۱۴۰۴ به بهره‌برداری کامل برسد.
وی با تأکید بر لزوم تأمین منابع مالی کافی برای تسریع روند پروژه، از مشارکت صندوق توسعه ملی خبر داد و گفت: تاکنون ۱۰ درصد منابع مالی مورد نیاز تأمین شده و بخشی از تجهیزات مانند پنل‌ها و سازه‌ها وارد کشور شده‌اند. در این بین و بر اساس مصوبات، مقرر شده صندوق توسعه ملی ۹۰ درصد باقی‌مانده منابع مالی را نیز تأمین کند.
معاون فنی و مهندسی ساتنا با تأکید بر اهمیت هماهنگی بین دستگاه‌های اجرایی گفت: اگر تمامی نهادهای مرتبط همکاری لازم را داشته باشند، اجرای این پروژه بدون مشکل پیش خواهد رفت، البته در پروژه‌ای با این گستردگی، چالش‌هایی همچون تأمین سوخت، معارضین محلی و انتقال تجهیزات از گمرکات کشور طبیعی است، اما با عزم وزارت نیرو و حمایت دولت، این موانع در حال مدیریت و رفع هستند.
وی با بیان اینکه هدف دولت از اجرای این پروژه، نیروگاه‌داری نیست، افزود: دولت تنها با هدف تسهیل سرمایه‌گذاری و اطمینان بیشتر از توسعه نیروگاه‌های تجدید پذیر برای رفع بخشی از ناترازی موجود وارد این طرح شده است. پس از احداث، نیروگاه‌ها به سرمایه‌گذاران یا بخش صنعت واگذار می‌شوند که این رویکرد موجب رونق سرمایه‌گذاری در بخش انرژی‌های تجدید پذیر و ایجاد تعادل پایدار در عرضه و تقاضای برق خواهد شد.
پرنده‌مطلق همچنین از استقبال بخش خصوصی از توسعه نیروگاه‌های خورشیدی خبر داد و گفت: تقاضای گسترده‌ای برای احداث نیروگاه‌هایی از مقیاس ۵ کیلووات تا ۱۰۰۰ مگاوات وجود دارد. تاکنون در حدود از ۳۰ هزار مگاوات قرارداد امضا شده و پیش‌بینی می‌شود درخواست سرمایه‌گذاری در حوزه تجدید پذیر پذیر تا پایان سال افزایش یابد.
وی در ادامه با اشاره به الزامات توسعه انرژی‌های تجدید پذیر، تأکید کرد: برای تحقق این اهداف، همکاری نهادهایی نظیر وزارت صمت در تسهیل فرآیند ثبت سفارش، تخصیص ارز و رفع موانع موجود سرمایه‌گذاری در بخش تجدید پذیر ضروری است. نباید اجازه داد موانع، حرکت ملی به سوی انرژی پاک را متوقف کنند. کشور نیازمند توسعه زیرساخت‌های پایدار انرژی است و همه دستگاه‌ها باید در این مسیر هم‌افزا باشند.
در خصوص نحوه جانمایی ساختگاه‌ها نیز پرنده‌مطلق اظهار داشت: مهم‌ترین معیار در انتخاب محل احداث نیروگاه سه مگاواتی محلی، نیاز شبکه و نزدیکی ساختگاه‌ها به فیدرهای توزیع و مالکیت دولتی زمین‌ها بوده است. این فرآیند با مشارکت استانداری‌ها و تحت راهبری ساتنا انجام شده است. در این بین در پروژه‌های بخش خصوصی نیز زمین‌ها به‌صورت مشروط در اختیار سرمایه‌گذاران قرار می‌گیرند و در صورتی که نیروگاه احداث نشود، زمین بازپس گرفته خواهد شد.
در پایان، معاون فنی و مهندسی ساتنا ابراز امیدواری کرد که با تداوم حمایت‌ها و همکاری بین دستگاه‌ها، پروژه‌های تجدید پذیر در زمان مقرر به بهره‌برداری رسیده و نقش مهمی در تأمین برق پایدار کشور ایفا کنند.

قزاقستان برنامه‌ای برای خروج از اوپک‌پلاس ندارد
 قزاقستان ضمن اعلام پایبندی به توافق ائتلاف اوپک‌پلاس اعلام کرد که تولید نفت خام این کشور در نیمه نخست سال ۲۰۲۵ با افزایش بیش از ۱۱ درصدی نسبت به مدت مشابه پارسال به مرز ۵۰ میلیون تن رسیده است.
به گزارش کائنات و به نقل از شانا، مقام‌های ارشد قزاقستان اعلام کردند که تولید نفت این کشور در نیمه نخست سال ۲۰۲۵ نسبت به مدت مشابه در سال ۲۰۲۴ حدود ۱۱.۶ درصد افزایش یافته و به ۴۹ میلیون و ۹۰۰ هزار تن رسیده است و برنامه‌ای برای خروج از ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپک‌پلاس) ندارد.
به گفته منابع صنعتی، قزاقستان به‌طور مداوم از سهمیه‌های تعیین شده از سوی ائتلاف اوپک‌پلاس فراتر رفته و این موضوع موجب نارضایتی شماری از اعضای این ائتلاف شده است.
ارلان آکنژنوف، وزیر انرژی قزاقستان اعلام کرده است که این کشور در نیمه نخست سال جاری میلادی ۳۹ میلیون و ۶۰۰ هزار تن معادل یک میلیون و ۶۴۰ هزار بشکه در روز صادر کرده است و انتظار می‌رود مجموع صادرات نفت این کشور امسال به ۷۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تن برسد. اولژاس بکتنوف، نخست‌وزیر قزاقستان، نیز به‌صورت جداگانه اعلام کرده است که این کشور قصد ندارد از ائتلاف اوپک‌پلاس خارج شود، هرچند اذعان کرده است که در رعایت سهمیه‌های تولید با چالش‌هایی روبه‌رو بوده است. وی دلیل این موضوع را توسعه میدان نفتی «تنگیز»، بزرگ‌ترین منبع تولید نفت در قزاقستان اعلام کرده است. بر اساس اعلام رسمی، سهمیه تولید نفت قزاقستان در چارچوب توافق اوپک‌پلاس قرار است از یک میلیون و ۵۱۴ هزار بشکه در روز در ماه ژوئیه به یک میلیون و ۵۳۲ هزار بشکه در روز در ماه اوت برسد. این سهمیه شامل تولید میعانات گازی، نوعی نفت سبک نمی‌شود.

ارسال دیدگاه شما

عنوان صفحه‌ها
30 شماره آخر
بالای صفحه